Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

H 31η Πανελλήνια Συνάντηση Παλαιών Προσκόπων

Γράφει ο Μ. ΓΑΓΙΩΤΗΣ


Το απόγευμα της Παρασκευής 8 Οκτωβρίου άνοιξε η 31η Πανελλήνια συνάντηση παλαιών Προσκόπων, η οποία λόγω του ότι εφέτος ο Ελληνικός, όπως και ο παγκόσμιος Προσκοπισμός, γιορτάζουν τα 100 χρόνια δράσης τους, είχε πανηγυρικό χαρακτήρα και έλαβε χώρα στην Αθήνα, αντί των διαφόρων επαρχιακών πόλεων όπου συνήθως λαμβάνει χώρα.
Οι αντιπροσωπείες των πόλεων από όλη την Ελλάδα, αλλά και την αλλοδαπή όπου υπάρχουν ελληνικές προσκοπικές ομάδες, που αριθμούσαν του 300 περίπου άνδρες και γυναίκες, συγκεντρώθηκαν σε κεντρικό μεγάλο ξενοδοχείο των Αθηνών, όπου έλαβαν χώρα οι δραστηριότητες κλειστού χώρου και όπου διέμειναν οι αντιπροσωπείες των επαρχιακών πόλεων. Την Ένωση Παλαιών Προσκόπων Κηφισιάς εκπροσώπησαν ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Φάνης Κωσταδήμας, οι σύμβουλοι κ.κ. Γιάννης Αθανασίου , Νίκος Καραπαπάζης, Χρήστος Κυπραίος, καθώς και ο τέως Πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιώργος Καράλης.
Η πρώτη μέρα της συνάντησης άρχισε το απόγευμα της Παρασκευής με την έπαρση της σημαίας και την προσευχή. Ακολούθησαν ο χαιρετισμός του Προέδρου της Κεντρικής Ένωσης Παλαιών Προσκόπων Ελλάδος με επικεφαλής τον Πρόεδρο κ. Παντενή Δάνδολο προς τις αντιπροσωπείες, καθώς και ο αντιχαιρετισμός των αντιπροσωπειών όπως και οι χαιρετισμοί των επισήμων της ηγεσίας του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων. Στην συνέχεια έγινε η κήρυξη της 31ης Πανελλήνιας Συνάντησης Παλαιών Προσκόπων την οποία και ακολούθησαν προσκοπικά τραγούδια φέρνοντας στο νου όλων μας τις παλιές ωραίες μέρες που όλοι ζήσαμε κάποτε. Την αποχώρηση της σημαίας ακολούθησε πλούσιο δείπνο στις μεγάλες αίθουσες του ξενοδοχείου.
Το πρωί της δεύτερης μέρας της συνάντησης όλοι οι σύνεδροι παρακολούθησαν μια θαυμάσια ξενάγηση στο καινούριο και πράγματι μοναδικό παγκοσμίως, μουσείο της Ακρόπολης, όπου κατά την γενική ομολογία ο ξεναγός της Ακρόπολης υπήρξε πραγματικά έξοχος στην κατατόπισή του ακροατηρίου του. Το απόγευμα οι αντιπροσωπείες ήταν ελεύθερες για φαγητό, βόλτα στην Πλάκα και τα αρχαία μνημεία γύρω από την Ακρόπολη που κατέλειξε το βράδυ και πάλι στο κεντρικό ξενοδοχείο όπου έιχαν καταλύσει όλοι οι εκπρόσωποι των επαρχιών. Ακολούθησε επίσημο δείπνο στο ξενοδοχείο το οποίο συνεχίστηκε με χορό και όπου οι αντιπροσωπείες απέδειξαν ότι μπορεί να είναι "Παλαιοί Πρόσκοποι", αλλά δεν είναι "Γεροπρόσκοποι", τόσο με την αντοχή τους όσο και με το κέφι τους.
Την Τρίτη και τελευταία μέρα της 31ης συνάντησης οι παλαιοί πρόσκοποι Εκκλησιάστηκαν στο Άγιο Γεώργιο τον Καρύκη με την κατανυκτική του χορωδία να συγκινεί του πάντες. Την Κυριακάτικη λειτουργία ακολούθησε Δοξολογία χοροστατούντος του Μητροπολίτου Παντελεήμονος Κορωνείας, παλαιού οπαδού και φίλου των Προσκόπων. Μετά την Δοξολογία όλοι οι σύνεδροι εν σώματι κατέθεσαν στέφανο ελιάς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη με την φιλαρμονική μπάντα του Δήμου Αθηναίων να παιανίζει τον Εθνικό μας Ύμνο. Στην συνέχεια σύσσωμη η ομήγυρη έφτασε στο πρώτο νεκροταφείο Αθηνών όπου έλαβε χώρα Τρισάγιο στον τάφο του Αθανασίου Λευκαδίτη, του διορατικού ανθρώπου που αφού γνώρισε τον Προσκοπισμό στην Αγγλία και αναγνώρισε την τεράστια σημασία του σαν κίνηση νέων και παιδιών, υπήρξε, μέσα από τεράστιες αντιξοότητες, ο ιδρυτής του Προσκοπισμού στην Πατρίδα μας.
Στην τελετή λήξης και μετά τις ολιγόλογες ομιλίες, έγινε απονομή αναμνηστικών σε όλες τις αντιπροσωπείες, υποστολή της σημαίας και η 31η Πανελλήνια συνάντηση Παλαιών Προσκόπων έληξε με το τραγούδι του αποχωρισμού. "Όχι, δε χωριζόμαστε για πάντοτε παιδιά, μα θα ξαναβλεπόμαστε αδέλφια μου συχνά".

Δεν υπάρχουν σχόλια: