Παρασκευή 23 Απριλίου 2010

Διαγωνισμός για τις φυσικές επιστήμες

Για 8η συνεχή χρονιά διοργανώνεται από την  Ένωση Ελλήνων Φυσικών ( Παράρτημα Κέρκυρας) και το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών Κέρκυρας η εκδήλωση με τίτλο «ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΦΥΣΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στις 28 Απριλίου από τις 10:30-13:30 στο χώρο πολλαπλών χρήσεων του 3ΟΥ και 4ΟΥ Γυμνασίου. Στην εκδήλωση συμμετέχουν πενταμελείς ομάδες από τα Γυμνάσια της Πόλης και της Περιφέρειας.
Οι μαθητές εν είδει παιχνιδιού μετέχουν σε έναν διαγωνισμό που καλούνται να κάνουν πειράματα στήνοντας διατάξεις και παίρνοντας μετρήσεις ώστε να λύσουν προβλήματα της καθημερινότητας.
Πχ ο έλεγχος της ποιότητας του νερού, η μέτρηση της οξύτητας του λαδιού, η παρατήρηση υγειών και καρκινικών πνευμονικών κυττάρων και η συσχέτιση τους με το κάπνισμα, η ανίχνευση της ομάδας του αίματος, η κατασκευή ενός ηλεκτρικού κινητήρα, οι ενεργειακές μετατροπές κτλ είναι μερικά θέματα που απασχόλησαν τους μαθητές σε προηγούμενους διαγωνισμούς.
Η πρωτοτυπία της εκδήλωσης ήταν η αφορμή να θεσμοθετηθεί αντίστοιχος Ευρωπαϊκός διαγωνισμός με έγκριση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον οποίο συμμετείχε και ομάδα από μαθητές της Κέρκυρας που έτυχαν ειδικής διάκρισης.
Στόχος της εκδήλωσης είναι να αυξηθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για τις φυσικές επιστήμες, αφού μέσω της εκδήλωσης οι μαθητές αντιλαμβάνονται με ευχάριστο τρόπο τη σύνδεση της τεχνολογίας με την επιστήμη και τη χρήση της επιστήμης στην επίλυση καθημερινών προβλημάτων.
Λεπτομέρειες σχετικές με τη διαδικασία διεξαγωγής του διαγωνισμού καθώς και θέματα προηγούμενων διαγωνισμών βρίσκονται στο site του ΕΚΦΕ Κέρκυρας. http://dide.ker.sch.gr/ekfe.

Δεν υπάρχουν σχόλια: