Παρασκευή 17 Δεκεμβρίου 2010

Μέτρα διάσωσης του οικήματος Γιαλλινά στην Κέρκυρα

Θετικά αντιμετωπίζει το υπουργείο Πολιτισμού τις προσπάθειες φορέων και ιδιωτών της Κέρκυρας για τη διάσωση, την αναστήλωση και την αξιοποίηση για πολιτιστικούς σκοπούς, της απειλούμενης με κατάρρευση της στέγης της κατοικίας του ζωγράφου Αγγελου Γιαλλινά (1857-1939), επί της οδού Καποδιστρίου 16, στο κέντρο της πόλης.
"Η προσπάθεια που θα γίνει είναι να στεγαστεί σε αυτό τον χώρο Πινακοθήκη" δήλωσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το υπουργείο υποστηρίζει, καταρχάς, όλες τις προσπάθειες που αποσκοπούν στη διάσωση της ιστορικής αυτής κατοικίας, στην οποία -αξίζει να σημειωθεί- το 1923 άφησε την τελευταία του πνοή ο κορυφαίος Κερκυραίος λογοτέχνης Κωνσταντίνος Θεοτόκης.
Στον χώρο αυτό, ο οποίος έχει από ετών περιέλθει στο Ιδρυμα Αγγελου Γιαλλινά, σύμφωνα με επιθυμία των απογόνων του διεθνώς διάσημου για τις ακουαρέλες του ζωγράφου, φυλάσσονταν ως πρόσφατα εκατοντάδες έργα του, μεγάλης αξίας. Ωστόσο, τον περασμένο Σεπτέμβριο διαπιστώθηκε ότι είχαν κλαπεί οκτώ από αυτά τα έργα.
Με πρωτοβουλία του νομικού-μέλους του Ιδρύματος, Σπύρου Δαλιάνη, αλλά και με χρηματοδότηση που προσέφερε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο της Κέρκυρας, τα έργα του Α. Γιαλλινά έχουν καταλογραφηθεί και ψηφιοποιηθεί. Επίσης, με σκοπό την ασφαλέστερη φύλαξή τους μεταφέρθηκαν από το τριώροφο οίκημα της Καποδιστρίου 16 στη Δημοτική Πινακοθήκη της Κέρκυρας.
Λόγω της παλαιότητάς του και της απαγόρευσης μετασκευών το διατηρητέο για ιστορικούς λόγους οίκημα απειλείται, ωστόσο, με κατάρρευση της στέγης του, καθώς επείγει η αποκατάστασή της. Το Ιδρυμα Γιαλλινά, όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Σπ. Δαλιάνης, από τον Ιούνιο του 2008 έχει επισημάνει σε όλους τους αρμόδιους φορείς του υπουργείου Πολιτισμού το πρόβλημα και έχει ζητήσει τη χορήγηση των απαιτούμενων αδειών για την επισκευή της στέγης, αλλά το θέμα ακόμη εκκρεμεί και πρόκειται να απασχολήσει, κατά πληροφορίες, το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο.
"Είναι ιδιαίτερα ευχάριστο το γεγονός ότι το υπουργείο Πολιτισμού εκδηλώνει το ενδιαφέρον του και αναμένουμε με αγωνία τη συνέχεια" δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Ιδρύματος Γιαλλινά και της Εταιρείας Κερκυραϊκών Σπουδών, Περικλής Παγκράτης, όταν πληροφορήθηκε τη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Πολιτισμού Τ. Χυτήρη, προσθέτοντας: "Απευθύνουμε έκκληση σε όλους τους αρμόδιους φορείς για την επείγουσα αντιμετώπιση του προβλήματος με τη χορήγηση της άδειας για την αποκατάσταση της στέγης, διότι ο κίνδυνος της κατάρρευσής της είναι άμεσος".
Υδατογραφίες του Αγγελου Γιαλλινά κοσμούν, ως γνωστόν, ανάκτορα στην Αγγλία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ιταλία, καθώς και φημισμένα Μουσεία σε πολλές χώρες.

ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΟΡΦΙΑΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: