Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Κερκυραίος μαθητής με χασίς

Δέκα συλλήψεις, για κατοχή ουσιών από μαθητές, μέσα σε μία εβδομάδα σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα του δικτυακού τόπου zougla.gr "τρία βαριά περιστατικά σοβαρής μέθης με επιπτώσεις, μόνο σε μία ημέρα. Ατυχήματα σωρηδόν, και όλα αυτά μόνο στην πόλη των Χανίων. Δεν πρόκειται για εμπόλεμη ζώνη ούτε τα περιστατικά αναφέρονται σε κάποιο γκέτο μιας μεγαλούπολης. Αφορούν σε μαθητές που βρίσκονται σε πενθήμερη εκδρομή, όπως προβλέπει ο θεσμός, λίγο πριν αρχίσουν οι Πανελλαδικές.
Η "zougla.gr", αναφέρεται στον ιστοτόπο, με αφορμή την σύλληψη δύο μαθητών της 3ης Λυκείου από λιμενικούς στο λιμάνι των Χανίων, ερεύνησε την υπόθεση "πενθήμερες εκδρομές". Οι μαθητές είχαν στην κατοχή τους, εντός φιαλιδίων για σαμπουάν, μεθαμφεταμίνη, χάπια "έκσταση" και ινδική κάνναβη. Ο Εισαγγελέας τούς άφησε ελεύθερους. Είναι ένα από τα πολλά περιστατικά που συμβαίνουν κάθε χρόνο τέτοια εποχή. Πριν λίγες ημέρες, κατά τη διάρκεια της σχολικής εκδρομής, μία νεαρή κοπέλα έπεσε από το μπαλκόνι ξενοδοχείου (και για καλή της τύχη δεν σκοτώθηκε) προσπαθώντας να περάσει από μπαλκόνι σε μπαλκόνι για να επισκεφθεί συμμαθητές της. Το περιστατικό συνέβη στην Ομόνοια.
Ο θεσμός της "Πενθήμερης" είναι απόλυτα σωστός. Δυστυχώς και αυτός ο θεσμός παρέκλινε των στόχων του. Οι καθηγητές δεν τολμούν να συνοδεύσουν εθελοντικά τους μαθητές, λόγω υψηλού ρίσκου. Άλλοι καθηγητές -ελάχιστοι, όντως- μεταβαίνουν ως συνοδοί, αλλά αδιαφορούν πλήρως για την τύχη των μαθητών τους. Ελάχιστοι δε από αυτούς τους καθηγητές κάνουν τα στραβά μάτια ή ακόμη και συμμετέχουν. Με λίγα λόγια, ό,τι συμβαίνει κατά κανόνα στα Σχολεία, με την απαξίωση της γνωστικής διαδικασίας, την ανυπαρξία ελέγχου και αυτοελέγχου και κυρίως αξιολόγησης και αυτοαξιολόγησης, συμβαίνει και στις εκδρομές, όπως είναι φυσικό. Οι γονείς, πρώτοι και κύριοι υπεύθυνοι για την αγωγή, αδιαφορούν, και μετά απλώς προφασίζονται ότι αιφνιδιάζονται. Πρόκειται για το αρνητικό σύνδρομο έναντι της ενοχής. Τα Χανιά σφύζουν από ζωή τις τελευταίες εβδομάδες. Μαθητές λυκείων της Αθήνας, αλλά και της περιφέρειας, έχουν κάνει "απόβαση" στο νησί, που αποτελεί έναν από τους πιο αγαπημένους και προσφιλείς μαθητικούς προορισμούς.
Από τη μία πλευρά, η ομορφιά του τόπου, τα μεγάλα και οργανωμένα ξενοδοχεία, και από την άλλη, η πολλά υποσχόμενη νυχτερινή ζωή, είναι θέλγητρα για τους εφήβους που θέλουν να ζήσουν τα πάντα μέσα σε πέντε ημέρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα σε δύο εβδομάδες έχουν συλληφθεί δέκα έφηβοι για κατοχή παραισθησιογόνων, συσκευασίες χασίς έχουν εντοπιστεί "ορφανές" στο λιμάνι της Σούδας, ενώ τρείς μαθητές -μόλις χθες- διακομίστηκαν αναίσθητοι στο νοσοκομείο μετά από κατανάλωση αλκοόλ.
Τα στοιχεία είναι σοκαριστικά, αν αναλογιστεί κανείς όλα εκείνα τα περιστατικά τα οποία δεν γνωστοποιούνται ποτέ, γιατί απλώς οι μαθητές ήταν περισσότερο… προσεκτικοί ή τυχεροί.

Παραισθησιογόνα στο σαμπουάν
Τη Δευτέρα, δύο μαθητές Λυκείου της Νέας Ιωνίας συνελήφθησαν στη Σούδα, γιατί έκρυβαν στις αποσκευές τους μπουκάλια σαμπουάν "εμπλουτισμένα" με παραισθησιογόνα. Ο πρώτος είχε ρίξει στο σαμπουάν μία πλαστική συσκευασία με 7,6 γραμμάρια ινδικής κάνναβης και ο δεύτερος 1,5 γραμμάριο μεθαμφεταμίνης και ένα δισκίο "έκσταση".
Και οι δύο μαθητές οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα και αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι.
Στο λιμάνι της Σούδας βρέθηκαν πεταμένες 10 συσκευασίες που περιείχαν ποσότητα 10 γραμμαρίων χασίς, ενώ προχθές ένας ακόμη μαθητής Λυκείου της Κέρκυρας συνελήφθη στο λιμάνι της Σούδας, καθώς στις αποσκευές του βρέθηκαν 5,8 γραμ. χασίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: