Οι συγκεκριμένοι υπάλληλοι μετακινούνται λόγω της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κράτος στον β' βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης.
Μετατάσσονται υποχρεωτικά όσοι απασχολούνταν μέχρι την 1.1.2010 σε προσωποπαγείς θέσεις των κρατικών περιφερειών στις διευθύνσεις Σχεδιασμού και Ανάπτυξης, Κατασκευής και Ελέγχου Δημοσίων Εργων.
Η εγκύκλιος προβλέπει ότι πρέπει να εκδοθούν από τους περιφερειάρχες διαπιστωτικές πράξεις μέχρι τις 3.12.2010 και να έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως το αργότερο μέχρι την Τρίτη 7.12.2010.
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών έχουν πραγματοποιηθεί από τις κρατικές περιφέρειες προς τις αιρετές περιφέρειες περίπου 720 εθελοντικές μετατάξεις και 500 υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων των Τεχνικών Υπηρεσιών των Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ), προς τους δήμους.
Εκπρόσωποι των εργαζομένων στις κρατικές περιφέρειες αναφέρουν ότι θα προσφύγουν στα διοικητικά δικαστήρια προκειμένου να μην επιτραπούν οι υποχρεωτικές μετατάξεις υπαλλήλων από το Δημόσιο σε ΟΤΑ, κυρίως για τους εργαζόμενους των ΤΥΔΚ.
Νεότερη εγκύκλιος, που αναμένεται να δημοσιευτεί σήμερα, περιγράφει την υποχρεωτική μετάταξη 1.500 υπαλλήλων από τις νομαρχίες στους δήμους στο πλαίσιο της μεταφοράς αρμοδιοτήτων από τον δεύτερο βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης στον πρώτο βαθμό.
Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί μόνο 1.482 εθελοντικές μετατάξεις στους δήμους, από τις νομαρχίες.
Νέο σαρωτικό κύμα μετατάξεων αναμένεται να πραγματοποιηθεί στον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2011, οπότε και θα πραγματοποιηθούν οι συνενώσεις των ΝΠΔΔ, καθώς και των δημοτικών επιχειρήσεων.
Δεν έχει απαντηθεί ακόμα το ερώτημα που θέτουν αιρετοί της αυτοδιοίκησης σχετικά με το εάν θα υπολογίζονται ως νέες προσλήψεις το 2011 οι μετατάξεις από δημοτικές επιχειρήσεις σε δήμους ή από ΝΠΙΔ στον "στενό" δημόσιο τομέα.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου διαβεβαιώνει ότι στον αριθμό των προσλήψεων θα συνυπολογίζονται μόνον οι μετατάξεις προσωπικού από τις ΔΕΚΟ (ΟΣΕ, ΟΑΣΑ κ.λπ.).
Επισημάνσεις
Ομως κυβερνητικά στελέχη επισημαίνουν ότι στο Μνημόνιο γίνεται αναφορά για τον υπολογισμό στις νέες προσλήψεις του 2011 όχι μόνο του αριθμού του πλεονάζοντος προσωπικού από τις ΔΕΚΟ, αλλά και όλων των ΝΠΙΔ, καθώς και των δημοτικών επιχειρήσεων, που θα μεταταγούν στον "στενό" δημόσιο τομέα.
Εάν οι εκπρόσωποι της τρόικας συμπεριλάβουν στην αναλογία "ένα προς πέντε" το σύνολο των μετατάξεων από τον ευρύτερο δημόσιο τομέα στο κράτος, τότε παραμένει ανοιχτό το παράθυρο ακόμα και για? απολύσεις συμβασιούχων αορίστου χρόνου.
Δηλαδή, αν ο αριθμός των μετατασσόμενων ξεπερνά τον αριθμό των κενών θέσεων που έχουν δημιουργηθεί στο κράτος με βάση την αναλογία "μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις", τότε υπάρχει η εκτίμηση ότι ο πλεονάζων αριθμός υπαλλήλων θα βρεθεί εκτός αγοράς εργασίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου