Παρασκευή 27 Μαΐου 2011

Η Μορφολογία του Παντοκράτορα και οι Ανεμογεννήτριες

Του ΠΕΤΡΟΥ ΣΤΡΑΒΟΡΑΒΔΗ

Όπως έγραψα και παλαιότερα, το όρος του Παντοκράτορα είναι μοναδικό για την Κέρκυρα. Είναι χαρακτηριστικό και η μορφή του μένει στην μνήμη για πάντα. Γι΄αυτό  άλλωστε έγινε θέμα για τόσους ζωγράφους. Είναι συγκεκριμένης μορφής και  δεν ανήκει στην κατηγορία των βουνοκορφών που βλέπεις να μοιάζουν η μία με την άλλη.  Υπάρχουν ορεινοί όγκοι που έχουν δεκάδες ράχες πλαγιές  χαράδρες και  κορυφές  που όταν τις προσπεράσεις δεν τις θυμάσαι πλέον. Ο Παντοκράτορας δεν είναι από αυτά τα βουνά. Είναι βουνό που δεσπόζει από παντού, που φαίνεται από την Πόλη  την ενταγμένη στην UNESCO, που συνομιλεί με αυτήν, που  το χαζεύεις όταν περιδιαβαίνεις τα μουράγια, την σπηλιά, τις αλυκιές και για κάμποσα χιλιόμετρα πιο πέρα. Τίποτα δεν κρύβεται  πάνω του. Η μορφή του όμως έχει και μίαν άλλη ιδιαιτερότητα!
Αυτή η πλευρά η εσωτερική  που αντικρίζει την πόλη, αυτή που περιγράφω, είναι στην ουσία  ένας γκρεμός. Είναι ένα βουνό κάθετο προς την θάλασσα. Είναι βουνό που η πλαγιά του δεν εξελίσσεται ομαλά προς την κορυφή, που δεν έχει πλάτος,  που μόνο πλαγιά δεν είναι. Είναι γκρεμός! Ουέ και αλλοίμονο αν ξεκολλήσει κάποιος βράχος  στην κορυφή. Θα φθάσει σίγουρα στην θάλασσα.   Και αυτή η κάθετη πλαγιά είναι γεμάτη χαράδρες. Υπάρχει και θέση που ονομάζεται "Μέγας γκρεμός".
Μέχρι τώρα, όπου έχω δει  ανεμογεννήτριες, είναι σε κορυφές  ορεινών όγκων  που εξελίσσονται ήπια προς την κορυφή, έτσι που το μέγεθος της ανεμογεννήτριας  να χάνεται από το εύρος της πλαγιάς και από τις παρακείμενες  άλλες κορυφές.
Στον Παντοκράτορα οι ανεμογεννήτριες  είναι σχεδιασμένες  - βάσει του τοπογραφικού της εταιρίας-  να τοποθετηθούν στο χείλος του  βουνού. Δίπλα στον δρόμο πυρόσβεσης, αυτόν  που φαίνεται  με γυμνό μάτι να ασπρίζει όταν κοιτάμε το βουνό από την πόλη. Μόνο δύο ανεμογεννήτριες είναι πίσω από την κεραία της vodafon , οι άλλες είναι  μπροστά, προς το χείλος , δηλαδή  πάνω από τον γκρεμό. Οι λουόμενοι στο Μπαρμπάτι  στο Νησάκι στα Γλυφά, όταν σηκώνουν το κεφάλι τους ψηλά  θα βλέπουν  ανεμογεννήτριες. Δεν θα τις βλέπουν κάπου μακριά  και ψηλά. Θα τις βλέπουν από πάνω τους!  Και όλα αυτά  ενώ στους πρόποδες και τα χωριά, λειτουργεί ήδη ο τουρισμός.
Έτσι οι ανεμογεννήτριες των  119 μέτρων και των 300 τόνων θα είναι  πάνω από  ξενοδοχεία,  ταβέρνες, μπαρ, ενοικιαζόμενες βίλλες, που συντηρούν από υψηλό έως πολύ υψηλό τουρισμό και βέβαια πάνω από εκατοντάδες σπίτια. Και φυσικά, μέσα από τις χαράδρες που θα λειτουργούν σαν χωνιά, θα μεταφέρεται ο περίφημος θόρυβος  μέχρι τα χαμηλά και  οι τουρίστες όπως είναι λογικό θα φύγουν, θα χαθούν η αξία της γης, η αξία των ακινήτων, θα χαθούν μερικές εκατοντάδες θέσεις  εργασίας! Τώρα μάλιστα  που η ανεργία  ξεπερνάει το 15%.
Νομίζω πως είναι τεράστιο λάθος να μπουν ανεμογεννήτριες στη Κέρκυρα. Δεν ξέρω ποιος το φαντάστηκε. Αλλά και οι εργασίες τοποθέτησης είναι οι πρώτες που θα διώξουν τον τουρισμό.
Εκρήξεις, τεράστιοι γερανοί, ανοίγματα δρόμων για να περάσουν σαραντάμετρες νταλίκες, σπαστήρες τόνοι μπετόν θα φέρουν την καταστροφή.  Χωρίς τοπικό  όφελος. Με δύο έως τέσσερις θέσεις εργασίας.
Σε περιοχή που χαρακτηρίζεται  "καταφύγιο άγριας ζωής" που αναφέρεται ότι ζει  ο λαγός και η πέρδικα. Που είναι δάσος και όχι θαμνώδες έδαφος! Που θα μπορούσε  να γίνει τουριστική εκμετάλλευση  στο μέλλον  αν το επιδιώκαμε. Το περίφημο ξενοδοχείο " CARUZO" στην Ιταλία  είναι σε βουνοκορφή!  Άμεσα  θα μπορούσε να γίνει και ένα " Freefall club". Αξίζει να ανεβούν οι Κερκυραίοι μία βόλτα. Θα τα χάσουν από την θέα και την ομορφιά. Όσο για τις εναλλακτικές μορφές ενέργειας κανένας δεν είναι αντίθετος. Όχι όμως με αυτόν τον τρόπο στην Κέρκυρα που έχει τουριστικό προορισμό. Το αιολικό πάρκο χαρακτηρίζεται επίσημα  ως βιομηχανική περιοχή.  Για την εναλλακτική ενέργεια  ας εξετάσουμε  την περίπτωση της καύσης  των απορριμμάτων μας που θα λύσει και το πρόβλημα της  διαχείρισής τους και ας μελετήσουμε την εκμετάλλευση της βιομάζας που έχουμε άφθονη στην Κέρκυρα. Μιλάω για τα απόβλητα των ελαιοτριβείων, τα λιόστα,  αλλά και τα φύλλα και τα κλαδιά της ελιάς και ένα σωρό άλλα κατάλοιπα. Στην Στοκχόλμη  με τα σκουπίδια και την βιομάζα  κινούνται τα λεωφορεία και θερμαίνονται δημόσια κτήρια! Αυτή είναι ουσιαστική παραγωγή ενέργειας για την Κέρκυρα  και όχι οι ανεμογεννήτριες  που στήνονται από ξενόφερτες επιδοτούμενες  -την στιγμή μάλιστα που το κράτος  παλεύει για να μην πτωχεύσει- εταιρίες, που καταστρέφουν το τοπίο, την πολιτιστική κληρονομιά και την οικονομικο-τουριστική υπόσταση του τόπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: