Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ολοι μαζί για ορθοπεταλιές

Mια πρωτότυπη εκδήλωση οργανώνει ο Σύλλογος «Ορθοπεταλιά» στο πλαίσιο της προώθησης του ποδηλάτου αλλά και του περπατήματος στην πόλη της Κέρκυρας.
Η εκδήλωση γίνεται σε συνεργασία με το Δήμο Κερκυραίων, και 16 φορείς όπως η Αδελφότης Μαντουκιωτών, η Αστρονομική, η ΔΗΜΟΠ Νίκος Μώρος, ο ΕΛΟΑ, η Κερκυραϊκή Λέσχη Ποδηλάτου, Corfuland, ο Όμιλος Φίλων Ποδηλάτου, η Εφορία Προσκόπων, η πολιτιστική κίνηση «9 Μούσες», ο Σύλλογος Αιμοδοτών «Ηλίας Πολίτης», ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας, η «Στήριξη», το Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού, το Σωματείο Επαγγελματιών Φωτογράφων, η Φωτογραφική Λέσχη και η CPROMOTION.
Η πρώτη συνάντηση θα είναι στις 11 το πρωί της Κυριακής στην Πάνω Πλατεία ενώ θα υπάρξουν και εκδηλώσεις στο επόμενο τρίωρο που θα διαρκέσει η Ciclovia.
Σε κοινή συνέντευξη τύπου που παραχώρησε με τον εκπρόσωπο της Ορθοπεταλιάς, ο Δήμαρχος Κερκυραίων Σωτήρης Μικάλεφ, ευχαρίστησε τους διοργανωτές της εκδήλωσης και όλους όσους βοηθούν στο να διαδοθεί η ιδέα του ποδηλάτου στην Κέρκυρα. Το ποδήλατο, όπως είπε, «μπορεί να γίνει ένα ουσιαστικό μέσο μεταφοράς αλλά και ψυχαγωγίας για πόλεις με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως αυτά της πόλης της Κέρκυρας. Τα οχήματα κάνουν τη ζωή μας δύσκολη και γι’ αυτό θα πρέπει να βρούμε εναλλακτικές διεξόδους. Στη συνείδησή μας, μπαίνει σιγά σιγά η ανάγκη ύπαρξης των ποδηλατοδρόμων. Οι ποδηλατικοί σύλλογοι που υποστηρίζουν στην ουσία μια νέα μορφή καθημερινής ζωής είναι οι φυσικοί σύμμαχοι του Δήμου. Καλώ τους συμπολίτες μας 11 – 2 το μεσημέρι, να διευκολύνουν τους ποδηλάτες μας, ώστε τα αυτοκίνητα και οι μετακινήσεις τους να μην δημιουργήσουν πρόβλημα στην εκδήλωση αυτή».
Ο εκπρόσωπος της «Ορθοπεταλιάς» Κώστας Τσιριγγάκης τόνισε ότι απώτερος στόχος είναι η ευαισθητοποίηση στη χρήση μη ρυπογόνων μεταφορικών μέσων, με πρωτοστάτη το ποδήλατο και όχι μόνο. «Η ευαισθητοποίηση είναι μια χρονοβόρα διαδικασία. Η κατασκευή των ποδηλατοδρόμων φαίνεται αλλά δεν είναι απλή υπόθεση. Η εκδήλωση αυτή είναι πολύ έξυπνη αφού το μόνο που απαιτεί είναι ο αποκλεισμός της καρδιάς της πόλης από τα αυτοκίνητα.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή εκδήλωση η οποία θα προβάλει την πόλη μας και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Οι περιοχές που θα αποκλειστούν για τρεις ώρες την Κυριακή είναι στην ουσία αυτοί που διατρέχουν το ιστορικό κέντρο με όρια την Λεωφόρο Αλεξάνδρας που θα παραμείνει στην κυκλοφορία και του εσωτερικού της Γαρίτσας που επίσης θα μείνει στην κυκλοφορία προκειμένου να εξυπηρετηθεί ο φόρτος της παραλιακής που θα είναι αποκλεισμένη.
Είναι ευκαιρία, οι ομορφιές της πόλης μας να αναδειχθούν στα μάτια όσων τις προσπερνούσαν γρήγορα με τα οχήματά τους αλλά ταυτόχρονα να γίνει αντιληπτό ότι η χρήση του ποδηλάτου ή της πεζοπορίας, μπορεί και να καλύψει τις αποστάσεις της πόλης μας σε εύλογο χρονικό διάστημα και να αποκλείσει χωρίς προβλήματα τη χρήση των οχημάτων. Στην Πάνω Πλατεία θα παίζει μουσική, μαζί με τα ποδήλατα θα βρίσκονται εκεί παιδιά με πατίνια, σκέιμπορτ και κάθε άλλο αυτοκινούμενο όχημα σε μια εορταστική ατμόσφαιρα στην καρδιά της πόλης μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια: