Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

ΧΑΙΡΕΙΣ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ

Γράφει ο Μ. ΓΑΓΙΩΤΗΣ

Μεγάλη μέρα σήμερα, όχι μόνον για την χώρα, την πόλη τσι Κέρκυρας αλλά και για τσου Κερκυραίους της διασποράς.
Όπους γης Κερκυραίοι τιμούς, δόξαζουν και προσκηνούν τον Άγιό τους. Τον Άγιο Σπυρίδωνα, επίσκοπο Τρυμηθούντος τον θαυματουργό.
Τι γινότανε τα χρόνια τα μαθητικά στην Κέρκυρα παραμονή και ανήμερα, τ'αναπολώ με μάτια δακρυσμένα. Δεν είναι όμως ο σκοπός μου αυτός. Όπου υπάρχουν Κερκυραίοι στην Ελλάδα, την ημέρα αυτήν 12 Δεκεμβρίου, την γιορτάζουν και την τιμούν. Αθήνα, Πειραιά, Γλυφάδα, Πετρούπολη, Κηφισιά, Ηλιούπολη κ.λ.π.
Πριν από 20 περίπου χρόνια, μια φίλη Κερκυραία, η Λίτσα η Δαούτη ανακάλυψε κάτω στο ρέμα στην Κάτω Κηφισιά, ένα εξωκλήσι σχεδόν εγκαταλελειμένο και ήταν παραμονή τ'Αγίου, Μεγάλη η Χάρη του. Μου λέει λοιπόν η Λίτσα : "Ορέ ! Εδώ στον τράφο είναι ένα ερημοκλήσι και γιορτάζει αύριο, δεν φτιάχνεις τσου άρτους και εγώ τα υπόλοιπα να κάνουμε μια λειτουργία στην Χάτιν του". Ακόμη το λες Λίτσα μου. (1985)
Από τότε και μέχρι σήμερα δεν σταμάτησα κάθε χρόνο να κάνω με την οικογένειά μου αρτοκλασία. Η Λίτσα έφυγε για την Κέρκυρα οικογενειακώς και μου άφησε ευχή : "Ορέ! Όσο σέρνεσε να κάνεις κάθε χρόνο τσου άρτους στον Άγιό μας, άκουσες;" Πράγματι, συνεχίζω μέχρι σήμερα.
Το εκκλησάκι λοιπόν αυτό, βρίσκεται στα σύνορα Κηφισιάς και Λυκόβρυσης μέσα στο κτήμα της Γεωπονικής Σχολής  "ΑΒΕΡΩΦ". Το 1944 ένας Κηφισιώτης οικότροφος της Σχολής με τα Δεκεμβριανά κινδύνευσε να το σκοτώσουν, κρύφτηκε πάνω σε ένα πατάρι από μια καλύβα από γουρούνια που συντηρούσε η Σχολή, ανέβηκε πάνω ο αντάρτης, έψαξε αλλά δεν σήκωσε το τσουβάλι που ήταν τυλιγμένος ο σπουδαστής. Αυτός παρακαλούσε τον Άγιο χωρίς να γνωρίζει ότι την ημέρα εκείνη ήταν τ'ονομαστήρια τ'Αγίου. Σώθηκε αφού ο αντάρτης ήταν βιαστικός και έταξε το μαντρί που ήταν κρυμμένος να το μετατρέψει σε εκκλησία και να το αφιερώσει στην Χάριν του που τον έσωσε.
'Ετσι και έγινε, μικρό, λιθάκτιστο με τέμπλο ξύλινο από τεχνίτες Ηπειρώτες διότι η καταγωγή του ήταν από εκεί, ήταν Ηπειρώτης και άφησε κάποια μικρή περιουσία κάθε χρόνο να λειτουργεί την ημέρα αυτή των ονομαστηρίων του Αγίου.
Όπως σε πολλά μέρη της Ελλάδος υπάρχουν Κερκυραίοι, έτσι και στην Κηφισιά, όπου κάθε χρόνο την ημέρα αυτή τιμούν τον προστάτη Άγιό τους κάτω στο κτήμα "ΑΒΕΡΩΦ" με συμμετοχή στην αρτοκλασίαν.
Φέτος όμως, το χιόνι ήταν από την παραμονή στρωμμένο και η Κηφισιά στα άσπρα ντυμένη. Παρ'όλα αυτά και φέτος και την χρονιά αυτή, παρ'όλη την χιονόπτωση βρεθήκαμε κάτω στο ρέμα στην Λυκόβρυση και κάναμε όπωε και τις άλλες χρονιές το καθήκον μας στον Προστάτη Άγιο της Κέρκυρας και ψάλαμε στην ύπαιθρο, λόγω χώρου, το "Χαίρεις Κερκυραίων".
Ο Σοφότατος Ιατρός, ο Άγιος Σπυρίδωνας γεννήθηκε στην Κύπρο το 270 μ.Χ. και έλαβε μέρος στην Α! Οικουμενική Σύνοδο και κατατρόπωσε τους Αρειανούς.
ΟΧΙ !!! Τηγάνι του δεν φτιάξαμε, έριχνε χιόνι πυκνό. Φεύγοντας μετά την απόλυση, τραγουδούσαμε κάτω στο ρέμα : "Πατέρα έχεις Κέρκυρα όπου για σε αγρυπνάει ο 'Αγιος Σπυρίδωνας την Κέρκυρα φυλάει".
Χρόνια Πολλά όπου της γης Κερκυραίοι

Δεν υπάρχουν σχόλια: