Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Το μήνυμα των εκλογών

Του ΣΑΒΒΑ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΥ
Πολιτικού μηχανικού


Πλησιάζοντας στις αυτοδιοικητικές εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, πολλά θα ακούσουμε από υποψήφιους και συνδυασμούς που διεκδικούν την ψήφο μας. Εμείς, βέβαια, θα προτιμούσαμε να ακούσουμε προγραμματικές δεσμεύσεις για τα συγκεκριμένα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο νομός μας και η περιφέρεια, ρεαλιστικές προτάσεις για την επίλυση τους, και τρόπους υλοποίησης. Αυτό όμως ακόμα δεν το είδαμε, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων, και προβληματίζομαι εάν ο εναπομένων χρόνος είναι αρκετός για να αναπτυχθεί ένας δημόσιος δημοκρατικός διάλογος για την ουσία της πολιτικής.
Ακούμε όμως πολλά πράγματα για την "Κέρκυρα μας" και τον "Κερκυραισμό μας", που πολλές φορές φθάνει στα όρια ενός ρηχού λαικισμού. Η αγάπη μας προς την Κέρκυρα  θα πρέπει να αποδεικνύεται έμπρακτα και όχι με "κορώνες", και να σκεφθούμε με νηφαλιότητα και υπευθυνότητα ότι η Κέρκυρα ωφελείται μόνο και εάν διατηρηθεί η Περιφέρεια Ιονίων Νήσων.
Διότι η νησιωτική αυτή περιφέρεια και η Κέρκυρα ως πρωτεύουσα της, μόνο τότε μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις προοπτικές που απορρέουν από την νησιωτικότητα. Επειδή σε αυτή την περιφέρεια δεν είμαστε μόνοι μας, οφείλουμε να ηγηθούμε μιας προσπάθειας άμβλυνσης των αντιθέσεων που έχουν αναπτυχθεί, από λάθη του παρελθόντος, στα υπόλοιπα νησιά, και η ευθύνη των συνδυασμών είναι ιδιαίτερα μεγάλη στην προεκλογική αυτή περίοδο.
Βεβαίως θα είναι μεγαλύτερη η ευθύνη του συνδυασμού που θα νικήσει στην εκλογική διαδικασία, ως προς τις πραγματικές πολιτικές που θα εφαρμόσει μετά. Να μην ξεχνάμε ότι η ΠΙΝ διοικήθηκε, με την προηγούμενη μορφή της, για 23 χρόνια, από μη επτανήσιους (πλήν  μιας εξαίρεσης για περιορισμένο χρονικό διάστημα), ενώ τώρα, με την νέα  μορφή της θα αυτοδιοικείται από εμάς.
Ο κάθε σοβαρός και υπεύθυνος πολιτικός που διεκδικεί την ψήφο μας για την περιφερειακή αυτοδιοίκηση, οφείλει να λάβει υπ' όψιν του την πραγματικότητα αυτή, και να φροντίσει να καταγραφεί στην ιστορία ως συνδετικός κρίκος της ενότητας της περιφέρειας και όχι της διάσπασης της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: