Follow by Email

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Τo αγγελιόσημο στο διαδίκτυο

Του δημοσιογράφου Γιώργου Ν. Τσιούνη


Υπουργέ μου,
Ο δημοσιογραφικός κλάδος διέρχεται σοβαρή κρίση.
Απολύσεις, ανεργία, μειώσεις αποδοχών και πολλά άλλα μαζί με την μεγάλη μείωση των εσόδων των ασφαλιστικών μας ταμείων εξ' αιτίας της μείωσης του αγγελιοσήμου, αποτόκου  της έλλειψης διαφημίσεων, η οποία αποτελεί φυσική συνέπεια της οικονομικής κρίσης που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κληρονόμησε, απειλούν άμεσα την δημοσιογραφική τάξη και κάτ' επέκτασιν την ελευθεροτυπία, το θεμέλιο αυτό της δημοκρατίας.
Το αγγελιόσημο όπως γνωρίζετε αποτελεί χαριστική παροχή της πολιτείας, στους εκδότες, καναλάρχες κλπ, που κατά παγκόσμια πρωτοτυπία, απάλλαξε από τις εργοδοτικές εισφορές, τις οποίες αντικατέστησε με το αγγελιόσημο στις διαφημίσεις, με σκοπό να τους βοηθήσει για την καλύτερη και πληρέστερη ενημέρωση των πολιτών και την ανετότερη αντιμετώπιση των οικονομικών τους προβλημάτων.
Οι δημοσιογράφοι, πλήρωναν και πληρώνουν πάντοτε την υψηλή τους εργατική εισφορά, οι κρατήσεις της οποίας γίνονται από τους εργοδότες τους και εν συνεχεία αποδίδονται στα ασφαλιστικά ταμεία.
Βέβαια μερικοί εργοδότες, καθυστερούν την απόδοση των εισφορών, ενώ άλλοι κάνουν το ίδιο, όταν βέβαια μπορούν, και για το αγγελιόσημο. Έτσι έχουμε και προσφυγές στα δικαστήρια για την είσπραξη.
Τον τελευταίο καιρό, έντονη δημοσιογραφική δραστηριότητα παρατηρείται στο διαδίκτυο, στο οποίο ιστοσελίδες, blogs, portals, ειδησεογραφικά και γενικώς πληροφοριακά και ενημερωτικά, ακόμη και γνωστές μεγάλες εφημερίδες, με ηλεκτρονική μορφή, προσφέρουν ειδησεογραφία και προσελκύουν όλο και περισσότερες διαφημίσεις, οι οποίες δεν επιβαρύνονται με αγγελιόσημο και βέβαια, αφ' ενός μεν συμφέρουν τους ηλεκτρονικούς επιχειρηματίες της πληροφορικής και τους διαφημιστές και διαφημιζόμενους ίσως, αφ' ετέρου δε πλήττουν τον χειμαζόμενο δημοσιογραφικό κλάδο, διότι:
 Στερούνται τα ασφαλιστικά ταμεία ενός σοβαρού πόρου από το αγγελιόσημο του διαδικτύου που δεν έχει επιβληθεί.
 Οι εργαζόμενοι στο διαδίκτυο δημοσιογράφοι, με μισθούς εξευτελιστικούς και χωρίς εφαρμογή των Σ.Σ.Ε. χωρίς επίσης ασφάλιση, επιπλέον δεν μπορούν να γίνονται μέλη των δημοσιογραφικών οργανώσεων, λόγω έλλειψης αναγνωρισμένης προϋπηρεσίας και είσπραξης αγγελιοσήμου από τα ταμεία.
Θύματα λοιπόν οι δημοσιογράφοι, οι νέοι δημοσιογράφοι που εργάζονται στο διαδίκτυο και γίνονται αντικείμενα εκμετάλλευσης από τους επιτήδειους.
Πρόσφατα κ. υπουργέ, τις παραμονές της ψήφισης του ασφαλιστικού νόμου, ο τότε υφυπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης, πρόσθεσε κάποια ρύθμιση για το θέμα του αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο, την οποία, ως εκ θαύματος, λίγο πριν την ψήφιση του νόμου, την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή, ο τότε υπουργός Εργασίας και νυν Υγείας κ. Λοβέρδος, απέσυρε υποκύπτοντας σε πιέσεις και απαιτήσεις των ενδιαφερομένων, ιδιαίτερα δε των διαφημιστών, οι οποίοι στη συνέχεια ξέσπασαν σε θριαμβολογίες, ειρωνείες και αιτιάσεις κατά των δημοσιογράφων. Είχαν τους δικούς τους λόγους για την εξαίρεση του αγγελιοσήμου από το διαδίκτυο.
Αυτή είναι η αλήθεια. Αυτή είναι η κατάσταση κ. υπουργέ.
Οι δημοσιογράφοι τώρα αναμένουν από εσάς δικαίωση και βοήθεια στην προσπάθειά τους να σωθεί ο κλάδος τους που κινδυνεύει να καταποντισθεί στον ωκεανό της κρίσης  που η χώρα περνάει.
Τώρα είναι ευκαιρία να ρυθμίσετε εσείς το θέμα του αγγελιοσήμου στο διαδίκτυο, βάζοντάς το στο νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ που ετοιμάζετε.
Θα είναι μια πράξη δικαίου που θα αποβεί προς όφελος ιδιαίτερα των νέων δημοσιογράφων που αγωνίζονται για το ψωμί τους.

e-mail: gtsioun@otenet.gr
gtsiounis@yahoo.gr
gtsioun@gmail.com
www.gtsiounis.blogspot.com

ΣΗΜ. Την επιστολή αυτή ο δημοσιογράφος κ. Τσιούνης απέστειλε στον αρμόδιο Υπουργό για τα ΜΜΕ κ. Τηλέμαχο Χυτήρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: