Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ.... BY ΙΚΤΙΝΟΣ!!!

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΙΚΑ ΓΙΑ ΤΟ ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ
Θα πρέπει κατ' αρχή να αποσαφηνίσω την προσωπική μου θέση, όσον αφορά το αιολικό πάρκο στον Παντοκράτορα. Προσωπικά δεν είμαι αρνητικός σε μια τέτοια προοπτική, από την στιγμή που πρόκειται για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Ούτε το προσεγγίζω με την λογική ότι η συζήτηση γίνεται σε έναν τουριστικό προορισμό, αφού και σε άλλους τουριστικούς προορισμούς του εξωτερικού υπάρχουν αντίστοιχες εγκαταστάσεις. Με την βασική προϋπόθεση ότι θα πρέπει να τηρηθεί ότι προβλέπει ο νόμος και να μην …φυτρώσει στον Παντοκράτορα ένα δάσος από αιολικά πάρκα. Και επίσης με την βασική προϋπόθεση αυτή η εγκατάσταση όντως να είναι χρήσιμη και να προσφέρει στον τομέα της ενέργειας και όχι απλά να γίνει μια επένδυση γιατί ενδεχομένως υπάρχουν κάποια ευρωπαϊκά προγράμματα.
Αφού ξεκαθάρισα τη θέαση μου, να σταθώ στα αναπάντητα ερωτηματικά, τα οποία με κάνουν να γίνομαι πολύ επιφυλακτικός. Ξεκινώ από την γενικευμένη διαπίστωση ότι η γυναίκα του Καίσαρα δεν αρκεί αν είναι τίμια αλλά πρέπει και να φαίνεται.
Γνωρίζοντας λοιπόν τους ρυθμούς της δημόσιας διοίκησης μου φαίνεται πολύ περίεργη η διακίνηση των εγγράφων "χέρι-χέρι" με ημερομηνία 2-12- 2010. Εδώ ρε παιδάκι για άλλα πολύ πιο σημαντικά έργα, για να κινηθεί ένα έγγραφο από την παλιά Νομαρχία στα γραφεία της Περιφέρειας όταν είχε την έδρα της απέναντι από το Α! Γυμνάσιο (σας πάω λίγο πίσω) έκανε πάνω από δύο μήνες και όλοι αναρωτιόμασταν γιατί τόση καθυστέρηση. Οπότε σήμερα δικαιολογημένα απορούμε και αναρωτιόμαστε, πως κινήθηκαν τα έγγραφα για το αιολικό πάρκο μέσα σε μια μέρα. Και μην μου πείτε ότι από τότε μέχρι σήμερα έχουν αλλάξει τα πράγματα στη δημόσια διοίκηση και απέκτησε ταχύτητα…Ραικόνεν;;;
Άλλο αναπάντητο ερώτημα, γιατί περίμεναν …στις καθυστερήσεις όταν έληγε η θητεία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και η θητεία του τότε Γενικού Γραμματέα;; Και άλλο ερώτημα γιατί το θέμα συζητήθηκε εκπρόθεσμα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο ενώ έπρεπε να είχε συζητηθεί πιο πριν; Γιατί αυτή η καθυστέρηση;;
Και επειδή είμαι λόγω επαγγελματικής διαστροφής καχύποπτος, γιατί περίμεναν όλα αυτά να εξελιχθούν την περίοδο των Χριστουγέννων, όταν είναι αλήθεια, όλοι λειτουργούμε  σε άλλους ρυθμούς, πιο χαλαρούς, άρα τα αντανακλαστικά μας είναι πιο αργά; Μήπως κάποιος ή κάποιοι ήθελαν, για τους δικούς τους λόγους να μας πιάσουν στον ύπνο και να ανακύπτει τώρα το ερώτημα γιατί δεν προσέβαλε κανείς την απόφαση του Γενικού Γραμματέα;; Πότε πάνω στην αλλαγή του χρόνου;;;
Και κάτι ακόμα, δεν θα έπρεπε ο Γενικός Γραμματέας, ο οποίος άλλαζε σε δύο μέρες να ρωτήσεις τους νέους αυτοδιοικητικούς άρχοντες, δηλαδή τον Περιφερειάρχη Σπύρο Σπύρου και το Δήμαρχο Γιάννη Τρεπεκλή, για αυτή του την απόφαση;; Ή έστω να τους ενημερώσει;; Πως είχε την ευαισθησία να πάρει στο τηλέφωνο τον πρώην Νομάρχη, όπως ο ίδιος αποκάλυψε στην τηλεόραση, για να τον ρωτήσει, δεν θα έπρεπε να κάνει το ίδιο και προς τον κύριο Σπύρου και τον κύριο Τρεπεκλή;;
Είναι απλά ερωτήματα τα οποία ενδεχομένως δεν κρύβουν τίποτα ή δεν λένε τίποτα αλλά αθροιστικά να το δεις, τότε δημιουργούν καχυποψίες. Σε κάνουν, ακόμα και να δεν είναι καχύποπτο. Πολλά "γιατί" μαζεμένα έχουν πέσει και κάνουν ένα τεράστιο "ΓΙΑΤΙ".
Αυτά.

ΧΑΣΑΜΕ ΤΟΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ. ΣΤΟΠ
Η τρέχουσα τουριστική περίοδος, ενδεχομένως μπορεί να εξελιχθεί στην χειρότερη τουριστική περίοδο όσον αφορά τον τζίρο των τουριστικών επιχειρήσεων και ίσως και στις αφίξεις, κυρίως από το λιμάνι. Αιτία η καταβαράθρωση του εσωτερικού τουρισμού.
Τέτοιες ημέρες, σε άλλες εποχές, είχε πήξει το νησί από αυτοκίνητα και τουρίστες από την υπόλοιπη Ελλάδα.
Δυστυχώς το Δ.Ν.Τ και οι επιπτώσεις της μεγάλης οικονομικής κρίσης που είχε ως αποτέλεσμα να εκτιναχθεί η ανεργία αλλά η αβεβαιότητα για το μέλλον, από την μια άδειασαν το πορτοφόλι του νεοέλληνα και από την άλλη "άδειασαν" τη διάθεση του για διακοπές.
Όχι που δεν θα κάνει ο Έλληνας διακοπές και τα μπάνια του λαού, απλά δεν θα τα απολαύσουν όλοι, όπως γινόταν παλαιότερα και όσοι τα απολαύσουν, θα τα απολαύσουν πολύ λιγότερες μέρες.  
Υπό αυτή την έννοια, επειδή διαμορφώνονται νέες συνθήκες θα πρέπει να προσαρμοστεί και η στρατηγική μας σε αυτές τις νέες παραμέτρους, γιατί ο εσωτερικός τουρισμός αποτελούσε ένα σημαντικό βάθρο του κερκυραϊκού τουρισμού και της οικονομίας μας.

Ή ΤΩΡΑ Ή ΠΟΤΕ
Είναι η ώρα των μεταρρυθμίσεων, των αλλαγών, των μέτρων ανάπτυξης. Τώρα όμως μόνο με αυτοκτονία και με πολλά αυτογκόλ μπορούμε πλέον να χρεοκοπήσουμε.
Λέγαμε ότι η θεραπεία-σοκ θέλει χρόνο για να δείξει τα αποτελέσματά της και χρειάζεται τεράστια οικονομική βοήθεια σε όλα τα στάδια των μεταρρυθμίσεων. Τονίζαμε ότι πρέπει να δίνονται δάνεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το ΔΝΤ, με σκοπό να εξυπηρετούμε τα παλιά μας χρέη και μάλιστα με ευνοϊκότερα επιτόκια από ότι ήδη έχουμε, επειδή είμαστε μέλος της Ε.Ε. και της ΟΝΕ και εφαρμόζουμε το μοντέλο της θεραπείας-σοκ.
To μοντέλο αυτό, όσον αφορά στη θεωρητική πλευρά, αναφέρει πως πρέπει να δίνεται οικονομική βοήθεια καθ' όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του και μάλιστα θα έπρεπε να εφαρμόζεται υπό δύο όρους: σημαντική υποτίμηση του εγχώριου νομίσματος -ώστε να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας- και ύπαρξη μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, ώστε να ενισχύονται η ανταγωνιστικότητα της χώρας και η ανάπτυξή της. Τα δύο τελευταία, όμως, η Ελλάδα δεν μπορεί να τα εφαρμόσει ως μέλος της ΟΝΕ.
Άρα, πρέπει όλοι μας να καταλάβουμε, ειδικοί και μη, ότι δεν είναι επαιτεία η ανάγκη συνεχούς τροφοδότησης οικονομικής βοήθειας προς τη χώρα μας, αλλά είναι υποχρέωση των μελών της Ε.Ε., της ΟΝΕ και του ΔΝΤ, ώστε η πιστή εφαρμογή μιας θεραπείας-σοκ να συνοδεύεται από σημαντική οικονομική βοήθεια σε όλα τα στάδια της οικονομικής μεταρρύθμισης που πραγματοποιείται στην Ελλάδα. Αυτήν τη σημαντική οικονομική βοήθεια συμφωνήθηκε πλέον ότι θα τη λάβουμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: