Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Ομιλίες - Εκδηλώσεις - Συνέδρια στην Κέρκυρα

Μνήμη Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού

19 Μαΐου εορτάζεται η Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού και η Εύξεινος Λέσχη Ποντίων Κέρκυρας διοργανώνει εκδηλώσεις.

Συγκεκριμένα σήμερα Πέμπτη 19 Μαΐου και αύριο Παρασκευή  20 Μαΐου 2011 στην Πάνω Πλατεία θα υπάρχει κιόσκι της Ευξείνου Λέσχης  Ποντίων Κέρκυρας με έκθεση φωτογραφιών  από τον Πόντο και αρχείων της Γενοκτονίας. Ώρες λειτουργίας: 10.30  έως 22.30
Την Κυριακή 22 Μαΐου 2011 και ώρα 10.30 θα τελεστεί δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγ. Αντωνίου στη Σπηλιά και στις 11.00 κατάθεση στεφάνων στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.
Την Τρίτη 24 Μαΐου 2011 και ώρα 19.00-21.00 θα πραγματοποιηθεί ημερίδα στο τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (Ιωάννου Θεοτόκη 72). Συντονιστής: Ο αν. καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου Γρηγόριος Ψαλλίδας.
Ομιλητές: 1. Ευστάθιος Πελαγίδης, καθηγητής Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας με θέμα: Το Οικουμενικό Πατριαρχείο Κων/πολης και ο Αλύτρωτος Ελληνισμός κατά την περίοδο της Γενοκτονίας των Ποντίων, 1908-1923.

2. Αλέξανδρος Καστρινάκης υπ. Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Δ. Μακεδονίας με θέμα:  Κοινοτική συσπείρωση και γεωπολιτικές συγκυρίες γύρω από το ποντιακό ζήτημα. Ενα διαχρονικό πλαίσιο.

Ομιλία Νίκου Κουρκουμέλη στην Αναγνωστική Εταιρία
Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων στο πλαίσιο των εκδηλώσεων "Άνοιξη Πολιτισμού 2011", αφιερωμένη στα Επτάνησα - Ιστορικές διαδρομές θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 19-5-2011 στην Αναγνωστική Εταιρεία στις 6 μ.μ. ομιλία του ιστορικού κ. Νικολάου Κουρκουμέλη με θέμα: " Η εκπαίδευση στα Ιόνια Νησιά την περίοδο 1816-1848".

Ομιλία για την εορτή της 21ης Μαΐου
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για  την Εορτή της 21ης Μαΐου, το Ιόνιο Πανεπιστήμιο διοργανώνει ομιλία της κας Χριστίνας Μπάνου, Επίκουρης Καθηγήτριας του  Τμήματος Αρχειονομίας και Βιβλιοθηκονομίας με θέμα: "Η ελληνική εκδοτική δραστηριότητα στις αρχές του 21ου αιώνα".
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Τελετών της Ιονίου Ακαδημίας την Παρασκευή,  20 Μαΐου και ώρα 11:00

Ομιλία Βάντας Αλεκτορίδου στην Αναγνωστική Εταιρία
Η Διοικητική Επιτροπή της Αναγνωστικής Εταιρίας Κέρκυρας οργανώνει ομιλία της αρχιτέκτονος κ. Βάντας Αλεκτορίου με θέμα "Η Κέρκυρα των πέντε αισθήσεων μέσα από την αρχιτεκτονική κληρονομιά της".
Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της Εταιρίας στις 20 Μαΐου 2011 ημέρα Παρασκευή και ώρα 8 μ.μ.

14ο Ετήσιο Συνέδριο της Mediterranean Studies Association 
Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο φιλοξενεί στις αίθουσες του Τμήματος Ιστορίας (1ος όροφος του νέου κτηρίου των Τμ. Ιστορίας και Αρχειονομίας-Βιβλιοθηκονομίας) στο διάστημα 25-28/5/2011 το 14ο Ετήσιο Συνέδριο της Mediterranean Studies Association, που έχει στόχο την προώθηση της μελέτης του/των πολιτισμού/ών της Μεσογείου σε όλες τις πτυχές του/τους και σε ποικίλα επιστημονικά πεδία.
Η ευρεία θεματική του φετινού συνεδρίου καλύπτει τις περιόδους από την αρχαιότητα μέχρι τους νεότερους χρόνους, όπως φαίνεται στο επισυναπτόμενο πρόγραμμα.
Για περισσότερες πληροφορίες βλ. www.mediterraneanstudies.org.

Δεν υπάρχουν σχόλια: