Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Ν. ΔΕΝΔΙΑΣ: Νέα ερώτηση για τη στασιμότητα στη διαδικασία δημιουργίας του Φορέα Διαχείρισης για την UNESCO

Ερώτηση προς τον Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού τονίζοντας ότι έχει περάσει "ένας χρόνος στασιμότητας στη διαδικασία ένταξης του φορέα διαχείρισης για την UNESCO" κατέθεσε ο βουλευτής Κέρκυρας της Ν.Δ. Νίκος Δένδιας.
Το κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής: “Η απόφαση της ένταξης της παλιάς πόλης της Κέρκυρας στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO περιλαμβάνει τη σαφή δέσμευση της χώρας μας για τη δημιουργία του φορέα διαχείρισης, με σκοπό το συνολικό σχεδιασμό, παρακολούθηση και έλεγχο των έργων, που περιλαμβάνονται στο σχετικό Σχέδιο Διαχείρισης. Δυστυχώς, παρά την αποστολή από μέρους μου έτοιμου σχεδίου φορέα διαχείρισης στο Δήμο Κερκυραίων από τον Αύγουστο του 2009, εδώ και ένα χρόνο η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού αναλώνεται σε δηλώσεις περί προθέσεων "δημιουργίας" του φορέα.
Αποκορύφωμα της κυβερνητικής παλινωδίας στο εν λόγω ζήτημα αποτελεί η προ ενάμισι μηνός τοποθέτηση της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Πολιτισμού σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Κέρκυρα, κατά την οποία, αφού αμφισβήτησε την αναγκαιότητα δημιουργίας του φορέα διαχείρισης, επεσήμανε την πρόθεσή της για άμεση υπογραφή της σχετικής συμφωνίας (εντός του επόμενου δεκαπενθημέρου) χωρίς, ωστόσο, συγκεκριμένο σχέδιο χρηματοδότησης.
Από τα ανωτέρω, καθίσταται σαφές πως η αδικαιολόγητη καθυστέρηση στη σχετική διαδικασία θέτει σε κίνδυνο το όλο εγχείρημα παραμονής της παλιάς πόλης της Κέρκυρας στο πάνθεο των μνημείων της παγκόσμιας κληρονομιάς, καθώς δεν τηρούνται τα χρονοδιαγράμματα συμμόρφωσης της συμφωνίας με την UNESCO. Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός: 1. Σε τι ενέργειες προτίθεται να προβεί ώστε να ολοκληρωθεί άμεσα η από πλέον του έτους δρομολογηθείσα διαδικασία δημιουργίας του φορέα διαχείρισης; 2. Υπάρχει συγκεκριμένο και εφαρμόσιμο σχέδιο χρηματοδότησης του φορέα, που αποτελεί και το σημαντικότερο τμήμα της υλοποίησής του;”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: