Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

“Η θλίψη της λέαινας” του Βασίλη Τσιρώνη

Τέταρτο βιβλίο του Βασίλη Τσιρώνη. Ύστερα από δύο θαυμάσιες νουβέλες και μια ποιητική συλλογή μας παραδίδει ένα μυθιστόρημα "Η Θλίψη της Λέαινας".
Η θλίψη της λέαινας είναι ένα μυθιστόρημα για τη μανική φύση της εκδίκησης και τα ανεπούλωτα τραύματα του παρελθόντος. Για τα ακοίμητα πάθη των ανθρώπων και την ανάγκη τους να αφήσουν το στίγμα τους στον ασαφή καμβά του χρόνου και της ιστορίας.
"Ο Ευριπίδης καταφεύγει στην "ευαδίμονα νήσο του" για να βρει την έμπνευση, η Σιμπίλα ασφυκτιά στη νοσηρή μέγκενη της ελληνικής οικογένειας, η Ιφιγένεια ετοιμάζειτο κύκνειο άσμα της στο θέατρο της Επιδαύρου, η θλιμμένη λέαινα, η Μήδεια δένει τις τρεις ιστορίες σε μία.
Η θλίψη της λέαινας είναι ένα μυθισότημα για τα ακοίητα πάθη των ανθρώπων καιτην ανάγκη τους να αφήσουν το στίγμα τους στον ασαφή καμβά του χρόνου και της ιστορίας. Ενας αφηγηματικός κόσμος σκληρός και αληθινός που μας υπενθυμίζει εύγλωττα πως η αγάπη και το μίσος στρέφονται από την ίδια μητέρα.
Ο Βασίλης Τσιρώνης με τη φιλολογική του κατάρτιση ξέρει να χρησιμοποιεί λέξεις,άλλοτε καθημερινές και άλλοτε πιο σπάνιες, για να περιγράφει συναισθήματα, εισερχόμενος με εξαίρετη λογοτεχνική γραφή στον εσωτερικό λαβύρινθο που συνθέτει την ταυτότητα των ηρώων του".
Βιογραφικά στοιχεία του Βασίλη Τσιρώνη
Νέος σε ηλικία λογοτέχνης ο Βασίλης Τσιρώνης έχει μέχρι σήμερα διακριθεί τόσο με την ποιητική συλλογή του ΚΟΡΔΟΒΑ που ήταν η πρώτη εμφανισή του στη νεοελληνική λογοτεχνία όσο και με τις εξαιρετικές κριτικές που δέχτηκαν τα δύο πρώτα πεζογραφήματά του "Nεκρός αδελφός" και "Λαίδη Λάζαρος" που εκδόθηκαν και τα δύο από τις Κερκυραϊκές  εκδόσεις ΑλΔε.
Το πρώτο του μυθιστόρημα με τίτλο "Η θλίψη της λέαινας" που κυκλοφορεί επίσης από τις εκδόσεις ΑλΔε προκρίθηκε στην πρώτη φάση και ήδη φιγουράρει στα πρώτα δεκαπέντε μυθιστορήματα της βραχείας λίστας για το Βραβείο Αναγνωστών 2010 που έχει εδώ και 6 χρόνια καθιερώσει το ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΒΙΒΛΙΟΥ (ΕΚΕΒΙ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: