Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2010

Προβλήματα στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο λόγω της συνεχιζόμενης κατάληψης του κτιρίου της Ιονίας Ακαδημίας

Σοβαρά είναι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο με αφορμή την  κατάληψη στην Ιόνιος Ακαδημία και στα γραφεία της Κεντρικής Διοίκησης του Ιονίου Πανεπιστημίου που σύμφωνα με τον Πρύτανη  πραγματοποιείται από μια ελάχιστη μειοψηφία (περίπου είκοσι) ατόμων, που δεν εκπροσωπούν κανένα φοιτητικό σύλλογο κανενός τμήματος του Ιονίου Πανεπιστημίου.
 Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσουγγαράκης "Η μη λειτουργία των διοικητικών υπηρεσιών έχει ως αποτέλεσμα να μην μπορεί το Ιόνιο Πανεπιστήμιο να εισπράξει και να απορροφήσει τα χρήματα της κρατικής επιχορήγησης, ούτε να αντεπεξέλθει στις οικονομικές του υποχρεώσεις. Ήδη λόγω αδυναμίας πληρωμών το φοιτητικό εστιατόριο έχει σταματήσει τη λειτουργία του. Πολύ σύντομα:
1. δεν θα μπορέσει να πραγματοποιηθεί η μισθοδοσία του προσωπικού του πανεπιστημίου (υπαλλήλων και διδασκόντων)
2. δεν θα μπορέσουν να πληρωθούν τα ξενοδοχεία όπου στεγάζονται οι φοιτητές, με απρόβλεπτες συνέπειες για το σύνολο των στεγαζομένων φοιτητών (περίπου 580 άτομα)
3. δεν θα μπορέσει να συνεχιστεί η χρηματοδότηση της ανακατασκευής της Βιβλιοθήκης, με κίνδυνο να σταματήσει το έργο προϋπολογισμού 3.000.000 ευρώ
4. δεν είναι δυνατό να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός 400.000 ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού του Ιονίου Πανεπιστημίου, με αποτέλεσμα να χαθούν τα χρήματα οριστικά
5. κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς χρήματα οι φοιτητές του Τμήματος Ξένων Γλωσσών, Μετάφρασης και Διερμηνείας που βρίσκονται στο εξωτερικό, καθώς δεν θα μπορούν να εκκαθαριστούν οι δαπάνες
6. δεν μπορούν να απορροφηθούν τα κονδύλια των ευρωπαϊκών και άλλων ερευνητικών προγραμμάτων.
Όλες οι ανωτέρω δαπάνες πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί από 15 έως 20 Νοεμβρίου, διαφορετικά τα κονδύλια χάνονται οριστικά για το Ιόνιο Πανεπιστήμιο.  Το Ιόνιο Πανεπιστήμιο δεν είναι δυνατό να συνεχίσει να βρίσκεται σε ομηρία από μία δράκα ατόμων που δεν εκπροσωπούν κανέναν. Το ίδρυμα, ήδη πιεζόμενο εξαιρετικά από τις οικονομικές περικοπές της τάξης του 32% του ετήσιου προϋπολογισμού του, δεν έχει την πολυτέλεια της περαιτέρω απώλειας κονδυλίων που διαφαίνεται πλέον σαφώς στον ορίζοντα προκειμένου να ικανοποιηθούν ανύπαρκτα αιτήματα μιας ομάδας είκοσι ατόμων.
Η πανεπιστημιακή κοινότητα πρέπει να έχει επίγνωση του γεγονότος ότι το Πανεπιστήμιο κινδυνεύει να αναστείλει τη λειτουργία του, και συνεπώς καλούνται όλοι να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν".

Δεν υπάρχουν σχόλια: