Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

Διάλεξη του μουσικολόγου Κ. Ζερβόπουλου στο Παράρτημα της Εθν. Πινακοθήκης στην Κ. Κορακιάνα

Διάλεξη του μουσικολόγου και καθηγητή μουσικής κ. Κων/νου Ζερβόπουλου, Διδάκτορα του Ιονίου Πανεπιστημίου, τη Δευτέρα 22 Μαρτίου στις 19.30 στο Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης στην Κάτω Κορακιάνα με θέμα: "Ύμνος εις την ελευθερίαν, Οι μελοποιήσεις του σολωμικού Ύμνου εις την Ελευθερίαν από το Νικόλαο Χαλικιόπουλο - Μάντζαρο και η καθιέρωση του ελληνικού εθνικού ύμνου. Τα νεότερα στοιχεία της έρευνας".
Στην ανακοίνωση του κ. Ζερβόπουλου παρουσιάζονται τα νεότερα ευρήματα των πρόσφατων ερευνών του των σχετικών με το πιο πολυσυζητημένο, ίσως το πιο σημαντικό και ταυτόχρονα το πλέον άγνωστο έργο του συνθέτη του Ελληνικού Εθνικού Ύμνου, Νικόλαου Χαλικιόπουλου - Μάντζαρου (1792-1872), δηλαδή τις πολλές και διαφορετικές μελοποιήσεις του Ύμνου εις την Ελευθερίαν, τις βασισμένες πάνω στο ομότιτλο έργο του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού (1798-1857).
Για την ακρίβεια το έργο δεν είναι παντελώς άγνωστο, κάποιες από τις μελοποιήσεις του ήταν εν μέρει γνωστές, αλλά με εντελώς ασαφή και ελλιπή ή αποσπασματικό τρόπο. Στην ανακοίνωση θα παρουσιαστούν διεξοδικά όλες οι διαφορετικές μελοποιήσεις του έργου και θα ακουστούν για πρώτη φορά άγνωστα αποσπάσματα του έργου, παιγμένα από ηλεκτρονικό υπολογιστή (το έργο αναμένεται να ηχογραφηθεί και να παρουσιαστεί ολόκληρο, στην αποκαταστημένη του μορφή, εντός του επόμενου έτους).
Τέλος, θα παρουσιαστούν γνωστά και άγνωστα στοιχεία γύρω από το ιστορικό της καθιέρωσης ενός μικρού μέρους του έργου ως ελληνικού εθνικού ύμνου.
Ο μουσικολόγος και καθηγητής μουσικής κ. Κων/νος Ζερβόπουλος είναι διδάκτωρ του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου. Η επτάτομη διδακτορική του διατριβή, με τίτλο "Ο Νικόλαος Χαλικιόπουλος - Μάντζαρος και οι μελοποιήσεις του σολωμικού Ύμνου" υποστηρίχτηκε δημόσια τον Ιανουάριο του 2009 και βαθμολογήθηκε με άριστα παμψηφεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια: