Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

Αυστηροί έλεγχοι για τα οικονομικά των ΟΤΑ

Από "ψιλό κόσκινο" τριμελούς συμβουλίου, θα περνούν τα οικονομικά των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης εφεξής, σε μια προσπάθεια να μπει "φρένο" στα κρούσματα ανεξέλεγκτων δανεισμών και υπέρογκων χρεών, που ταλανίζουν πολλούς δήμους της χώρας.
Η...τρόικα των ΟΤΑ, που θα μπορεί να θέτει ακόμη και υπό επιτήρηση του Δήμους, θα αποτελείται από έναν εκπρόσωπο της αυτοδιοίκησης, ένα στέλεχος του υπουργείου Εσωτερικών, καθώς και έναν εκπρόσωπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Βασική της αποστολή, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, κ. Γ. Καραβοκύρη, θα είναι "να διαπιστώνει αν ένας Δήμος πρέπει να τεθεί υπό οικονομική επιτήρηση, αν πρέπει να μπει φρένο στα δάνεια που συνάπτει, αν έχει δανειοληπτική ικανότητα και με ποιους όρους είναι εφικτή η λήψη ενός δανείου".
Μιλώντας από τη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο ημερίδας επιμόρφωσης δικαστικών λειτουργών που διοργάνωσε το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης, ο κ. Καραβοκύρης ανέφερε, επίσης, ότι ο "Καλλικράτης" φέρνει μία ακόμη αλλαγή, τον έλεγχο επί των εσόδων των ΟΤΑ. "Μέχρι τώρα ελέγχαμε μόνο δαπάνες.
Τώρα θα ελέγχουμε και τα έσοδα, καθώς πολλοί Δήμοι διαθέτουν επιχειρήσεις και αποκομίζουν πόρους από τη λειτουργία τους. Το κέρδος θα είναι η διαφάνεια και η αύξηση των εσόδων".

Δεν υπάρχουν σχόλια: