Παρασκευή 14 Ιανουαρίου 2011

ΚΕΡΚΥΡΑ: Πράσινη Οικονομία = Πράσινο παραμύθι

Του Πάολο Μελισσάνο, Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας


Στις συνημμένες φωτογραφίες θα δείτε τους μετατροπείς τάσης και ένα φωτοβολταϊκό σύστημα ισχύος 20kW τοποθετημένο στην στέγη του σπιτιού μου στην Ιταλία. Σε αυτή την χώρα υπάρχουν δυο κίνητρα για την επένδυση: μια επιχορήγηση από το κράτος για την ηλεκτρική ενέργεια ανά μεγαλοβατώρα που παράγεται συνολικά από το σύστημα και το ποσό που καταβάλλεται ανα δίμηνο από την τιμή αποζημίωσης της παραγόμενης μονάδας ενέργειας από το Διαχειριστή του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (G.S.E.- αντίστοιχο Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. στην Ελλάδα) που υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης.
Στην Ιταλία το συμβόλαιο πώλησης ενέργειας δεν υπογράφεται με τον φορέα προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (π.χ. ENEL-αντίστοιχη ΔΕΗ) αλλά απευθείας με το G.S.E. Όταν έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση αποστέλλονται με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο οι φωτογραφίες του συστήματος και η υπεύθυνη δήλωση. Μετά κάποιες ημέρες έρχεται η ΔΕΗ για την σύνδεση στο δίκτυο.
Ο επενδυτής λαμβάνει ένα κωδικό και μπορεί μέσω της ιστοσελίδας του G.S.E. να παρακολουθήσει την παραγομένη ενέργεια του συστήματος από οποιοδήποτε μέρος του πλανήτη βρίσκεται. Στην Ιταλία δεν υπάρχει μια αντίστοιχη αρχή όπως η ΡΑΕ στην Ελλάδα.
Κάθε περιφέρεια έχει στην αρμοδιότητα της τον περιορισμό της παραγωγής της πράσινης ενέργειας και την εφαρμογή της ενεργειακής πολιτικής της (που στην ουσία δεν υπάρχει γιατί η Ιταλία όπως η Ελλάδα, ως χώρα μέλος της Ε.Ε., έχει δεσμευθεί να παράγει το 20% των ενεργειακών αναγκών της από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ήδη το έχει καταφέρει εντός του 2010).
Η ραγδαία ανάπτυξη του τομέα αυτού έχει δημιουργήσει άμεσες θέσεις εργασίας, καταγράφηκε αύξηση της αγοράς κατά 33% και έγιναν νέες επενδύσεις σε έρευνα και καινοτόμα προϊόντα υψηλής τεχνολογίας. Ήδη πολλές ιταλικές εταιρείες παράγουν από πολλά χρόνια φωτοβολταικά συστήματα καλής ποιότητας με αποτέλεσμα να έχουν μειωθεί δραστικά οι εισαγωγές.
Στην Κέρκυρα ποια είναι η κατάσταση; Κατά παράδοξο τρόπο, έχει χαρακτηρισθεί ως περιοχή με "κορεσμένο δίκτυο" ως προς την ανάπτυξη των Φ/Β σταθμών. Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση τους σε στέγες και σε άλλα σημεία ισχύος άνω των 10 kW και η γραφειοκρατία, παρόλο τις σεβαστές αλλαγές του υπουργείου Περιβάλλοντος, παραμένει ακόμα.
Επίσης σχεδόν κάθε μήνα υπάρχει μια νέα υπουργική απόφαση που αποφέρει νέες τροποποιήσεις στο νομοθετικό πλαίσιο. Άραγε πως μπορείς να τα παρακολουθήσεις όλα; Αναρωτιέμαι πόσα δημόσια κτίρια (σχολεία, νέο νοσοκομείο, Περιφέρεια, κλπ) και άλλες κατοικίες (όπου δεν δημιουργείται πρόβλημα στο οικιστικό περιβάλλον φυσικά) μπορούσαν να είναι ενεργειακά αυτάρκη χωρίς να είναι υποχρεωμένο το νησί να εισάγει το αναγκαίο ρεύμα από το ηπειρωτικό δίκτυο;
Αλλά, δυστυχώς για την Αρχόντισσα του Ιουνίου, αυτά είναι φουτιριστικά σενάρια για κάποια ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η αιτία; Το γνωστό και συνεχόμενο πολιτικό σαμποτάζ στην ανάπτυξη του νησιού που υπάρχει σ' όλους τους τομείς με την ανοχή του κάθε τοπικού βουλευτής που ανήκει στο ίδιο κόμμα της κυβέρνησης. Εμείς  αντιδράμε; Ναι, σε κάποια καφέτερια ή στο facebook.

Δεν υπάρχουν σχόλια: