Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Ανάγκη για μέτωπο στην δημόσια υγεία

"Η κατάσταση στο Νομαρχιακό Νοσοκομείο Κέρκυρας γίνεται όλο και πιο απαράδεκτη. Σοβαρά είναι τα προβλήματα λειτουργίας λόγω έλλειψης προσωπικού που αντιμετωπίζουν οι κλινικές παιδιατρική, νευρολογική, ΩΡΛ, γαστρεντερολογική, νευροχειρουργική και γναθοχειρουργική. Στο παθολογικό τομέα οι ελλείψεις είναι τρομακτικές με αποτέλεσμα να καλείται μία μόνο νοσηλεύτρια σε κάθε βάρδια να περιθάλψει μόνη της περίπου 35 ασθενείς, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τον εαυτό της αλλά και τους νοσηλευόμενους. Στην καρδιολογική κλινική οι ασθενείς χρειάζεται να διακομιστούν σε τριτοβάθμια νοσοκομεία, μόλις αποκατασταθεί το επείγον, προκειμένου να διενεργηθεί περαιτέρω απεικονιστικός έλεγχος. Ο έλεγχος θα μπορούσε να γίνεται στο νοσοκομείο, δίχως να ταλαιπωρούνται οι ασθενείς, εάν υπήρχε αιμοδυναμικό εργαστήριο, αλλά και ιατροτεχνολογικος εξοπλισμός (αξονική στεφανιογραφία). Αυτό τονίζεται σε ανακοίνωση της Νομαρχιακής Επιτροπής Κέρκυρας του ΚΚΕ.
Και συνεχίζει:
"Μπροστά σ΄αυτή την κατάσταση η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνεχίζοντας την ανθυγιεινή πολιτική των προηγούμενων κυβερνήσεων χρηματοδότησε για το 2010 τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων και των Κέντρων Υγείας με 8 φορές μικρότερο ποσό από το αντίστοιχο του 2009. Θα αρκούσε το 1/45 από τη χρηματοδότηση των 28 δισ. ευρώ στους τραπεζίτες, για να προσληφθούν οι τουλάχιστον 25.000 νοσηλευτές και 4.500 γιατροί που λείπουν και να καλυφθούν οι στοιχειώδεις ανάγκες για τις εφημερίες των νοσοκομείων.
Η μείωση του προϋπολογισμού για την υγεία έφερε περικοπές στους μισθούς, στις υπερωρίες, στις εφημερίες και στα επιδόματα, προσωπικό με ελαστικές σχέσεις εργασίας, χρωστούμενα ρεπό, εντατικοποίηση της εργασίας μέχρι εξαντλήσεως του προσωπικού. Άφησε την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας γυμνή και ετοιμάζονται νέες εκχωρήσεις στους δήμους, στις περιφέρειες και στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις μέσω του σχεδίου "Καλλικράτης". Έχει οδηγήσει τα δημόσια νοσοκομεία σε εφημεριακό "κραχ".
Με αυτά τα δεδομένα η μετεγκατάσταση στο νέο νοσοκομείο που δρομολογεί η κυβέρνηση εκτός από το κτιριακό δεν θα συνοδευτεί με την αναγκαία αναβάθμιση των παρεχόμενων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας αφού ουσιαστικά το προσωπικό θα παραμείνει το ίδιο που υπάρχει σήμερα και δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα τμήματα που υπάρχουν στο οργανισμό.
Όλα αυτά γιατί προτεραιότητα των εναλλάξ κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που στηρίζουν την πολιτική της Ε.Ε. δεν είναι η παροχή αναβαθμισμένων δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας σε όλο το λαό αλλά η στήριξη των κερδών των μεγάλων ιδιωτικών εταιρειών που δραστηριοποιούνται στο χώρο της υγείας. Οι κυβερνήσεις του δικομματισμού - με την πλάτη των δυνάμεων του ευρωμονόδρομου - πριμοδότησαν προκλητικά τους επιχειρηματίες της Υγείας. Οι τζίροι των επιχειρήσεων Υγείας εκτινάχτηκαν από 574 εκατ. ευρώ το 1998, σε 1.985 εκατ. ευρώ το 2008 διασφαλίζοντας απίστευτα περιθώρια κέρδους. Μόνο οι ιδιωτικές κλινικές την τελευταία πενταετία εξασφάλισαν μεικτό περιθώριο κέρδους 20,6%. Και την ίδια ώρα τα λαϊκά στρώματα πληρώνουν αιματηρά χαράτσια για την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας. Το 39,7% των συνολικών δαπανών υγείας βγαίνει από την τσέπη του ασθενούς ανεβάζοντας την Ελλάδα στην πέμπτη θέση των ιδιωτικών δαπανών υγείας παγκοσμίως. Είναι ένα κεφαλικό χαράτσι 722 ευρώ το χρόνο.
Γι' αυτό και η πάλη για αποκλειστικά δημόσιες, δωρεάν και αντίστοιχες των σύγχρονων αναγκών υπηρεσίες υγείας για όλους, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δράσης πρέπει να γίνει υπόθεση όλου του λαού σε συμπαράταξη και με τους εργαζόμενους στην Υγεία. Είναι ένα κρίσιμο μέτωπο που εντάσσεται στην πορεία ανασύνταξης και αντεπίθεσης του λαϊκού κινήματος για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου και την εγκαθίδρυση της Λαϊκής Εξουσίας και Οικονομίας. Ένα μέτωπο που άμεσα μαχητικά και αγωνιστικά να απαιτήσει:
Την μετεγκατάσταση του νοσοκομείου στο νέο κτίριο με όρους που να διασφαλίζουν την απρόσκοπτη λειτουργία του.
Την άμεση προκήρυξη όλων των κενών θέσεων του προσωπικού που υπάρχουν σύμφωνα με τον νέο οργανισμό του νοσοκομείου και των Κέντρων υγείας με πλήρη και αποκλειστική απασχόληση. Μαζικές προσλήψεις, μόνιμου προσωπικού, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης ΤΩΡΑ. Άμεση μονιμοποίηση όλων των επικουρικών, συμβασιούχων γιατρών που εργάζονται χωρίς όρους και προϋποθέσεις.
Την αύξηση του κρατικού προϋπολογισμού για την υγεία-πρόνοια, την ενίσχυση και ανάπτυξη των δημόσιων υπηρεσιών υγείας στο νομό της Κέρκυρας.
Την άμεση στελέχωση του ΕΚΑΒ.
Την δημιουργία δημόσιων υπηρεσιών προληπτικής ιατρικής και ιατρικής της εργασίας ως βασικού δικτύου της Αβάθμιας ιατρικής περίθαλψης με επίκεντρο τα κέντρα υγείας".

Δεν υπάρχουν σχόλια: