Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Την Τρίτη στο Υπουργικό Συμβούλιο ο Καλλικράτης

Στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης 27 Απριλίου, θα γίνουν τελικά τα "αποκαλυπτήρια" του "Καλλικράτη".
Η ημερομηνία "κλείδωσε" στην προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου με τον υπουργό Εσωτερικών Γ. Ραγκούση, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου.
Την ερχόμενη Τρίτη - εκτός απροόπτου - θα δοθεί στη δημοσιότητα το σύνολο των διατάξεων του νομοσχεδίου για τη νέα αρχιτεκτονική της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης, καθώς και η κυβερνητική πρόταση για τη χωροθέτηση των νέων δήμων, οι οποίοι δεν θα ξεπερνούν τους 370.

"Αγκάθια"
Αν και η πλειονότητα του πολιτικού και αυτοδιοικητικού κόσμου τάσσεται θετικά στην προοπτική της διοικητικής μεταρρύθμισης, η οποία αποτελούσε πάγιο αίτημα της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, εντούτοις η ανακοίνωση του χωροταξικού, το θέμα της κοστολόγησης των μεταφερόμενων αρμοδιοτήτων από το κράτος στην αυτοδιοίκηση και η χρηματοδότηση του μεταρρυθμιστικού εγχειρήματος αποτελούν τα "αγκάθια" του "Καλλικράτη".

Εκτιμήσεις
Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εσωτερικών εκτιμούν ότι οι διαφωνίες θα περιοριστούν σε μικρό αριθμό περιοχών ανά την επικράτεια και τονίζουν την αναγκαιότητα της ψήφισης του "Καλλικράτη" λόγω των εξοικονομήσεων σε κρατικούς πόρους που θα επιφέρει η εφαρμογή του. Αντίθετα, βουλευτές και στελέχη της αυτοδιοίκησης που πρόσκεινται στο ΠΑΣΟΚ, εκφράζουν φόβους για εκδήλωση αντιδράσεων μεγαλύτερης έκτασης που μπορεί να λάβουν αντικυβερνητικά χαρακτηριστικά.
Ο χάρτης με τους νέους δήμους της χώρας αποτελεί επτασφράγιστο μυστικό, ενώ αλλαγές αναμένονται μέχρι και την τελευταία στιγμή.

Στις 5 & 6 Μαΐου το έκτακτο συνέδριο της ΕΝΑΕ για Καλλικράτη
Η Ένωση Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων Ελλάδος σύμφωνα με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της προσδιόρισε Έκτακτο Συνέδριο με θέμα: "Σχέδιο Νόμου Καλλικράτης"
Το Συνέδριο θα διεξαχθεί στην Αθήνα στο ξενοδοχείο Imperial (πλ. Καραϊσκάκη), θα αρχίσει την Τετάρτη 5.5.2010 και ώρα 17:00 και θα τελειώσει το απόγευμα της Πέμπτης 6.5.2010.


Την Δευτέρα στο Δ.Σ. Κερκυραίων
Τέλος, υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα 26 Απριλίου και ώρα 7 μ.μ. θα συζητηθεί η διοικητική μεταρρύθμιση "Καλλικράτης" στο Δημοτικό Συμβούλιο Κερκυραίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: