Follow by Email

Παρασκευή, 14 Ιανουαρίου 2011

Ενωτικός στην πρώτη του ομιλία ο Σπ. Σπύρου

Ο Χρήστος ΄Ανθης, εκπαιδευτικός, από την Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας, εκλέχτηκε Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Ιονίων Νήσων, που συγκροτήθηκε την Κυριακή σε σώμα μετά τις διαδικασίες εκλογής του Προεδρείου.
 Ο κ. Ανθης, ο οποίος ανήκει στην πλειοψηφούσα παράταξη της "Νέας Ιόνιας Πολιτείας" και που ήρθε πρώτος σε σταυρούς στις εκλογές του Νοέμβρη, συγκέντρωσε 36 ψήφους από τους 40 ψηφίσαντες, ενώ υπήρξαν 4 Λευκά και μια αποχή.
Δυο Ζακυνθινοί
Αντιπρόεδρος εκλέχτηκε ο Λευτέρης Γιαννάτος από τη μείζονα αντιπολίτευση και την παράταξη "Ιόνιο Αρχιπέλαγος", με 32 ψήφους, 8 Λευκά και μια αποχή. Ο κ. Γιαννάτος ανήκει στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου.
 Τέλος, Γραμματέας του Περιφερειακού Συμβουλίου εκλέχτηκε ο Γιάννης Αγαλιανός, με 26 ψήφους, 13 Λευκά, 1 άκυρο και μία αποχή. Ο κ. Αγαλιανός ανήκει στην παράταξη "Επτανησιακή Αναγέννηση" και στην Περιφερειακή Ενότητα Ζακύθου.
Εκλογή
Οικονομικής Επιτροπής
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Ιονίων Νήσων, μετά την εκλογή Προεδρείου και τη συγκρότησή του, εξέλεξε τα μέλη της Οικονομικής Επιτροπής στην οποία προεδρεύει ο περιφερειάρχης, Σπύρος Σπύρου.
Στην Οικονομική Επιτροπή, ως τακτικά μέλη, εκλέχτηκαν:
Α. Από την πλειοψηφία και κατά σειρά εκλογής οι: Γρουζή Τζόγια (Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς) με 31 ψήφους, Μόσχου Αιμιλία (Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας), με 29 ψήφους, Λούβρου Αλίκη (Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας) με 26 ψήφους και Μηλιώτης Νίκος (Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας) με 26 ψήφους.
Β. Από την αντιπολίτευση οι:
Φόρτες Γεράσιμος από την παράταξη "Επτανησιακή Αναγέννηση και (Περιφερειακή Ενότητα Κεφαλονιάς), με 23 ψήφους και Κορφιάτης Γιάννης από την παράταξη "Λαϊκή Συσπείρωση" και την (Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου), με 21 ψήφους.

Αναπληρωματικά μέλη
Ως αναπληρωματικά μέλη της Οικονομικής Επιτροπής, από την πλειοψηφία εκλέχτηκαν οι: Δημοσθένης Σκληρός (Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας), με 28 ψήφους, Φώτης Τσίπης (Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας), με 26 ψήφους, Αμαλία Μακρή (Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας), με 23 ψήφους και Βασίλης Μπάστας (Περιφερειακή Ενότητα Ζακύνθου), με 23 ψήφους.
Από την αντιπολίτευση εκλέχτηκαν οι: Σωτήρης Βλάχος, επικεφαλής της παράταξης "Δημοκρατική Αριστερά στα Ιόνια", (Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας), με 24 ψήφους και Δημήτρης Πουλιέζος (Περιφερειακή Ενότητα Κέρκυρας) από την παράταξη "Επτανησιακή Αναγέννηση", με 22 ψήφους.
Σημειώνεται η παράταξη της "Αντικαπιταλιστικής Αριστεράς στα Ιόνια" απείχε από τη διαδικασία εκλογής Προεδρείου και Οικονομικής Επιτροπής.

Ομιλία περιφερειάρχη
“Να μην απογοητεύσουμε τον κόσμο που
μας εμπιστεύτηκε!”
Την έναρξη της διαδικασίας έκανε ο περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Σπύρος Σπύρου, ο οποίος - στο σύντομο χαιρετισμό του - καλωσόρισε στην έδρα της Περιφέρειας τους αντιπεριφερειάρχες, τους επικεφαλής των παρατάξεων και τους περιφερειακούς συμβούλους, λέγοντας: “Σας καλωσορίζω στην έδρα της Περιφέρειάς μας, με μια ευχή: Να μην απογοητεύσουμε τον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε!
Εγκαινιάζουμε σήμερα ένα νέο θεσμό, αυτόν της αιρετής περιφερειακής αυτοδιοίκησης και μια δημοκρατική λειτουργία του, το Περιφερειακό Συμβούλιο", είπε ο κ. Σπύρου και πρόσθεσε, μεταξύ άλλων:
"Είμαι, το έχω δηλώσει και άλλες φορές, ανοιχτός σε συνεργασίες που αποσκοπούν στην επίλυση των προβλημάτων, στη διεκδίκηση ικανοποίησης αιτημάτων, στην προώθηση καταστάσεων που εξυπηρετούν το συμφέρον του τόπου μας.
Ως γνήσιοι Επτανήσιοι και απόγονοι εκείνων που έβαλαν σημαντικά λιθαράκια στον ελληνικό πολιτικό - οικονομικό - κοινωνικό και πολιτισμικό ιστό, οφείλουνε να πράξουμε ό, τι αξίζει στον κόσμο που μας εμπιστεύτηκε.
Με τις πράξεις μας, κυρίως, θα πρέπει ν' αποδείξουμε ότι αξίζουμε αυτής της εμπιστοσύνης από όποια θέση κι αν βρίσκεται ο καθένας μας.
Για όλους μας υπάρχει ρόλος και σκοπός και από αυτή τη διαδικασία δεν περισσεύει κανείς, αφού οι καιροί και οι συνθήκες είναι δύσκολες για όλους. Βιώνουμε τις συνέπειες της κρίσης και ο κόσμος έχει κουραστεί ν' ακούει λόγια, απαιτεί από εμάς πράξεις που να είναι αποτελεσματικές, που θα του διευκολύνουν την καθημερινότητά του, που θα του δίνουν διεξόδους στα πάσης φύσεως προβλήματα.
Κυρίως, δε, πρέπει όλοι μας να αποδείξουμε ότι έχουμε ενσωματώσει στο είναι μας την επτανησιακή μας ταυτότητα και να μην μας ταλανίζουν οι τοπικισμοί, οι στενομυαλιές και οι νοοτροπίες που διχάζουν αντί να ενώνουν.
Μαζί, ενωμένοι, σε κοινό σκοπό, μπορούμε πολλά, αποκρούουμε τις προθέσεις διάλυσης της περιφέρειά μας, αγωνιζόμαστε για τη βελτίωση του θεσμού της αιρετής αυτοδιοίκησης, προωθούμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μας, αναδεικνύουμε τα νησιά μας ξεχωριστά αλλά και όλα μαζί.
Επιθυμώ και εύχομαι σε όλους μας, με την ευκαιρία αυτής της πρώτης συνεδρίασης, να περάσουμε στην τοπική ιστορία ως ένα Περιφερειακό Συμβούλιο που, κατά πρώτον, σεβάστηκε τους Ιόνιους πολίτες, αφουγκράστηκε τα αιτήματά τους, ιδίως όμως, συνέβαλε στο να διασφαλίσει την ποιότητα ζωής που όλοι επιθυμούμε.
Παρά το γεγονός ότι ο χρόνος που έχουμε στη διάθεσή μας είναι λίγος, εμείς έχουμε υποχρέωση να τον αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, να μην επαναπαυόμαστε αλλά να επιμένουμε, να εργαζόμαστε μεθοδικά, με συνέπεια και ήθος.
Ο κόσμος, με τον οποίο έρχομαι σε επαφή καθημερινά, μου μεταφέρει την αγωνία για το μέλλον της οικονομίας, ως μοχλού ανάπτυξης, της νεολαίας που μαστίζεται από την ανεργία, των ευπαθών κοινωνικά ομάδων που αδυνατούν ν' ανταπεξέλθουν στα προβλήματα.
Δεν μπορούμε και δεν έχουμε το δικαίωμα ν' αγνοήσουμε τις φωνές τους, ν' αντιμετωπίσουμε με έπαρση και από απόσταση τους κατοίκους των νησιών μας.
Απ' όποιο νησί κι αν καταγόμαστε επιδίωξή μας θα πρέπει να είναι μια κοινή συνισταμένη που θ' απορρέει από διάθεση εξωστρέφειας, κατανόησης, αλληλοϋποστήριξης, αλληλοβοήθειας.
Μόνο τότε θα καταφέρουμε να μετατρέψουμε την Ιόνια Περιφέρεια σε μια ισχυρή οντότητα, με δυνατότητα διεκδίκησης αλλά και αποτελεσματικότητας.
Σας καλώ όλους να συμπορευτούμε, σ' αυτή την πορεία που ξεκινάει σήμερα.
Επιδιώκω και επιθυμώ την καλοπροαίρετη κριτική αντί της στείρας αντίδρασης.
Θέλω να κλείσω όπως άρχισα: Ο κόσμος μας εμπιστεύτηκε, ας μην τον απογοητεύσουμε!".

Δεν υπάρχουν σχόλια: