Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2010

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ.... BY ΙΚΤΙΝΟΣ!!!

ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΚΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ
Να έρθω τώρα και στην έκθεση Filoxenia της Θεσσαλονίκης. Εντάξει είχαμε ένα αρκετά αξιοπρεπές περίπτερο, αλλά τίποτα παραπάνω. Αυτή είναι η αλήθεια. Υπήρχαν πολύ καλύτερα περίπτερα, όπως υπήρχαν και χειρότερα περίπτερα. Με την μόνη διαφορά ότι μιλάμε για Κέρκυρα και η Κέρκυρα, σε ότι έχει σχέση με τον τουρισμό, θα πρέπει να ξεχωρίζει.
Δεν πρέπει να γίνεται σύγκριση με το περίπτερο της Πιερίας. Είναι ανεπίτρεπτο.
Υπ' αυτή την έννοια λοιπόν, όχι δεν ξεχωρίσαμε. Κινηθήκαμε στην μετριότητα. Και το λέω αυτό, γιατί μπορούμε να ξεχωρίζουμε. Να μας κοιτούν οι άλλοι και να μας χαζεύουν. Τα έγραφα και χθες. Αυτά τα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει ο τόπος μας, δεν τα διαθέτουν άλλοι τόποι. Πώς να το κάνουμε; Αυτή είναι η αλήθεια.
Εγώ όμως δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν τα αναδεικνύουμε αλλά αντιθέτως τα κρύβουμε.
Θα περίμενα επίσης να είχε γίνει μια προεργασία και να πηγαίναμε στην Θεσσαλονίκη με συγκεκριμένες προτάσεις προς τους βορειοελλαδίτες, ώστε να μας έρθουν, καθ' όλη την διάρκεια του χρόνου.
Θα περίμενα να τους δίναμε την ευκαιρία να μας επισκεφθούν και τα Χριστούγεννα και το Καρναβάλι; Έχουμε ετοιμάσει εκδηλώσεις για να προσφέρουμε στους υποψήφιους επισκέπτες μας; Όχι. Θα περίμενα στο περίπτερο μας να υπάρχουν Βενετσιάνικες στολές για να διαφημίσουμε το Καρναβάλι μας. Αλλά ποιο Καρναβάλι; Έχουμε κάνει κάτι; Και προφανώς η νέα δημοτικη αρχή δεν προλαβαίνει.
Αν δεν έχουμε προτάσεις προς τους Βορειοελλαδίτες, πως θα αξιοποιήσουμε την  μεγάλη ευκαιρία, που μας παρέχει η Εγνατία οδός;

ΝΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΥΝΕΧΕΙΑ
Όπως επίσης θα πρέπει να δίνουμε συνέχεια σε πρωτοβουλίες που έχουμε αναλάβει. Να υπάρχει follow up. Τι θέλω να πω. Πριν δύο χρόνια η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, πραγματοποίησε  το Α! Φεστιβάλ κερκυραϊκών προϊόντων. Θα περίμενα, να υπήρχαν στο περίπτερο μας, προϊόντα, όπως στο περίπτερο της Αρκαδίας και της Ημαθίας, για παράδειγμα. Εγώ τι θα έκανα; Θα έντυνα δύο, έναν άντρα και μια γυναίκα, με τις παραδοσιακές στολές και θα τους έδινα κερκυραϊκά προϊόντα για να τα προσφέρουν σε όλα τα άλλα περίπτερα και στους επισκέπτες.
Πέρα από τον πολιτισμό, που είναι η αιχμή του δόρατος, πέρα από την καταπληκτική φύση που διαθέτει το νησί μας, η Κέρκυρα παράγει.
Δεν το κάναμε. Δυστυχώς διακρίνω μια επιφυλακτικότητα και μια εσωστρέφεια. Πρέπει να γίνουμε περισσότερο εξωστρεφείς και επιθετικοί.

ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΙ
Με όλον τον σεβασμό και την αγάπη προς τους συμπολίτες μου, επειδή όμως, ακούω εσχάτως, διάφορες μπούρδες, περί τουριστικής κρίσης και συνεχώς διακρίνω την προσπάθεια κάποιων  να αποποιηθούν των δικών τους ευθυνών και να μεταθέσουν τις ευθύνες αλλού, επιτρέψτε μου να πω μια κουβέντα.
Σε περίοδο οικονομικής κρίσης, το βασικό κριτήριο για την επιλογή ενός τουριστικού προορισμού, δεν είναι οι υποδομές, λέω το βασικό, όχι ότι δεν παίζουν ρόλο και οι υποδομές, αλλά το βασικό κριτήριο είναι η....ΑΚΡΙΒΕΙΑ. Ή το πόσο ΦΘΗΝΟΣ είναι ένας προορισμός.
Και εμείς αγαπητοί μου, σίγουρα δεν είμαστε ΦΘΗΝΟΙ. Δεν ξέρω αν είμαστε οι ακριβότεροι αλλά φθηνοί δεν είμαστε σίγουρα.
Γι' αυτό το λόγο αν θέλετε προκοπή, κάντε κάτι με τις τιμές.

ΚΡΑΤΑ ΜΙΚΡΟ ΚΑΛΑΘΙ
Ακούω τους πολιτικούς μας εκπροσώπους να κάνουν δηλώσεις για την νέα  τουριστική περίοδο και διακρίνω μια ...συγκρατημένη αισιοδοξία.
Θα έλεγα ότι θα πρέπει να είναι πολύ, μα πολύ προσεκτικοί στις δηλώσεις τους και να μην δημιουργούν φρούδες ελπίδες, γιατί τα πράγματα θα είναι πολύ, μα πολύ δύσκολα, σχετικά με τον τουρισμό.
Τα νοικοκυριά και πρωτίστως τα ελληνικά νοικοκυριά, πρώτα θα κοιτάξουν πως θα σπουδάσουν τα παιδιά τους, πως θα τα ντύσουν, πως θα <<ζήσει>> η οικογένεια και μετά θα κοιτάξουν τις διακοπές. Άρα τα πράγματα θα είναι πολύ, μα πολύ δύσκολα.
Αν θέλουμε να είμαστε ρεαλιστές και φιλαλήθεις, τότε φοβάμαι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αισιοδοξίας για την νέα τουριστική περίοδο.
Μια από τα ίδια ισχύουν και για τον <<εισερχόμενο>> τουρισμό. Η ανεργία σε Γερμανία και Αγγλία έχει φθάσει στο πικ!!! Ιρλανδία στο Δ.Ν.Τ και φαίνεται αν ακολουθούν και άλλλες χώρες όπως η Πορτογαλία ή η Ισπανία.
Γι' αυτό κρατάτε μικρό καλάθι.

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΕΡΚΥΡΑΣ. ΠΟΤΕ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ;
Το Φεστιβάλ Κερκύρας το οποίο πλέον συνδιοργανώνουν Δήμος Κερκυραίων, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση και Ιόνιο Πανεπιστήμιο, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει την αιχμή του δόρατος, για να <<κερδίσουμε>> την μάχη στον πολιτισμό και στον τουρισμό.
Θα πρέπει να σταθεί αρχικά στα πόδια του, να κατακτήσει μια σχετική οικονομική αυτοτέλεια και να εδραιωθεί προσελκύοντας τουρίστες - επισκέπτες.
Θα πρέπει όμως να γίνουν, σε σύντομο χρονικό διάστημα, πολλά πράγματα.
Όπως θα πρέπει να διευρυνθεί και με άλλες τέχνες όπως χορός, εικαστικές τέχνες και παραστατικές τέχνες.
Επίσης να <<απλωθεί>> στο καταπληκτικό σκηνικό της παλιάς πόλης, για να αποκτήσει η πόλη μας ήχους και χρώματα και να γίνουν συναυλίες και σε άλλους χώρους.
Το γράφω χρόνια τώρα. Να σταματήσει η κάτω πλατεία να χρησιμοποιείται ως πάρκινγκ και να χρησιμοποιείται μόνο για αγώνες κρίκετ και ως χώρος συναυλιών.
Φανταστείτε να παρακολουθείτε μια συναυλία με φόντο το ανάκτορο των αγίων Μιχαήλ και Γεωργίου.
Επίσης θα πρέπει όλα τα ξενοδοχεία της Κέρκυρας να διαθέτουν stant με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων και να διαφημιστεί περισσότερο και εκτός νησιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: