Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

Συνεχές το SOS από την αγορά

Το "φιλί της ζωής" ελπίζουν ότι θα πάρουν χιλιάδες μικρές εμπορικές επιχειρήσεις από τις εκπτώσεις που επίσημα αρχίζουν σήμερα και θα διαρκέσουν σχεδόν επτά εβδομάδες. Η οικονομική κρίση, που -σύμφωνα με τα στοιχεία των εμπορικών συλλόγων- "έβαλε λουκέτο" σε περισσότερα από 16.000 εμπορικά καταστήματα, έχει προκαλέσει ένα διαρκή και σκληρό πόλεμο προσφορών, που δεν διακόπηκε ούτε μια ημέρα μετά το Πάσχα.

Προσφορές
Οι εκπτώσεις έρχονται ως συνέχεια αυτού του πολέμου των προσφορών και ενώ στην αγορά η ψυχολογία λίγο απέχει πλέον από το "ο σώζων εαυτόν σωθήτω". Για τον λόγο αυτό τα ποσοστά εκπτώσεων που θα δουν οι καταναλωτές αναρτημένα στις βιτρίνες των καταστημάτων θα είναι άκρως δελεαστικά.
Το "70% έκπτωση" δεν θα είναι φέτος η εξαίρεση, αλλά μάλλον ο κανόνας σε κλάδους όπως η ένδυση και τα δώρα, τονίζουν χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των εμπόρων. Με τον τρόπο αυτό, υπογραμμίζουν, εκατοντάδες επιχειρήσεις που βρίσκονται στο "κόκκινο" θα προσπαθήσουν να αποκτήσουν έστω και την ελάχιστη ρευστότητα που θα τους δώσει "κάποια ανάσα" για την πολύ πιο δύσκολη συνέχεια που έρχεται από το φθινόπωρο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, στα είδη ένδυσης οι εκπτώσεις θα φτάσουν και το 70%, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις θα ξεπεραστεί ακόμη και αυτό το ποσοστό.
Στην υπόδηση το 40% θα είναι ένα συνηθισμένο ποσοστό έκπτωσης, ενώ γύρω στο 30% θα κυμανθούν οι εκπτώσεις στα λευκά είδη και στις οικιακές συσκευές. Παράλληλα, οι καταναλωτές θα μπορούν να εκμεταλλεύονται και επιπρόσθετες προσφορές που θα συνεχίζουν να προσφέρουν οι επιχειρήσεις, όπως άτοκες δόσεις με αγορές μέσω πιστωτικών καρτών, δωροεπιταγές, κληρώσεις για δώρα κ.λπ.

Ανάσα
Οι φετινές θερινές εκπτώσεις θα δώσουν μια σημαντική ανάσα στα ελληνικά νοικοκυριά, αλλά και ένα σωσίβιο σωτηρίας στην αγορά, επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Β. Κορκίδης. Και συνεχίζει: "Είμαι βέβαιος ότι οι μικρομεσαίοι έμποροι θα αποδείξουν περισσότερο από κάθε προηγούμενη φορά ότι η περίοδος από την επίσημη έναρξη των εκπτώσεων και μέχρι τη λήξη τους στις 31 Αυγούστου, θα αποτελέσει στις παρούσες δύσκολες συνθήκες μια ασφαλή, ελκυστική και συμφέρουσα περίοδο ποιοτικών και φτηνών αγορών για όλους τους καταναλωτές".
Πάντως, ο Β. Κορκίδης συστήνει ουσιαστικά στους εμπόρους να κρατούν "μικρά καλάθια", καθώς εκτιμά ότι η ώθηση που θα δώσουν οι εκπτώσεις στην αγορά δεν θα διαρκέσει πάνω από μία εβδομάδα με 10 ημέρες. Μετά, λέει, η κίνηση θα επανέλθει στα συνηθισμένα επίπεδα. Άλλωστε, με τις συνεχείς προσφορές όλο το προηγούμενο διάστημα ο θεσμός των εκπτώσεων εμφανίζεται φέτος αποδυναμωμένος και οι διαφορές στις τιμές των προσφορών από αυτές των εκπτώσεων πολύ πιο δυσδιάκριτες

"Λουκέτα"
Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ επισημαίνει ότι τις τελευταίες 2-3 εβδομάδες έχει ανακοπεί κάπως ο ρυθμός των "λουκέτων", καθώς πολλοί έμποροι αναβάλουν την "τελευταία πράξη" ελπίζοντας ότι στις εκπτώσεις κάτι μπορεί να αλλάξει. Όμως, τονίζει, από τον Σεπτέμβριο η κατάσταση θα είναι πολύ πιο δύσκολη ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Σύμφωνα με στοιχεία της Συνομοσπονδίας, πάνω από 60.000 επιχειρήσεις όλων των κλάδων βρίσκονται στο "κόκκινο" και πολλές από αυτές θα εξαναγκαστούν να κλείσουν ως το τέλος του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια: