Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ.... BY ΙΚΤΙΝΟΣ!!!

<<ΜΝΗΜΟΝΙΟΛΑΤΡΕΣ>>
Μπορεί να χάνουμε συνεχώς θέσεις στην παγκόσμια κατάταξη που καταγράφει τις επιδόσεις των χωρών στην οικονομία, την ανταγωνιστικότητα ή την αξιοπιστία, στον τομέα ωστόσο των ψευτοδιλημμάτων, παραμένουμε ασυναγώνιστοι.
 Ο εμφύλιος που έχει ξεσπάσει για το μνημόνιο ("μνημονιολάτρες" εναντίον "μνημονιοκλαστών") και που διαπερνά σχεδόν όλα τα κόμματα, οδηγώντας σε αποχωρήσεις, διαγραφές, ακόμα και διασπάσεις, είναι ενδεικτικός του μετωπικού κλίματος που έχει εγκατασταθεί στο κέντρο της πολιτικής ζωής και δεν εννοεί με τίποτα να αποχωρήσει.
Κι όμως, τα πράγματα είναι εξαιρετικά απλά. Γιατί, όπως δύσκολα μπορεί κανείς να αρνηθεί να πληρώνουν όλοι τους φόρους που τους αναλογούν, ή να χτυπηθεί το πελατειακό κράτος, εξίσου δύσκολα μπορεί να συμφωνήσει με το κουτσούρεμα των αναγκαίων κοινωνικών παροχών, ή με την έξοδο από την εργασία εκατοντάδων χιλιάδων νέων -και όχι μόνο- ανθρώπων.
Το πραγματικό πρόβλημα, λοιπόν, δεν είναι πρόβλημα... χρώματος φανέλας, αλλά να ανταποκριθεί η χώρα στις υποχρεώσεις της, προσπαθώντας ταυτόχρονα να βγει το συντομότερο από την κρίση και να αντιμετωπίσει τον υφεσιακό λήθαργο, επιστρέφοντας στην ανάπτυξη.

ΧΡΕΟΚΟΠΗΜΕΝΟΣ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ
Σε προεκλογική τροχιά, για τις λεγόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές - αυτοδιοικητικές μονάχα δεν είναι - μπήκε ήδη ολόκληρη η χώρα. Νέος θεσμός στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ο "Καλλικράτης". Θετικό οπωσδήποτε στοιχείο ο αιρετός περιφερειάρχης. Θετικό στοιχείο, επίσης, η κατάργηση της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης είχε καταντήσει ένας μηχανισμός γραφειοκρατικός, ανασταλτικός της προόδου και της ανάπτυξης όπου δε συνδέθηκε με φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, εκεί έφερε όλα τα στοιχεία της χρεοκοπίας που σημαδεύει ακόμα το δημόσιο βίο της χώρας μας. Θετικό, τέλος, στοιχείο η κατάργηση των Δήμων - σφραγίδων, από τους οποίους είχε γεμίσει, ελέω "Καποδίστρια" ο τόπος, με τεράστιο οικονομικό κόστος και χωρίς καμιά ουσιαστική προσφορά.
Όλα τα υπόλοιπα όμως στοιχεία παραμένουν, δυστυχώς, αρνητικά. Τα παθήματα του παρελθόντος δεν έγιναν, δυστυχώς, μαθήματα. Η χρεοκοπία του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, που δίκαια οδήγησε στην κατάργησή της, προοιωνίζεται και τη χρεοκοπία της αιρετής Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης. Η τακτική των κομμάτων εξουσίας παραμένει ίδια και απαράλλαχτη. Θυμάμαι, το 1985, σε μια συζήτηση με τον υπουργό Εσωτερικών για το θεσμό της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης που είχε εξαγγείλει το ΠΑΣΟΚ, μου εκμυστηρεύτηκε: Ποιο θεσμό; Ποιος θα τον στηρίξει; Θα έρθουν τα κόμματα εξουσίας θα επιλέξουν και θα επιβάλουν τα διάφορα "κομματόσκυλα" και αυτά θα διαλύσουν, μαζί με την Αυτοδιοίκηση, και τη χώρα. Δέκα χρόνια αργότερα, το 1995, τους πρώτους μήνες της εφαρμογής του θεσμού της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, άλλο κυβερνητικό στέλεχος, πρόβλεψε: "Αυτός ο θεσμός, με τις επιλογές που έγιναν, θα καταρρεύσει αύτανδρος". Και κατέρρευσε. Έτσι θα καταρρεύσει και ο Καλλικράτης. Να είμαστε καλά θα με θυμηθείτε.

ΘΑ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΚΚΑΛΑ
ΤΟΥ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ
Κάτω από αυτές τις τραγικές συνθήκες καλούμαστε, για μια ακόμα φορά, να προσέλθουμε στις κάλπες, για να στηρίξουμε, λέει, τους νέους θεσμούς. Καλούμαστε να εκλέξουμε αυτούς που έχουν επιλέξει, ή αυτούς που στηρίζουν τα πολιτικά κόμματα, με τα δικά τους μικροπολιτικά ή καιροσκοπικά κριτήρια για να στηρίξουν το πολυδιαφημισμένο οικοδόμημα του "Καλλικράτη".
Δημιουργήματα του γνωστού αρχιτέκτονα της αρχαιότητας ο Παρθενώνας και τα μακρά τείχη που ένωσαν την Αθήνα με τον Πειραιά. Αυτοί που καθιέρωσαν το νέο θεσμό, με το όνομα "Καλλικράτης", τον προβάλλουν στους πολίτες ως το περίλαμπρο οικοδόμημα του Παρθενώνα, που τον "ύψωσαν των ελεύθερων οι λογισμοί". Εμείς, με την πικρή πείρα του παρελθόντος και με τα δεδομένα του παρόντος, τον βλέπουμε ως "τα μακρά τείχη" εξουσίας με τα οποία προσπαθούν οι εμπνευστές του να ενώσουν την κεντρική με την περιφερειακή εξουσία και επειδή, όπως γίνεται συνήθως σ' αυτές τις περιπτώσεις, όταν "χτίζονται αυτά τα τείχη δεν προσέχουμε, δεν ακούμε ποτέ κρότον κτιστών ή ήχον, ανεπαισθήτως μας κλείνουν έξω από τον κόσμον" της εξουσίας και αυτό το αντιλαμβανόμαστε, αρκετά αργά, όταν καλούμαστε να πληρώσουμε τις συνέπειες της δικής τους παραπλανητικής και αποπροσανατολιστικής τακτικής, αλλά και της δικής μας αμοραλιστικής συμπεριφοράς.
Ο χρόνος που έρχεται θα δείξει, επιβεβαιώνοντας ή διαψεύδοντας, ποιο δρόμο πορευόμαστε, αν δηλαδή, με τέτοιους νέους θεσμούς και με τα πρόσωπα που καλούνται να τους υπηρετήσουν, με τέτοιες επιλογές και συμπεριφορές, θα αποφύγουμε ή θα ολοκληρώσουμε την πολύπλευρη χρεοκοπία μας. Για ό,τι κι αν συμβεί όμως, εμείς θα είμαστε οι πρώτοι και κύριοι υπεύθυνοι.

ΟΕΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟΟ ΠΕΦΤΩΩΩΩΩΩΩΩ
Βλέπω τους τουρίστες, που φέρνουν τα κρουαζιερόπλοια, να προσπαθούν να πάνε από το λιμάνι στην πόλη, με τα πόδια. Είναι εμφανής η απέλπιδα προσπάθεια τους να προσεγγίσουν πεζοί, ερχόμενοι από το λιμάνι, την πόλη και το ιστορικό κέντρο.
Που και πώς να περπατήσουν οι άνθρωποι; Στο δρόμο θα τους <<φάνε>> τα αυτοκίνητα και τα μηχανάκια; Στα πεζοδρόμια, όπου υπάρχουν πεζοδρόμια, κινδυνεύει η σωματική τους ακεραιότητα. Να στραμπουλίξουν κανένα πόδι και μετά, αντί για διακοπές να τρέχουν στα νοσοκομεία.
Θα μου πείτε, με το δίκιο σας, αυτά είναι έργα τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει χρόνια τώρα. Ναι, θα συμφωνήσω, αλλά θα πρέπει να μπουν κάποιες προτεραιότητες. Έστω, σιγά, σιγά, να δρομολογηθούν κάποια θέματα και κάποια μικρά πράγματα, που ενδεχομένως θα βοηθήσουν στο να αναβαθμισθεί, ποιοτικά, η πόλη μας και ο τουρισμός της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: