Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Τίτλοι τέλους για το αθλητικό γυμνάσιο

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 3ου γυμνασίου Κέρκυρας πραγματοποίησε χθες το πρωί διαμαρτυρία για το κλείσιμο τον αθλητικών τμημάτων του σχολείου. Στο κείμενο που μοίρασαν από κοινού ο Σύλλογος καθηγητών 3ου Γυμνασίου, ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων 3ου Γυμνασίου και το 15μελές συμβούλιο 3ου Γυμνασίου αναφέρονται τα εξής:
“Το ΥΠΕΠΘ δεν διακόπτει για γιορτές δεν ησυχάζει. Ακάματο συνεχίζει να ξηλώνει κάθε μορφή ειδικού σχολείου και του παραγόμενου εκπαιδευτικού έργου.
Με ημερομηνία 27-12-2010 ενημερωθήκαμε σύλλογος καθηγητών, μαθητές, γονείς ότι οριστικά διακόπτεται η λειτουργία των αθλητικών τμημάτων του γυμνασίου μας. Δεν εκπλαγήκαμε. Ήταν προαποφασισμένο και υπήρχαν αρκετές ενδείξεις από την αρχή της χρονιάς. Αυτό που μας εξοργίζει και θέλουμε να καταγγελθεί είναι η άθλια μεθόδευση και η παρελκυστική πολιτική.                                                                  
Καθυστέρηση στη τοποθέτηση συναδέλφων γυμναστών, κατάργηση της δωρεάν μεταφοράς των μαθητών από 16 Νοεμβρίου μέχρι την οριστική παύση λειτουργίας των αθλητικών τμημάτων. Δεν τρέφουμε αυταπάτες για την πολιτική του ΥΠΕΠΘ θα θέλαμε να τονίσουμε στους πολιτικά προϊσταμένους την ματαίωση των εφήβων απ' τη κίνηση αυτή την αναστάτωση των γονιών και την ανασφάλεια συναδέλφων για τις οργανικές θέσεις που χάνονται.
Την περίοδο 2000-2004 διατέθηκαν απεριόριστα κονδύλια για την Ολυμπιακή παιδεία . Το 2010 ξηλώνεται η μοναδική δυνατότητα οργανωμένου εκπαιδευτικού αθλητισμού , διέξοδος για σωρεία μαθητών. Ζητάμε την ανάκληση της απόφασης κατάργησης και την λειτουργία των τμημάτων”.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ “ΝΑΥΣΙΘΟΟΣ”
“Εορταστική απόφαση δώρο για τον αθλητισμό στην Κέρκυρα ήταν η εγκύκλιος μέσα στην περίοδο των εορτών με την οποία και επισήμως έστειλε στο καλάθι των αχρήστων τις προσπάθειες μαθητών-αθλητών ,γονέων και προπονητών στην μέση της σχολικής χρονιάς.
Μετά από μια μακρόχρονη πορεία για περίπου 22 χρόνια ο θεσμός του αθλητικού γυμνασίου ο οποίος ανέδειξε γενιές αθλητών και πρωταθλητών στο νησί μας πέρασε στην Ιστορία αφήνοντας μας μια πικρία κυρίως για τον τρόπο που δρομολογήθηκαν οι διαδικασίες χωρίς να ληφθούν υπόψιν η επιτυχημένη πορεία και οι διακρίσεις κάποιων αθλητών αλλά και αθλημάτων με παράδοση στο νησί τις δύο τελευταίες δεκαετίες.
Σαν θεσμός μπορεί να μην λειτουργούσε άψογα να είχε και κάποιες αδυναμίες και να απαιτούσε διορθωτικές παρεμβάσεις όσον αφορά την λειτουργία του αλλά σίγουρα δεν υπολείπονταν ούτε σε δυναμική ούτε σε επιτυχίες σε σχέση με άλλα περιφερειακά σχολεία της υπόλοιπης Ελλάδας που παρέμειναν ανοικτά.
Οι λόγοι που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση ίσως ήταν οικονομικοί ίσως κάποιες τυπικές ελλείψεις στον τρόπο λειτουργίας των τμημάτων, μικρή σημασία εχουν πλέον μια και οι αποφάσεις έχουν ήδη ληφθεί. Αυτή η εξέλιξη σαφώς πλήττει κάποια αθλήματα και κάποιους αθλητές που είχαν αυξημένες ανάγκες σε προπονητικό όγκο για να μπορέσουν να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις που έχει ο πρωταθλητισμός.
Σίγουρα οι ευθύνες για την πορεία αυτή βαρύνουν όλους εμας που σαν κοινωνία και σαν Κερκυραίοι δεν καταφέραμε να στηρίξουμε(όπως ΄το πέτυχαν κάποιοι άλλοι) ένα θεσμό που αν μη τι άλλο λειτουργούσε θετικά για τον αθλητισμό και την νεολαία του νησιού μας.
Εμείς σαν σύλλογος εκφράζουμε την αντίθεση μας στην εξέλιξη αυτή γιατί πιστεύουμε ότι αξίζαμε σαν νησί να μας δοθεί μια ευκαιρία”.

Γράμμα μαθητών ΤΑΔ του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας προς την υπουργό Παιδείας
Την κάτωθι επιστολή απέστειλαν οι μαθητές του Τμήματος Αθλητικής Διευκόλυνσης του 3ου γυμνασίου στις 11 Ιανουαρίου στην Υπουργό Παιδείας:
"Αξιότιμη κυρία Υπουργέ,
Σας γράφουμε εν γνώσει του δελτίου τύπου που στείλατε στο γυμνάσιο μας με θέμα την κατάργηση των ΤΑΔ-ΕΤΑΔ. Εκ μέρους των μαθητών-αθλητών του 3ου γυμνασίου Κερκύρας της τρίτης τάξης θα θέλαμε να εκφράσουμε την γνώμη μας για το παραπάνω θέμα.
Τα αθλητικά τμήματα δεν είναι αντιπαραγωγικά για τον αθλητισμό ούτε αντιπαιδαγωγικά για την εκπαίδευση. Πρώτα απ' όλα από τα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ έχουμε πάρει πλήθος ηθικών αξιών όπως η πειθαρχία, ο σεβασμός, η αλληλεγγύη, η αλληλοβοήθεια, ομαδικότητα και η συνεργασία. Μέσω των αθλητικών ασκείται η σωματική και η ψυχική άθληση (νους υγιής εν σώματι υγιή). Είναι ύβρις το να καταργήσετε τα τμήματα γιατί μας στερείτε δικαιώματα εξειδικευμένης άθλησης. Επίσης μέσα από τα αθλητικά τμήματα οι μαθητές-αθλητές έχουν διακρίσεις σε πανελλήνιο και9 πανευρωπαϊκό επίπεδο όπως ο Γαβριήλ Συμεών που κατέκτησε 3η θέση στους πανελλήνιους σχολικούς αγώνες και η Μάρκου Σταματίνα που κατέκτησε τη 4η θέση στους πανελλήνιους σχολικούς αγώνες και τη 2ηστους πανελλήνιους αγώνες(στίβος). Επίσης και η ομάδα του μπάσκετ κατέκτησε την 3η θέση στη Βορειοηπειρωτική Ελλάδα στο τέννις. Αυτά τα παιδιά φοιτούν σήμερα στα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ είναι άριστοι μαθητές. Έτσι υπάρχουν, υπήρχαν και θα υπάρχουν μεγάλες επιδόσεις στο χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο. Η άθληση οξύνει το νόηση και τη ψυχική υγεία. Σύμφωνα με πολλές έρευνες που έχουν διεξαχθεί οι μαθητές-αθλητές έχουν αποκτήσει πολύ υψηλό επίπεδο. Είναι παίκτες, παίκτριες εθνικών ομάδων. Τα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ βοηθούν τα παιδιά να γυμναστούν το πρωί χωρίς χρηματικές απαιτήσεις δίνοντας περισσότερο χρόνο το απόγευμα για διάβασμα και αυτό επειδή δεν αναγκαία η εξωσχολική άθληση. Τέλος, καθιστούμε τη χώρα μας ΥΠΕΡΗΦΑΝΗ για τους αθλητές της που πολλοί από αυτούς έχουν φοιτήσει στα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ.
Καταλαβαίνετε λοιπόν πως με τόσους καταξιωμένους αθλητές-μαθητές που διαπρέπουν όχι μόνο στο χώρο του αθλητισμού αλλά και στο χώρο του σχολείου τα ΤΑΔ-ΕΤΑΔ είναι παραγωγικά και παιδαγωγικά.
Με σεβασμό
Το αθλητικό τμήμα της τρίτης τάξης του 3ου Γυμνασίου Κέρκυρας".

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ
Συγκέντρωση στην Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων σήμερα στις 12 το μεσημέρι διοργανώνει η Γραμματεία Εκπαιδευτικών Κέρκυρας του ΠΑΜΕ προς τους εκπαιδευτικούς, γονείς, μαθητές και εργαζόμενους σχετικά με όλα τα προβλήματα της εκπαίδευσης.
Στην ανακοίνωση - κάλεσμα το ΠΑΜΕ αναφέρει:
"Όχι στο σχολείο της αγοράς και της ημιμάθειας. Να ικανοποιηθούν οι σύγχρονες εργασιακές-λαϊκές ανάγκες, οι μορφωτικές ανάγκες των μαθητών μας, των παιδιών μας. ΛΕΜΕ ΟΧΙ:
 Στο ολοήμερο σχολείο της αγοράς, της εξάντλησης των παιδιών, των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, της ταξικής διαφοροποίησης.
 Στα σχέδια συγχωνεύσεων και καταργήσεων σχολικών μονάδων. Στο πέταγμα στους δρόμους χιλιάδων μαθητών και εκπαιδευτικών από τα Αθλητικά και Μουσικά σχολεία.
 Στην επέκταση των ελαστικών σχέσεων εργασίας στην εκπαίδευση, στους απλήρωτους εκπαιδευτικούς.
Αντεπίθεση και λαϊκή συμμαχία για το σχολείο των σύγχρονων λαϊκών αναγκών!
 Καμία κατάργηση, καμία συγχώνευση σχολείων. Καμία τάξη πάνω από 20 μαθητές. Σύγχρονο πρόγραμμα σχολικής στέγης υπαγμένο στο κράτος και κατάργηση των ΣΔΙΤ. Να μην ιδιωτικοποιηθεί ο Οργανισμός Έκδοσης Βιβλίων.
 Στα ολοήμερα τμήματα να εξασφαλιστούν: πλήρης σίτιση, χώροι κατάλληλοι για ξεκούραση, παιχνίδι, 15 μαθητές/τμήμα, όλα τα βασικά μαθήματα στις πρώτες διδακτικές ώρες.
 Έκτακτο κονδυλι από τον κρατικό προϋπολογισμό για όλες τις ανάγκες των σχολείων! Δωρεάν πετρέλαιο, ρεύμα, νερό, τηλέφωνο στα σχολεία.
 Ούτε ένα ευρώ από την τσέπη των γονιών για πληρωμή λειτουργικών εξόδων,  τραπεζοκόμων & καθαριότητας, εκπαιδευτικών εκδρομών, βιβλίων κ.λ.π.
 Μετρά για τους ανέργους γονείς και τους αδιόριστους εκπαιδευτικούς (επίδομα ανεργίας στο 80% του μισθού-μειωμένα τιμολόγια ΔΕΚΟ, θέρμανση).
 Άμεση καταβολή όλων των δεδουλευμένων στους εκπαιδευτικούς. 1900 ευρώ πρώτος μισθός σε Δημόσια και Ιδιωτική Εκπαίδευση.
 Μαζικοί μόνιμοι διορισμοί από το ΥΠΕΠΘ. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής απασχόλησης. Μονιμοποίηση τώρα όλων των συμβασιούχων στην εκπαίδευση χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
 Αυτονομία κι' αποκέντρωση είναι μια απάτη ρίχνουν τα βάρη στου λαού την πλάτη!"
 Αποκλειστικά δημόσια δωρεάν ενιαία παιδεία για όλους.
 Συνολική απόρριψη της νέας διοικητικής δομής.
 Όχι στον "Καλλικράτη", στο αποκεντρωμένο-διαφοροποιημένο σχολείο της αγοράς.
 Έξω οι επιχειρήσεις και οι χορηγοί από τα σχολεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: