Δευτέρα 18 Οκτωβρίου 2010

Αρχίζει ο έλεγχος της εφορίας για όσους δεν έχουν αποδώσει ΦΠΑ

Σφίγγει ο ελεγκτικός κλοιός γύρω από 50.000 επιχειρηματίες και ελεύθερους επαγγελματίες που δεν υπέβαλαν περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ από τις αρχές του έτους. Οι εφορίες ξεκινούν άμεσα προσωρινούς ελέγχους για την απόδοση του ΦΠΑ, οι οποίοι θα διαρκέσουν μέχρι τις 15 Νοεμβρίου. Στόχος είναι η είσπραξη 16 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους προκειμένου να μην υπάρξει απόκλιση στο σκέλος των εσόδων του προϋπολογισμού.
Το ελεγκτικό σαφάρι έρχεται μετά από διασταυρώσεις της ΓΓΠΣ που έδειξαν ότι 65.000 επιχειρήσεις δεν έχουν υποβάλει από τις αρχές του έτους περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ. Με βάση τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων, το υπουργείο Οικονομικών έδωσε προθεσμία πέντε ημερών για την υποβολή των δηλώσεων. Όμως, και πάλι η συντριπτική πλειονότητα των επιτηδευματιών δεν συμμορφώθηκε. Έτσι, τώρα βρίσκονται αντιμέτωποι με προσωρινούς ελέγχους.
Προσλήψεις
Οι αλλεπάλληλοι έλεγχοι τους οποίους καλούνται να διενεργήσουν οι εφορίες δημιουργούν παράλληλα με τις άλλες ρυθμίσεις που "τρέχουν" (ληξιπρόθεσμα, περαίωση υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια) υπέρμετρο φόρτο εργασίας που δεν μπορεί να βγει χωρίς την ενίσχυση του προσωπικού. Αυτό μετέφερε στον υφυπουργό Οικονομικών κ. Δ. Κουσελά το προεδρείο της ΠΟΕ - ΔΟΥ σε συνάντηση που πραγματοποιήθηκε για την αντιμετώπιση των προβλημάτων του κλάδου. Ο υφυπουργός, τους ενημέρωσε ότι μέχρι το τέλος του 2010 θα προσληφθούν οι πρώτοι 100 από τους επιτυχόντες του διαγωνισμού του 2008 και άλλοι 70 προηγούμενων διαγωνισμών που έχουν κερδίσει δικαστικές αποφάσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: