Πέμπτη 24 Ιουνίου 2010

Συναγερμός στο Ιόνιο

Σε κατάσταση “συναγερμού” φαίνεται ότι βρίσκονται οι Ελληνικές αρχές, μιας και σε λίγα 24ωρα θα λάβει χώρα Τουρκική άσκηση στο Ιόνιο, με τη συμμετοχή έξι φρεγατών και ενός υπερσύγχρονου υποβρυχίου.
Το πιο σημαντικό σε αυτή την υπόθεση είναι ότι θα γίνει χρήση πυρών από τα δυτικά της Κεφαλλονιάς μέχρι τα δυτικά της Κρήτης, δηλαδή σε μια θαλάσσια περιοχή στην οποία τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 43 ναυάγια, αναφέρει σε δημοσίευμά της η εφημερίδα "Ημέρα τση Ζάκυνθος".
Σύμφωνα με το δημοσίευμα "Υπολογίζεται ότι πολλά από τα καράβια βυθίστηκαν από την Ιταλική μαφία, ενώ πολλά από αυτά, αν όχι όλα, μετέφεραν πυρηνικά απόβλητα, τα οποία αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο βυθό.
Στο πρόσφατο παρελθόν, μάλιστα, ο Αθηναϊκός τύπος είχε δημοσιεύσει αρκετά άρθρα, τα οποία αναφερόταν στα ναυάγια και στους κινδύνους που μπορεί να ελλοχεύουν από τα πυρηνικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας η WWF της Ελλάδας και της Ιταλίας έχει κινητοποιηθεί, προκειμένου να γίνει διάβημα στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας.
Να προστεθεί πως η άσκηση γίνεται στα διεθνή χωρικά ύδατα, όμως οι τουρκικές δυνάμεις θα βρίσκονται εντός του FIR Aθηνών.

Το “σενάριο” της άσκησης
Στην άσκηση θα συμμετάσχουν οι δυνάμεις του Τask Group (TG) 496.1 του τουρκικού Ναυτικού, το οποίο θα βρίσκεται στα λιμάνια Δυρραχίου και Αυλώνας της Αλβανίας από 22 έως 25 Ιουνίου 2010. Στις 26 Ιουνίου θα ενωθούν με το υποβρύχιο ΙΝΟΝU, που από τις από 17 Ιουνίου βρίσκεται στο λιμάνι του ΤΑΡΑΝΤΑ, στα πλαίσια επίσκεψης του Ναύσταθμου του ιταλικού Στόλου.
Από εκεί το υποβρύχιο θα πλεύσει δυτικά στο Ιόνιο και θα ενωθεί με το Task Group, όπου θα διεξαχθούν ανθυποβρυχιακές ασκήσεις σε απόσταση 70 χλμ από τις ακτές της Κεφαλλονιάς, εντός του νοητού ορίου του FIR Aθηνών.
Την ίδια στιγμή δυτικά της Κρήτης θα υπάρχει και άλλη δύναμη τουρκικών σκαφών (τουλάχιστον δύο φρεγάτες), τα οποία θα διεξάγουν αεροναυτική άσκηση με χρήση πυρών. Τα δύο πεδία ασκήσεων ενώνονται. Οι ασκήσεις θα συνεχιστούν μέχρι τις 29 Ιουνίου, οπότε το τουρκικό Task Group θα κατευθυνθεί προς την Αλεξάνδρεια και το ΙNONU θα επιστρέψει την 1η Ιουλίου στον Ελλήσποντο!
Το Task Group αποτελείται από δύο φρεγάτες ΜΕΚΟ-200Τ, δύο O.H.Perry (TCG Kemalreis, TCG Turgutreis, TCG Gaziantep, TCG Giresun) και το πετρελαιοφόρο «ΑΚΑΡ» με διοικητή τον ναύαρχο, Mucahit Sislioglu.
To Birinci Inonu (S360) είναι το πιο σύγχρονο υποβρύχιο του τουρκικού Ναυτικού (Τype 209/1400 Mod), καθώς εντάχθηκε στη δύναμη του τουρκικού Στόλου μόλις το 2007. Θα επιστρέψει στα στενά του Ελλήσποντου την 1η Ιουλίου, ενώ το TG συνεχίζει την περιοδεία του, επισκεπτόμενο την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου από 30/6 έως 3/7.

Δεν υπάρχουν σχόλια: