Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Αμεση πρόσληψη προσωπικού για το Νοσοκομείο

Ανακοίνωση σχετικά με την μετεγκατάσταση του Νοσοκομείου στο νέο κτήριο, εξέδωσε η δημοτική παράταξη “Εμπρός μ’ εσένα για την Κέρκυρα” με επικεφαλής τον κ. Στέφανο Σαμοΐλη, στην οποία αναφέρει:
“Ανοίγει, λοιπόν, τις πύλες του (τις κλίνες του) το Νέο μας Νοσοκομείο! Μετά από περιπέτειες και εμπαιγμούς τόσων χρόνων, η Κέρκυρα αποκτά νέο νοσοκομείο, όχι όμως σύγχρονο ούτε λειτουργικό. Το περιβάλλον εργασίας του προσωπικού και νοσηλείας των νοσηλευόμενων αναβαθμίζεται και γίνεται σαφώς αξιοπρεπέστερο, το επίπεδο όμως περίθαλψης και υγείας στην Κέρκυρα παραμένει υποβαθμισμένο.

Τι έγινε τόσα χρόνια;
Καθυστέρηση και αβλεψίες. Άγχος των διαφόρων παραγόντων να "καρπωθούν" το έργο, εξαγγελίες, "εγκαίνια"… Υπερβάσεις και εκβιασμοί των κ. Μπατατούδη & Σια. Λάθη και παραλείψεις. Κακή και ακατάλληλη η επιλογή της θέσης, έλλειψη προσβασιμότητας, συγκοινωνίας, parking, ελικοδρομίου, παιδικού σταθμού, ξενώνα γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού. Μη πρόβλεψη για μελλοντικές επεκτάσεις. Μη πρόβλεψη για στεφανιογραφία, εντατική νεογνών, ογκολογικό, πυρηνική ιατρική, ψηφιακό μαστογράφο, σύγχρονο αξονικό τομογράφο, κ.ά. Και, κυρίως, ελλείψεις προσωπικού τέτοιες που να καθιστούν απαγορευτική τη λειτουργία 3βάθμιων υπηρεσιών που ήδη προσφέρει το Νοσοκομείο (νευροχειρουργικό, Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, Μονάδα Αυξημένης Φροντίδας, Νεογνολογικό), αλλά και προβληματική τη λειτουργία των 2βάθμιων υπηρεσιών. Δεν έχει συμπληρωθεί ο Οργανισμός για το απαραίτητο προσωπικό. Και ακόμη από τον εγκεκριμένο (ελλιπή) οργανισμό λείπουν σήμερα 460 άτομα!.

Τι μπορεί και πρέπει να γίνει άμεσα;
Προκήρυξη και πρόσληψη με ταχείς ρυθμούς του αναγκαίου προσωπικού. Παράλληλα. αξιοποίηση της δυνατότητας μετατάξεων για κάλυψη αναγκών πέραν του εξειδικευμένου ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού (βοηθητικό προσωπικό, διοικητικό προσωπικό, τεχνική υπηρεσία, καθαριότητα, φύλαξη, τραπεζοκόμοι, ηλεκτρολόγοι, προγραμματιστές, μηχανικοί, κλπ).
Η κερκυραϊκή κοινωνία δεν μπορεί να εφησυχάζει. Χρειάζεται διεκδίκηση και κοινός, συντονισμένος αγώνας για τη στελέχωση του Νοσοκομείου και την ασφαλή λειτουργία του. Για ν' αποκτήσουμε επιτέλους επίπεδο ιατρικής περίθαλψης που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες της κοινωνίας μας. Για να σταματήσουν οι Κερκυραίοι να είναι "μετανάστες υγείας" στα Γιάννενα, στην Αθήνα, στο εξωτερικό… Διότι είναι προφανές ότι το Νέο Νοσοκομείο, με την ίδια στελέχωση, δεν μπορεί να εξυπηρετεί ανάγκες περισσότερες του Παλαιού.
Οι όποιες πιέσεις να λειτουργήσουν περισσότερες κλίνες, θα παραβιάσουν τις υπάρχουσες διεθνείς προδιαγραφές λειτουργίας (3 άτομα προσωπικό για κάθε ασθενή) και θα θέσουν σε κίνδυνο την ασφαλή λειτουργία του Νοσοκομείου.
Η Υγεία δεν είναι εμπόρευμα. Δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με λογικές περικοπών, με λογική "μνημονίου", με λογική ιδιωτικοποίησης. Και βεβαίως η Υγεία δεν είναι μόνο κτίριο. Η πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας βρίσκεται σε ακόμη χειρότερο επίπεδο. Χρειάζεται ενίσχυση των Κέντρων Υγείας, ώστε να μπορεί να υπάρχει αποκεντρωμένη πρωτοβάθμια υγειονομική φροντίδα. Ενίσχυση του Πολυιατρείου Αχαράβης. Αποκέντρωση του ΕΚΑΒ σε Βορρά και Νότο και ενίσχυσή του με προσωπικό (λείπουν 4 ιατροί και 30 άτομα περίπου προσωπικό). Απαίτηση, παράλληλα, ώστε το κτίριο του Παλαιού Νοσοκομείου να περιέλθει στον Δήμο Κέρκυρας και να αξιοποιηθεί αποκλειστικά για υπηρεσίες Υγείας-Παιδείας-Πρόνοιας (Κέντρο Υγείας Αστικού Τύπου, στέγαση χρονίως πασχόντων, γηροκομείο, υπηρεσίες εκπαίδευσης). Στο κτίριο του Παλαιού Νοσοκομείου θα πρέπει να μεταφερθούν οι Υγειονομικές Υπηρεσίες του ΙΚΑ, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν τα χειρουργεία, το γυναικολογικό, τα άλλα τμήματα του ΙΚΑ που σήμερα αδυνατούν να λειτουργήσουν.
Χρειάζεται πανκερκυραϊκή κινητοποίηση, χρειάζεται μέτωπο όλων των φορέων και συλλογικοτήτων της Κέρκυρας για ένα σύγχρονο, αναβαθμισμένο, επίπεδο ιατρικής περίθαλψης στο νησί μας.
Η Δημοτική μας Παράταξη "ΕΜΠΡΟΣ μ' εσένα για την Κέρκυρα" ΚΑΛΕΙ ιδιαίτερα την νεοεκλεγείσα Δημοτική Αρχή να αναλάβει πρωτοβουλία για συντονισμό και κοινή δράση ΟΛΩΝ των φορέων του νησιού μας, με δύο βασικούς στόχους:
- στελέχωση του νέου Νοσοκομείου
- χρήση του Παλαιού Νοσοκομείου
και με συγκεκριμένο πλαίσιο-χρονοδιάγραμμα διεκδίκησης των παραπάνω.
Πρότασή μας είναι η δημιουργία ΜΕΤΩΠΟΥ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΗΣ  από ΟΛΟΥΣ  τους φορείς της Κέρκυρας, που θα οργανώσει την διεκδίκηση και επίλυση των προαναφερθέντων. Να ξεπεραστούν γρήγορα οι αγκυλώσεις του δημόσιου τομέα σε ότι αφορά τις προσλήψεις, ν' αντιμετωπιστούν οι "λογιστικές" λογικές του μνημονίου στον τομέα της Υγείας, να οργανωθεί μια συνολική και όχι αποσπασματική απαίτηση και διεκδίκηση των προβλημάτων αυτών, που αφορούν το επίπεδο ζωής μας και θα πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε σαν τέτοια, μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα και στείρες πολιτικές αντιπαραθέσεις”.

Δεν υπάρχουν σχόλια: