Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Δανειοδότηση των τουριστικών γραφείων μέσω ΤΕΜΠΜΕ ζητά η ΓΕΠΟΕΤ

Την ένταξη των τουριστικών γραφείων και των επιχειρήσεων τουριστικών λεωφορείων στο ΤΕΜΠΜΕ λόγω της τρέχουσας αρνητικής συγκυρίας στον τουρισμό απηύθυνε η Γενική  Πανελλαδική Ομοσπονδία Επιχειρήσεων Τουρισμού με επιστολή που απέστειλε στο νέο υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αλλά και στους συναρμόδιους υπουργούς Οικονομικών, Πολιτισμού & Τουρισμού, στον πρόεδρο της Τραπέζης της Ελλάδος και τη διοίκηση του ΤΕΜΠΜΕ.
Η ΓΕΠΟΕΤ αφουγκραζόμενη τις ανάγκες και την κρισιμότητα των προβλημάτων των επιχειρηματιών του τουριστικού κλάδου, ζητά την έκδοση νεότερης απόφασης η οποία θα επιτρέπει με τους ίδιους όρους για τους δανειολήπτες την παράταση αποπληρωμής αυτών των δανείων με επαναπροσδιορισμό της δόσης των υφισταμένων υπολοίπων.
Παράλληλα κρίνει ως ζωτικής σημασίας μέτρο την άμεση ένταξη των επιχειρήσεων του κλάδου που δεν έχουν επωφεληθεί στο παρελθόν στο νέο πρόγραμμα ΤΕΜΠΜΕ με τους ίδιους όρους των χορηγήσεων ΤΕΜΠΜΕ του έτους 2008, προκειμένου να επιβιώσουν και να βοηθήσουν τον τουρισμό στην σημερινή μεγάλη κρίση που διέρχεται.
"Γνωρίζετε πως σήμερα o ελληνικός τουρισμός βρίσκεται σε μεγάλη πτώση και έχει φέρει σε δυσχερέστατη θέση όλες τις τουριστικές επιχειρήσεις του κλάδου. Στην δεινή αυτή θέση ζητάμε την επαναδραστηριοποίηση του κράτους για τον τουρισμό με ότι αυτό συνεπάγεται και κυρίως την οικονομική βοήθεια εκείνη που θα στοχεύει αφενός στο να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις μας και αφετέρου στο να μην αντιμετωπίζουν πρόβλημα ρευστότητας, για να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις ανάγκες της αγοράς", αναφέρει μεταξύ άλλων στην σχετική επιστολή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Μάριος Τριβυζάς, ο οποίος επισημαίνει ότι "τα δάνεια του ΤΕΜΠΜΕ κατά το παρελθόν βοήθησαν τον κλάδο των τουριστικών γραφείων, μέχρι τώρα, να επιβιώσει. Αυτά τα δάνεια ήδη άρχισαν να επιστρέφονται.
Σήμερα η κρίση στον Τουρισμό είναι πολύ μεγαλύτερη από την κρίση του 2008, όταν η προηγούμενη κυβέρνηση αποφάσισε μέσω του ΤΕΜΠΜΕ την χορήγηση αυτών των δανείων με την εγγύηση του Δημοσίου και την επιδότηση του επιτοκίου, δίνοντας μία μεγάλη ανάσα στον κλάδο μας".
Αγνοεί τον τουρισμό των ΗΠΑ-Καναδά ο ΕΟΤ Παράλληλα, η ΓΕΠΟΕΤ λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατα δημοσιεύματα σχετικά με την διενέργεια σύσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού Πολιτισμού Τουρισμού κ. Παύλου Γερουλάνουμε αντικείμενο την προβολή της Ελλάδας στο εξωτερικό όπου εκλήθησαν οι διευθυντές του ΕΟΤ του εξωτερικού εξαιρουμένου του διευθυντή ΕΟΤ Αμερικής - Καναδά, διαμαρτύρεται, αποστέλλοντας σχετική επιστολή στον αρμόδιο υπουργό.
Μεταξύ άλλων, επισημαίνεται ότι "στον κλάδο δημιουργούνται εύλογα πολλά ερωτήματα όταν από τη μία ο πρωθυπουργός της χώρας βρίσκεται τις τελευταίες μέρες στις ΗΠΑ αναζητώντας οικονομική στήριξη, επενδυτές και αναφέρεται στους δυο βασικούς πυλώνες της Ελλάδας, τον τουρισμό και την ναυτιλία και από την άλλη να εξαιρείται προκλητικά από την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε η προβολή του ελληνικού τουρισμού στην Αμερική". Και συνεχίζει: "Πώς συμβαδίζει η ανακοίνωση για την προβολή στο εξωτερικό με τις δηλώσεις του πρωθυπουργού για στήριξη του τουρισμού, όταν στο πρόγραμμα δεν περιλαμβάνεται η Αμερική; Υπάρχει κάτι άλλο που εμείς οι φορείς δεν γνωρίζουμε; Έχει υποβαθμιστεί η αγορά της Αμερικής; Δεν μας ενδιαφέρουν οι Αμερικανοί τουρίστες, όταν μάλιστα τα έσοδα από αυτούς είναι δυο φορές περισσότερα από τους τουρίστες άλλων χωρών; Και πώς συμβιβάζεται να καλούνται Διευθυντές ΕΟΤ χωρών προέλευσης τουριστών με πολύ χαμηλότερο αριθμό τουριστών (για παράδειγμα χώρες με 15.000-17.000 τουρίστες τον χρόνο) για την χώρα μας και να μην καλούνται οι υπεύθυνοι του ΕΟΤ μίας τόσο σημαντικής αγοράς προέλευσης τουριστών όπως οι ΗΠΑ, που παράγει εδώ και πολλά χρόνια για την Ελλάδα εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες κατΆ έτος με υψηλά έσοδα για τον τουρισμό;".
Η ΓΕΠΟΕΤ τονίζει ότι θα περίμενε κανείς μία εντονότερη προβολή της Ελλάδας σε αυτή την χώρα τουριστών υψηλού εισοδήματος αφού τα συμφέροντα του ελληνικού τουρισμού είναι μεγαλύτερα εκεί.
Αντίθετα αποκλείονται από την σύσκεψη για την προβολή της χώρας οι ιθύνοντες για την δράση του ΕΟΤ στην Αμερική, οι οποίοι και θα έδιναν την εικόνα της αγοράς των Η.Π.Α. συμπεριλαμβανομένου και του Καναδά των οποίων έχουν την ευθύνη, ώστε στη συνέχεια με σωστές επιλογές και αποφάσεις που θα πάρει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού Τουρισμού να πετύχει ο ελληνικός τουρισμός τους στόχους του.
Τέλος, η ΓΕΠΟΕΤ χαιρετίζει τις δηλώσεις του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου σε Διεθνή Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης σχετικά με την μη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ (διπλή αύξηση μέσα στο 2010 από 9% σε 11%, που αφορά και τα τουριστικά λεωφορεία, και του κανονικού συντελεστή από 19% σε 23%), ζήτημα για το οποίο η Ομοσπονδία έχει αγωνιστεί σθεναρά όλο αυτό το διάστημα διαμηνύοντας ότι ενδεχόμενη τρίτη αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ θα ισοδυναμούσε με δημοσιονομική και επιχειρηματική αυτοκτονία στον τουρισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια: