Παρασκευή 10 Δεκεμβρίου 2010

Μεγαλώνει η κινητοποίηση των κρατουμένων

Σε κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και της απεργίας πείνας θα προχωρήσουν οι κρατούμενοι, σύμφωνα με τηλεφωνική συνέντευξη που παραχώρησαν εκπρόσωποί τους και η "Πρωτοβουλία για τα δικαιώματα των κρατουμένων", κάνοντας λόγο για πάνω από 1.000 απεργούς πείνας και άλλους 9.000 που απέχουν από το συσσίτιο (επί συνόλου 12.600).
Σύμφωνα με στοιχεία της Πρωτοβουλίας, απεργία πείνας πραγματοποιούν σε Γρεβενά 500 κρατούμενοι, Μαλανδρίνο 160, Δομοκό 66, Λάρισα 38, Τρίκαλα 45, Διαβατά 200, όλοι οι κρατούμενοι στη Δ' πτέρυγα Κορυδαλλού, οι ανήλικοι (περίπου 200) στο κέντρο κράτησης νέων Βόλου, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης 75 στα κρατητήρια της Αστυνομικής Διεύθυνσης Θεσσαλονίκης απέχουν από το συσσίτιο. Αντίθετα το υπουργείο Δικαιοσύνης υποστηρίζει ότι απέχουν από το συσσίτιο περίπου οι μισοί κρατούμενοι σε 16 από τις 33 φυλακές και ότι κάνουν απεργία πείνας μόνο 312.
Τη Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου θα γίνουν δράσεις αλληλεγγύης με πορείες (και μηχανοκίνητες) προς τις φυλακές, ενώ ως κεντρικό αίτημα προβάλλεται η άμεση συνάντηση εκπροσώπων των κρατουμένων με τον υπουργό Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη. Καταγγέλθηκε ότι οι κρατούμενοι απειλούνται με μεταγωγές, διακοπή φαρμάκων και μεροκάματου εργασίας, προκειμένου να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ διαψεύσθηκαν οι ισχυρισμοί του υπουργείου για κίνδυνο εξεγέρσεων και υποκινούμενες κινητοποιήσεις. Οι εκπρόσωποι των κρατουμένων διεκτραγώδησαν τις συνθήκες κράτησής τους, λέγοντας ότι κοιμούνται ο ένας πάνω στον άλλο, αγκαλιά με τις κατσαρίδες, κάνοντας έκκληση προς τον υπουργό για λίγο χώρο, να μπορέσουν να αναπνεύσουν, λέγοντας ότι ζουν χειρότερα και από τα ζώα στους στάβλους.
Αιχμές πολλές άφησαν και για τη δικαιοσύνη, για εύκολες προφυλακίσεις και εξοντωτικές ποινές, ενώ οι ξένοι διαμαρτυρήθηκαν ότι οι δικαστές πιστεύουν πως οι αλλοδαποί έχουν μια φυσική ροπή στην εγκληματικότητα, κάνοντας έκκληση για ιατρούς, κοινωνικές υπηρεσίες, άδειες κ.λπ.
Οι εκπρόσωποι της Πρωτοβουλίας Ιω. Κούρτοβικ και Η. Παπαδόπουλος αποκάλυψαν ότι κρατούμενος στις φυλακές Δομοκού κινδυνεύει γιατί έχει ράψει το στόμα του από τις 3 Δεκεμβρίου, παίρνοντας μόνο φάρμακα με λίγο νερό, διαμαρτυρόμενος γιατί διακόπηκε η αναπηρική σύνταξή του από την Πρόνοια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: