Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Η ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ.... BY ΙΚΤΙΝΟΣ!!!

ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΚΟΠΟΥΣ;;;
Την ερχόμενη εβδομάδα λήγει η θητεία του επί έξι χρόνια Περιφερειακού Εφόρου Προσκόπων Κέρκυρας Γιώργου Καγκουρίδη και οι Κανονισμοί του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, αποκλείουν την ανανέωσή της.
Μαθαίνουμε ότι κανένα από τα 30 και πλέον ικανά στελέχη των κερκυραίων προσκόπων, μέσα κι έξω από τις τάξεις του ενεργού Προσκοπισμού, δεν ανέλαβε την τιμή και την ευθύνη να οδηγήσει τη μεγαλύτερη νεολαιίστικη κίνηση της Κέρκυρας την ερχόμενη τριετία. 
Αποτέλεσμα; Η Γενική Εφορεία ανέθεσε για έξι μήνες, τα καθήκοντα του Περιφερειακού Εφόρου Προσκόπων Κέρκυρας στον εξ Αθηνών ορμώμενο κ. Αθανάσιο Ευσταθίου, με σκοπό να επαναπροκηρύξει εκλογές.
Αγαπητοί Πρόσκοποι, φέτος, έτος εορτασμού των 100 χρόνων Ελληνικού και 95 χρόνων Κερκυραϊκού Προσκοπισμού, μετά έξι χρόνια αξιοπρόσεκτης συλλογικής προσπάθειας, με τα περισσότερα από τα θέματα του παρελθόντος λυμμένα, θα αφήσετε τον Κερκυραϊκό Προσκοπισμό ακέφαλο; Οι ευθύνες σας έχουν ονοματεπώνυμο.

ΤΟΠΙΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ 21ος ΑΙΩΝΑΣ

Έχει παρέλθει ανεπιστρεπτί η περίοδος που η βασική ενασχόληση των δημοτικών συμβούλων και των Δημάρχων των πόλεων ήταν μόνο η καθαριότητα και ο ηλεκτροφωτισμός.
Οι απαιτήσεις των σύγχρονων συνθηκών και το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει καταστήσει τους Δήμους, εκτός από πολιτικούς και διοικητικούς θεσμούς, βασικούς μοχλούς ανάπτυξης προγραμματισμού και διαχείρισης της αναπτυξιακής διαδικασίας σε τοπικό επίπεδο.
Ένας σύγχρονος δήμος, στον 21ο αιώνα, σε μία σύγχρονη πόλη έχει να λύσει ενδεικτικά προβλήματα, οικιστικής ανάπτυξης, κυκλοφοριακών ρυθμίσεων, πολεδομικού σχεδιασμού, αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών, απασχόλησης και ειδικότερα της ανεργίας, κοινωνικής πολιτικής εν γένει, πολιτιστικής δημιουργίας και οικονομικής ανάπτυξης ανάλογα με τον χαρακτήρα κάθε περιοχής και προσελκύοντας σε κάθε περίπτωση επενδυτικό ενδιαφέρον. Όλα τα παραπάνω μαζί βέβαια με την άσκηση των κλασσικών αρμοδιοτήτων.
Διαπιστώνουμε ότι οι ΟΤΑ έχουν πια χαρακτηριστικά κυβέρνησης σε τοπικό επίπεδο με ότι αυτό συνεπάγεται.
Αν λοιπόν, δεν εξοπλισθουν θεσμικά και κυρίως οικονομικα, υπό την έννοια η κυβέρνηση να δωσει όσα έχει υποσεθει στους ΟΤΑ τότε φοβάμαι ότι δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν.

<<ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΣΩΣΙΒΙΑ>>
Τώρα σχετικά με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη θαλάσσια περιοχή της βόρειας Κέρκυρας υπάρχουν, σωστά και δίκαια, πολλές ενστάσεις. Ε, δεν είναι δυνατόν να φέρνουμε τον τουρίστα από την πατρίδα του να απολαύσει την θάλασσα μας και να τον βάλουμε να αντικρίζει τις ανεμογεννήτριες.
Πάντως σε άλλα προηγμένα κράτη προχωρούν τα σχέδια των ανεμοκαλλιεργειών σε θαλάσσιες περιοχές. Το κόστος βεβαίως είναι διπλάσιο από την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στη στεριά.
Πάντως ένας έλληνας επιστήμονας στο ΜΙΤ ο Πολ Σκλαβούνος έχει σχεδιάσει τα <<βιομηχανικά σωσίβια>> που είναι η τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε μεγάλη βάθη και μακριά από τις ακτές. Ήδη προχωρά ένα τέτοια πρόγραμμα στη Βόρεια Θάλασσα.

ΣΟΔΑ
Αυτό που έχω αποκομίσει ως ασφαλές συμπέρασμα μετά από 20 χρόνια στο κουρμπέτι, είναι ότι η εξουσία είναι ....αλλεργική στην κριτική.
Δεν την αντέχει ρε παιδί μου την κριτική. Αν τους <<γλύφεις>>, όλα καλά και όλα ωραία. Αν κάνεις κριτική, καλοπροαίρετη και τεκμηριωμένη, γίνεσαι αυτόματα ο χειρότερος τους εχθρός. Α, αυτό είναι ένα ακόμα συμπέρασμα, στο οποίο έχω καταλήξει. Βλέπουν παντού εχθρούς, που θέλουν να τους πάρουν την ......καρέκλα τους. Αν έχεις διαφορετική άποψη από αυτούς, αυτομάτως είσαι εν δυνάμει .....εχθρός τους.
Θα πρέπει, επιτέλους οι άρχοντές μας  να καταλάβουν ότι επειδή κάθονται σε μια <<καρέκλα>>, δεν αποκτούν αυτόματα το αλάθητο του Πάπα.
Ούτε τα κάνουν όλα σωστά, ούτε τα γνωρίζουν όλα, ούτε είναι ικανοί για όλα, ούτε τα σκέφτονται όλα.
Και λάθη θα κάνουν, ενίοτε μάλιστα μεγάλα και τραγικά για τον τόπο, και πολλά θέματα δεν τα γνωρίζουν, και <<πατάτες>> θα κάνουν, και μπούρδες θα πουν, όπως επίσης πολλά δεν θα τα σκεφτούν, ούτε καν θα τα φανταστούν.
Οπότε αδέλφια, σας παρακαλώ να είστε πιο ανθεκτικοί στην κριτική.

ΚΕΡΚΥΡΑ - ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΨΗ
Επειδή έχω βαρεθεί να ακούω, κάθε λογής μπουρδολογίες για τον κερκυραϊκό τουρισμό και πιο συγκεκριμένα για την πόλη, θέλω να πω κάτι ακόμα.
Δυστυχώς ο σημερινός Δήμαρχος, δεν έχει όραμα για την πόλη, δεν έχει ιδέες, δεν έχει φαντασία και δεν γνωρίζει πώς να βοηθήσει την πόλη του. Πάνω απ' όλα δε, δεν διαθέτει καθόλου, μα καθόλου εμπειρία..
Η πόλη της Κέρκυρας, θα ανακάμψει τουριστικά και οικονομικά, μόνο αν κατορθώσει να εξωτερικεύσει, να βγάλει προς τα έξω, την <<ψυχή>> της. Αν γίνει δηλαδή σαν την Ντίσνελαντ.
Να μπορούν οι επισκέπτες να την περιδιαβαίνουν, να κυκλοφορούν στους πεζόδρομους άνετα και με ασφάλεια, να ευχαριστούνται όταν χάνονται στα στενά σοκάκια, να εκπλήσσονται με τους <<θησαυρούς>> αυτής της πόλης, που είναι η ιστορία της και ο πολιτισμός της, να υπάρχουν διάφορα χάπενινγκ στις πλατείες και στους δρόμους.
Για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει προηγουμένως να υπάρξει ένας δήμαρχος με τόλμη και όραμα, να πετάξει τα αυτοκίνητα από το ιστορικό κέντρο, να επιβάλλει την τάξη, να απαγορεύσει στους κακούς επαγγελματίες να βγάζουν και να κρεμούν έξω από τα μαγαζιά τους την πραμάτεια τους, να συγκρουσθεί με κατεστημένες νοοτροπίες και αντιλήψεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: