Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Πεντακάθαρες οι ελληνικές θάλασσες

Σε συνέντευξη Τύπου για την πορεία του Προγράμματος Κατάρτισης Ταυτοτήτων των Υδάτων Κολύμβησης, ο ειδικός γραμματέας υδάτων του ΥΠΕΚΑ, κ. Ανδρέας Ανδρεαδάκης, ανάφερε ότι η ποιότητα των ελληνικών υδάτων είναι ιδιαίτερα υψηλή. Σύμφωνα με τα πορίσματα από το 1990 έως και το 2010 το σύνολο των ακτών (95%) είναι κατάλληλες για κολύμβηση.
Συγκεκριμένα, σε 2.034 ακτές κολύμβησης τα ύδατα χαρακτηρίζονται εξαιρετικής ποιότητας βάσει των αναλύσεων στα έτη 2007-2011, ενώ 60 παραλίες ως καλής ποιότητας. Εξαίρεση αποτελούν δύο παραλίες στη λίμνη Βεγορίτιδα.
Παράλληλα με την παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων το ΥΠΕΚΑ έχει ξεκινήσει την κατάρτιση του μητρώου ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης της Ελλάδας σύμφωνα με τις απαιτήσεις της νέας οδηγίας. Το μητρώο θα αποτελείται από το σύνολο των ακτών κολύμβησης που παρακολουθούνται συστηματικά από το υπουργείο με 2.155 σημεία δειγματοληψίας.
Η ταυτότητα κάθε ακτής θα περιλαμβάνει τα βασικά της χαρακτηριστικά, την οργάνωση, την περιβαλλοντική κατάσταση, τις υφιστάμενες και τις δυνητικές πιέσεις κάθε ακτής. Τα μητρώα θα διατίθενται στο Διαδίκτυο, όπου οι λουόμενοι θα πληροφορούνται, αλλά και θα σχολιάζουν την ποιότητα της παραλίας, ενώ καθήκον κάθε δήμου είναι να αναρτά την ταυτότητα σε κάθε ακτή.
Μέχρι στιγμής έχει πραγματοποιηθεί έρευνα, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων επιτόπια επίσκεψη και αυτοψία από εννέα επιστημονικές ομάδες του ΥΠΕΚΑ στις μισές παραλίες της χώρας και αναμένεται να ολοκληρωθεί έως τον Οκτώβριο.
Επισημαίνεται ότι το ΥΠΕΚΑ ελέγχει ανεξαιρέτως όλες τις ακτές της χώρας, κάνοντας αυτοψία, ερευνώντας πιθανές πηγές ρύπανσης στο μέλλον και παραθέτοντας στους ενδιαφερομένους ακόμα και μετεωρολογικά και υδρολογικά χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: