Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Εμπλοκή της Ιταλικής μαφίας στην διακίνηση λαθρομεταναστών ανάμεσα σε Ιόνιο και Αδριατική

Τα "δίχτυα" της στην παράνομη διακίνηση μεταναστών απλώνει η ιταλική μαφία, βάζοντας στο μάτι τον τζίρο των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ που διαμορφώνεται. Οι ελληνικές αρχές έχουν βάσιμες ενδείξεις ότι η μαφία μεταφέρει μετανάστες από την Τουρκία κατευθείαν στην Ιταλία με πολυτελή σκάφη "υπεράνω υποψίας" και στη συνέχεια τους προωθεί σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες.
Από τα μέχρι τώρα στοιχεία, που έχουν συγκεντρώσει οι λιμενικές αρχές, φαίνεται ότι ο νέος "δρόμος" απευθύνεται σε μετανάστες που έχουν τη δυνατότητα να καταβάλλουν αντίτιμο της τάξης των 10.000 δολαρίων ο καθένας, για να ταξιδέψουν από τα παράλια της Τουρκίας συνήθως προς κάποια ακτή στη Νότια Ιταλία μέσω των διεθνών υδάτων του Αιγαίου και νότια της Πελοποννήσου.
Αυτήν τη "ρότα" φαίνεται να ακολουθούσε το 12μετρο ιστιοφόρο που εντοπίστηκε, τα ξημερώματα του περασμένου Σαββάτου, ανοιχτά της Πάρου να μεταφέρει 52 μετανάστες, ανάμεσά τους 9 γυναίκες και 20 ανηλίκους, με πλήρωμα δύο Ουκρανούς.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι λιμενικοί διαπίστωσαν ότι το ιστιοφόρο είχε τουρκική σημαία, ήταν επαγγελματικό και ναυλωνόταν για ταξίδια αναψυχής. Πιθανότατα με αυτήν την αιτιολογία να ναυλώθηκε και γι' αυτό το ταξίδι από μέλη του "κυκλώματος" διακίνησης. Ωστόσο μια βλάβη, που προκάλεσε εισροή υδάτων, υποχρέωσε έναν από τους μετανάστες να ζητήσει βοήθεια από τις ελληνικές αρχές, με αποτέλεσμα να εντοπιστεί το σκάφος. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποιοι από τους μετανάστες είχαν μαζί τους γνήσια διαβατήρια, όπως έχει συμβεί ορισμένες φορές και στο παρελθόν.
Η εξήγηση έμπειρου λιμενικού είναι ότι "έχουν διαβατήρια μαζί τους γιατί αυτές οι μεταφορές θεωρούνται "χαμηλού ρίσκου". Ετσι πιστεύουν ότι θα φτάσουν στις ακτές της Ιταλίας και στη συνέχεια, όποτε χρειαστεί, θα χρησιμοποιήσουν το διαβατήριο για να ζητήσουν άσυλο".
Με την αποβίβαση στην Ιταλία θεωρείται ότι έχουν εξασφαλισμένη διαμονή σε σπίτια "υπεράνω υποψίας" και ακολούθως προωθούνται προς άλλα ευρωπαϊκά κράτη, όπου κατά κανόνα είναι ο τελικός προορισμός τους.
Η πολύ καλή οργάνωση της μεταφοράς, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και η διασφάλιση των ακριβών σκαφών, ενισχύει την εκδοχή ανάμειξης της ιταλικής μαφίας, η οποία στο παρελθόν θεωρείται ότι είχε εμπλακεί στην παράνομη διακίνηση μεταναστών με μικρά φορτηγά πλοιάρια (μότορσιπ) προς την Ιταλία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: