Τρίτη 3 Μαΐου 2011

Ομαδικά πυρά για την εισήγηση σχετικά με το ΕΣΠΑ

Αυστηρή κριτική ως προς τον τρόπο και τη στόχευση της συζήτησης του θέματος των πιστώσεων του ΕΣΠΑ που εισηγήθηκε η πλειοψηφία στο τελευταίο Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων διατυπώνει σε ανακοίνωσή του ο επικεφαλής του συνδυασμού Ιόνιο Αρχιπέλαγος Ηλίας Μπεριάτος.
Στην ανακοίνωση σημειώνει:
Την Τετάρτη 27 Απριλίου 2011 συνεδρίασε στη Ζάκυνθο το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων. Ως πρώτο θέμα της ημερήσιας Διάταξης υπήρξε η ενημέρωση από τον Περιφερειάρχη κ. Σπύρου για το ΕΣΠΑ. Επειδή η συζήτηση ήταν ενημερωτική και δεν επρόκειτο να ληφθεί απόφαση,  η  Παράταξή μας ζήτησε να μη γενικευθεί η συζήτηση και να γίνει ειδική Συνεδρίαση για το θέμα αυτό.
Με ευθύνη όμως του  Προέδρου του Π. Σ. και του Περιφερειάρχη διεξήχθη επτάωρη (!) συζήτηση σε βάρος των άλλων σημαντικών θεμάτων της ημερήσιας Διάταξης που επρόκειτο να ληφθούν αποφάσεις! Τούτο είχε ως αποτέλεσμα τη δικαιολογημένη  δυσφορία των ενδιαφερόμενων πολιτών που περίμεναν να ληφθούν αποφάσεις που τους αφορούν ( λ. χ. ΧΥΤΑ Ζακύνθου), την αρρυθμία στην λειτουργία του Περιφερειακού Συμβουλίου και τελικά την απαξίωση του οργάνου στα μάτια της κοινής γνώμης.
Προκειμένου να διασωθεί η συνεδρίαση και να μη πάνε χαμένες τόσες ώρες συζήτησης ο επικεφαλής της Παράταξής μας Ηλίας Μπεριάτος πρότεινε στο Π. Σ. και τον Περιφερειάρχη να ληφθεί απόφαση εκπόνησης σε σύντομο χρονικό διάστημα ενός ''Στρατηγικού Αναπτυξιακού Σχεδίου'' το οποίο θ΄αποτελέσει τον οδικό χάρτη για την αναπτυξιακή πορεία της Π.Ι.Ν. Το σχέδιο που περιλαμβάνεται άλλωστε στις αρμοδιότητες που παρέχει ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ στην Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση θα περιγράφει όλα  τα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη των νησιών μας όπως στόχοι, κατευθύνσεις, προτεραιότητες καταγραφή έργων και δράσεων, νοικοκύρεμα του ΕΣΠΑ, δυνατές πηγές χρηματοδότησης, αξιοποίηση προγραμμάτων, μηχανισμοί υλοποίησης στη σημερινή συγκυρία κ.λ.π.
Δυστυχώς όμως για λόγους μικροπολιτικής  σκοπιμότητας η Παράταξη της πλειοψηφίας και οι σύμμαχοί της στο Π.Σ. απέρριψαν την πρότασή μας με αποτέλεσμα σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία να μην διαθέτει η περιφέρειά μας  την πυξίδα που θα την βοηθήσει να πορευτεί  στο δρόμο της ανάπτυξης.

ΚΑΙ Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
Στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου που έγινε στην Ζάκυνθο, απασχόλησε για πολλές ώρες η συζήτηση για το ΕΣΠΑ (2007- 2013).
Προτείνουμε να απαιτηθεί αναμόρφωση του ΕΣΠΑ στους εξής κεντρικούς άξονες:
1. Σημαντική αύξηση του συνολικού ποσού για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων από τα 300εκ. ευρώ στα 450εκ. ευρώ για τα 7 χρόνια του ΕΣΠΑ ώστε να χρηματοδοτηθούν ορισμένα έργα σ' όλα τα νησιά της Περιφέρειας που καλύπτουν σοβαρές λαϊκές ανάγκες.
2. Στον προσανατολισμό του, γιατί ο χαρακτήρας του ΕΣΠΑ συνολικά για την χώρα αλλά και για την περιφέρεια Ιονίων Νήσων υπηρετεί την καπιταλιστική ανάπτυξη και όχι τις λαϊκές ανάγκες. Με την πάλη του λαού όμως μπορούν να ενταχθούν ορισμένα έργα και υποδομές που εξυπηρετούν κάποιες από τις λαϊκές ανάγκες.
Η  Λαϊκή Συσπείρωση προτείνει τα εξής:
 Μέτρα αντισεισμικής προστασίας (έλεγχος και προστασία όλων των δημόσιων κτηρίων και των χώρων που συγκεντρώνεται κόσμος). Προστασία των υποδομών (δρόμων, γεφυριών κλπ).
 Έργα αντιπλημμυρικών και αντιπυρικής προστασίας.
 Κονδύλια για την δημιουργία νέων ή την αναπαλαίωση κοινωνικών υποδομών (βρεφονηπιακών και παιδικών σταθμών, σχολείων, κτηρίων φοιτητικής μέριμνας του ΤΕΙ Ιονίων Νήσων, κέντρα Υγείας- νοσοκομείων- περιφερειακών ιατρείων).
 Κονδύλια για την συντήρηση του αγροτικού δικτύου και την επέκτασή του.
 Αύξηση των κονδυλίων για την στήριξη της ερασιτεχνικής πολιτιστικής και αθλητικής δραστηριότητας που αναπτύσσεται σε όλα τα νησιά από εκατοντάδες σωματεία και συλλόγους. Να σημειώσουμε ότι η στήριξη αυτής της δραστηριότητας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη από τον προϋπολογισμό του 2011 της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων. Σ' αυτόν τον τομέα είναι απαραίτητο να κατανεμηθούν κονδύλια για την αναπαλαίωση και την ανάδειξη της πλούσιας αρχαιολογικής κληρονομιάς των νησιών του Ιονίου (Φρούρια, Μουσεία, Αρχαιολογικοί χώροι).
Να σημειώσουμε ότι ο Κερκυραϊκός λαός και η νεολαία του, πρέπει να ματαιώσουν την ιταμή πρόκληση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ να χρηματοδότηση την Τράπεζα Πειραιώς με 8,5εκ. για αν φτιάξει Μουσείο τυπογραφίας στο Νέο Φρούριο που εντελώς αυθαίρετα της παραχώρησε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή του ΠΑΣΟΚ.

Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ ΚΙΝΗΣΗ ΙΟΝΙΟΥ 
Κύριο θέμα στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου τις 27 Απριλίου στην Ζάκυνθο ήταν το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Ιόνιων Νησιών με εισήγηση του Περιφερειάρχη κ. Σπύρου.
Η εισήγηση ήταν  ενημερωτική και χωρίς ουσιαστικές προτάσεις εκτός από ένα κατάλογο έργων ευχολόγιο. Η έλλειψη συγκεκριμένων προτάσεων ήταν ένας από τους λόγους πού μετά συζήτηση  περίπου 7 ωρών δεν υπήρξε ουσιαστική απόφαση.
Η απόφαση - ευχή για αύξηση του συνολικού ποσού του Περιφερειακού ΕΣΠΑ από τα τομεακά των Υπουργείων (πρόταση κ Γ. Καλούδη) είναι μάλλον αδύνατο να εφαρμοστεί γιατί προϋποθέτει επαναδιαπραγμάτευση του συνολικού ΕΣΠΑ όλης της Ελλάδας με τις υπηρεσίες της Ε.Ε.
Πόσο μάλλον που το ΕΣΠΑ της Περιφέρειας παρουσιάζει χαμηλή απορρόφηση.
Το συμπέρασμα από την ενημέρωση ήταν ότι το Περιφερειακό ΕΣΠΑ είναι συνολικά σχεδόν δεσμευμένο αφού από το σύνολο των 303 εκ. Ευρώ  έχουν ήδη δεσμευτεί τα 208.
Για τα υπόλοιπα 95 εκ. Ευρώ ο Περιφερειάρχης πρότεινε μια πλειάδα έργων για πιθανή ένταξη με κατά πλειοψηφία έργα της Ζακύνθου μια και εκεί γίνονταν το Περιφερειακό συμβούλιο. Τα έργα που στην εισήγηση αναφέρονταν με τον προϋπολογισμό τους φτάνουν τα 88 εκ. Ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα που αναφέρονταν χωρίς προϋπολογισμούς ξεπερνούν τα 150 εκ ευρώ έναντι του υπολοίπου που είναι 7 εκ.
Ούτως η άλλως πολλοί από τους τομείς έχουν ελάχιστο υπόλοιπο όπως π.χ. τα λιμάνια που το υπόλοιπο είναι μόνο 780 χιλ ευρώ ενώ ο περιφερειάρχης πρότεινε την ένταξη της διαπλάτυνσης εκβάθυνσης του διαύλου Λευκάδας με 25 εκ. Ευρώ.
Επισημάνθηκε από μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου  κύρια από τον Σ.Βλάχο και Μ. Φόρτε η  αναντιστοιχία πόρων και υποσχέσεων για ένταξη χωρίς να δοθεί συγκεκριμένη απάντηση από τον Περιφερειάρχη.
Ο εκπρόσωπος της Αριστερής κίνησης Ιονίου Σωτήρης Βλάχος στην παρέμβαση  του τόνισε την ανεπάρκεια των πόρων σε σχέση με τις ανάγκες και το ότι το υπόλοιπο των 95 εκ ευρώ ουσιαστικά αντιστοιχεί σε 87 ευρώ ανά κάτοικο και έτος από το 2011 μέχρι το 2015 που τελειώνει το πρόγραμμα.
Πρότεινε τα ακόλουθα:
Πρώτο  ότι πρέπει να γίνει αναθεώρηση-τροποποίηση του προγράμματος. Πράγμα πού απαιτεί δύσκολες αποφάσεις από ποιους τομείς θα κοπούν πιστώσεις και σε ποιους θα πάνε η και ακόμη πιο δύσκολο , ποιά έργα ενταγμένα ήδη που δεν προχωρούν θα πρέπει να απενταχθούν.
Για την αναθεώρηση χρειάζεται αυστηρός σχεδιασμός με 2 βασικούς άξονες:
Α. Την συνοχή της ΠΙΝ και την άμβλυνση των ανισοτήτων. Δεν είναι δυνατόν να κλείσει το πρόγραμμα και η Λευκάδα να έχει μόνο το 1.5% του συνολικού ποσού όπως είναι σήμερα.
Β. Το αναπτυξιακό αποτέλεσμα και την αποτίναξη της παρέμβασης των υπουργείων για την ένταξη έργων.
Με την ανεπάρκεια των πόρων δεν μπορεί το Υπουργείο Υγείας να απαιτεί την χρηματοδότηση της ανέγερσης των Νοσοκομείων από το περιφερειακό πρόγραμμα όταν στο δικό του τομεακό έχει τεράστια αναπορρόφητα ποσά, ούτε το Υπ. Πολιτισμού να διπλασιάζει τον προϋπολογισμό του διαύλου Λευκάδας στα 25 εκ για να στηρίξει το κάστρο της ΑΓ. Μαυρας.
Δεύτερο Πρέπει να αναζητηθούν πρόσθετοι πόροι  από το ΕΣΠΑ αν κατορθώσουμε να έχουμε μεγάλη απορρόφηση (πράγμα απίθανο).
Τρίτο . Να γίνει σύντομη προσπάθεια κάποια μεγάλα έργα να ενταχθούν στο κεντρικό τομεακό σκέλος του ΕΣΠΑ. Αυτό απαιτεί απόφαση για το ποια έργα είναι ώριμα, η ενέργειες για να ωριμάσουν, και ισχυρή πολιτική πίεση από το σύνολο των παραγόντων της ΠΙΝ (βουλευτές, Περιφερειακό Συμβούλιο, Δήμους)
Τέταρτο. Αναζήτηση πόρων κατ ευθείαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει η ΠΙΝ να εκπονήσει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που να αντιμετωπίζει τα μειονεκτήματα που πηγάζουν από την νησιωτικότητα και να ζητήσει χρηματοδότηση βασιζόμενη στην συνθήκη της Λισσαβόνας που προβλέπει ειδική μεταχείριση και ενίσχυση των νησιωτικών περιοχών.
Πρέπει η περιφέρεια να κινηθεί γρήγορα  για την αναθεώρηση του προγράμματος που θα τελειώσει μέσα στο 2011  ώστε να μην αποφασίσουν άλλοι για εμάς.  Πρότεινε να χρησιμοποιηθούν  οι δυο επιτροπές του Π.Σ. ώστε να ετοιμάσουν εισήγηση προς το Π.Σ.
Παράλληλα θα πρέπει το Π.Σ και η Περιφέρεια να σχεδιάσει στρατηγικά  ποιά έργα θα υλοποιήσει σ αυτό το πρόγραμμα και ποια θα ετοιμάσει για το επόμενο αν υπάρξει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: