Παρασκευή 1 Οκτωβρίου 2010

...από την διπλανή Ιταλία...

Λέτσε (Ιταλία): αυτό που βλέπετε στην φωτογραφία είναι μια "τουαλέτα" για σκύλους που περιέχει ένα σακουλάκι και ένα καλάθι για τα περιττώματα τους ώστε να υπάρχει μια μεγαλύτερη καθαριότητα των κοινόχρηστων χώρων.
Φυσικά αυτό δεν σημαίνει οτι  το χρησιμοποιούν όλοι (όπως καλά ξέρουμε δυστυχώς σήμερα σπανίζει ολο και περισσότερο το πνεύμα κοινωνικής συμμετοχής του κόσμου) αλλά πρόκειται οπωσδήποτε από πλευράς των τοπικών αρχών για μια πράξη σεβασμός προς την πόλη. Αυτό είναι ένα μικρό και απλό παράδειγμα της λεγομένης "πολιτικής αποτελεσματικότητας" που σ? ένα νησί όπως την Κέρκυρα απουσιάζει από πάρα πολλές δεκαετίες: πράγματι  ποτέ δεν  υπήρξαν πολιτικοί που αγαπήσαν αληθινά αυτό το μέρος και τόλμησαν να καταπολεμήσουν το υφιστάμενο πολιτικός κόστος που αποτελεί τον καρκίνο της ανάπτυξης.
Η δική μου δεν είναι μια σκληρή και άδικη κριτική, είναι η πραγματικότητα που οι περισσότεροι εδώ δεν θέλουν να αποδέχονται για διάφορους λόγους (νοοτροπία, περιορισμένες απόψεις, φιλίες, στενές κοινωνικές σχέσεις, φόβοι για επιπτώσεις στην εμπορική δραστηριότητα τους, κλπ). Όμως η σημερινή κατάσταση  που επικρατεί σε όλα τα επίπεδα και σε όλους τους τομείς της καθημερινότητας είναι ορατή σε όλους μας.
Πρόκειται όμως για ένα επικίνδυνο δρόμο χωρίς επιστροφή που δεν προσφέρει πια καμία προοπτική.

Πάολο Μελισσάνο
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Κέρκυρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: