Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Μάκης Φόρτες: Μπορούμε μαζί

ΘΕΩΡΩ ΟΤΙ τούτο το συνέδριο της ΤΕΔΚ-ΚΙ είναι ανάλογης - αν όχι μεγαλύτερης - ιστορικής αξίας με εκείνο που πριν 13 χρόνια στις 15 Μαρτίου 1997 έγινε για την πρώτη μεγάλη μεταρρύθμιση στον χώρο της αυτοδιοίκησης. Τον Καποδίστρια. Είχε προηγηθεί μια εξαντλητική διαδικασία διαλόγου με όλους τους ΟΤΑ και η τελική απόφαση - πρόταση της ΤΕΔΚ - ΚΙ στο Υπουργείο Εσωτερικών πάρθηκε από το Δ.Σ. δύο μήνες μετά το συνέδριο, στις 18 Μαϊου 1997.
ΣΗΜΕΡΑ ΤΙΠΟΤΕ δεν είναι το ίδιο στην αυτοδιοίκηση. Τίποτε δεν θυμίζει την προ Καποδίστρια εποχή. Και τίποτε δεν μπορεί να συγκριθεί με το τότε. Ο Καποδίστριας απέτυχε εκεί που απέτυχαν οι Δήμαρχοι. Βέβαια υπάρχει μία σημαντική διαφορά. Η πολυτέλεια του σφάλματος στον σχεδιασμό των Δήμων. Τότε ήταν βέβαιο ότι αργά ή γρήγορα, θα ερχόταν ο Καποδίστριας 2. Τώρα ένας Καλλικράτη 2, φαίνεται ανέφικτος. Η διαφορά είναι ότι το 1998 ξέραμε τι μέλλει γενέσθαι, ενώ τώρα μάλλον δεν το έχουμε καταλάβει….
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΑΝΤΩΣ ότι είναι από τις πιο σημαντικές στιγμές στην 16χρονη θητεία μου στην τοπική αυτοδιοίκηση ο Καποδίστριας. Και συγκεκριμένα, το γεγονός ότι ήμουν από εκείνους που το 1997 σχεδιάζοντας τον Καποδίστρια, αντισταθήκαμε ανυποχώρητα στις επικρατούσες αντιλήψεις διαχείρισης της υπάρχουσας κατάστασης των 77 ΟΤΑ και την δημιουργία 17 - 18 Δήμων και Κοινοτήτων στα δύο νησιά. Κόντρα ακόμη και στο εκτιμώμενο, τότε, προσωπικό πολιτικό συμφέρον και στις συμβουλές για διατήρηση του Δήμου Αργοστολίου όπως ήταν. Οι 8 Δήμοι και η μία Κοινότητα στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, αποδείχθηκαν - κατά γενική ομολογία - το πιο προωθημένο μοντέλο του Καποδίστρια σε όλη την Ελλάδα.
ΚΑΙ ΑΝ τα λέω αυτά είναι γιατί η αυτοδιοίκηση στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη το 1997 - 1998 έγραψε ιστορία. Γι' αυτό και σήμερα έχει τη μεγάλη ευθύνη, να συνεχίσει να γράφει ιστορία. Μόνο που θα μου επιτρέψετε να θυμίσω ότι ιστορία γράφεται, όταν σχεδιάζεις για το αύριο και όχι για το σήμερα. Και κυρίως όταν γράφεται στο φως. Και με τον Καποδίστρια στην Κεφαλονιά και την Ιθάκη, γράφτηκε ιστορία για το αύριο ! Σήμερα με τον Καλλικράτη, φοβάμαι πως πάει να γίνει ένα τεράστιο λάθος, που θα εξηγήσω στη συνέχεια και το οποίο αν συντελεστεί δεν θα αποτελεί λαμπρή σελίδα στην ιστορία της Αυτοδιοίκησης

Για την Περιφέρεια
ΟΤΑΝ Ο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ δεν θέτει ζήτημα για τις 13 υπάρχουσες Περιφέρειες είναι εντελώς άστοχη η εμμονή για διάλυση της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων και μετακίνηση στην Πάτρα. Και δεν θέτει αφού, εκτός των άλλων, μία αλλαγή στις 13 υπάρχουσες Περιφέρειες θα ισοδυναμούσε με αυτοχειρία, αφού μεσούσης της κρίσης θα έπρεπε να τροποποιηθεί και το ΕΣΠΑ.
ΕΚΤΟΣ ΚΑΙ αν το δίλημμα "Κέρκυρα ή Πάτρα" έρχεται να εκφράσει το νέο μας ιδεολόγημα που βολεύει αρκετούς και που θα μας ταλαιπωρήσει, όπως όλα τα ιδεολογήματα, το επόμενο διάστημα. Με αυτό διαγράφονται οι δικές μας ευθύνες (για την κατάσταση στην Περιφέρεια εν προκειμένω) και ανακαλύπτουμε τον υπεύθυνο που του φορτώνουμε "όλα τα κακά της μοίρας μας", ενώ ταυτόχρονα βρίσκουμε τον εγγυητή "της νέας και ελπιδοφόρας πορείας μας".
ΤΟ ΜΟΝΟ που θα ήθελα να πω, είναι ότι ΤΩΡΑ είναι ευνοϊκές οι συνθήκες να μπούνε ΟΛΑ στο τραπέζι και πρώτα απ'όλα η αλλαγή της ονομασίας της Περιφέρειας με το ιστορικό της όνομα, ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΤΗΣ ΕΠΤΑΝΗΣΟΥ. ΤΩΡΑ μπορούμε να επαναθεμελιώσουμε την Περιφέρεια, να ισχυροποιήσουμε τη θέση και την νησιωτικότητά μας. ΤΩΡΑ μπορούμε μαζί με την Λευκάδα και την Ζάκυνθο έχοντας την πλειοψηφία στην αιρετή Περιφέρεια της Επτανήσου και σε κοινό μέτωπο να έχουμε "το πάνω χέρι" στις αποφάσεις....

Δεν υπάρχουν σχόλια: