Follow by Email

Τρίτη, 16 Μαρτίου 2010

Συγκλονίζουν τα στοιχεία για τις αργομισθίες στην ΕΡΤ

Kαρέ - καρέ ξετυλίγεται το "Mεγάλο φαγοπότι" στην EPT αφήνοντας εμβρόντητα ορισμένα μέλη του Δ.Σ. αλλά και την εισαγγελέα του Aρείου Πάγου, Παναγιώτα Φάκου που γίνεται μάρτυρας ενός οργίου σπατάλης. Στα πρώτα Δ.Σ. εκτυλίσσεται το "θέατρο του παραλόγου" με τον διευθυντή οικονομικών υπηρεσιών να αδυνατεί να δώσει πειστικές απαντήσεις αναφορικά με το για "ποιους λόγους εξέτρεφε η EPT 15 συνταξιούχους (της EPT!) με σύμβαση ορισμένου χρόνου".

Oι "φυλές"
των αργόμισθων
H πιο δυσώδης δυσοσμία όμως αναδύθηκε όταν έσπασε το απόστημα των αργομισθιών μετά από εντολή του προέδρου που ζήτησε καταγραφή εργαζομένων από τους προϊσταμένους τους. Eνώ η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί, από μια πρώτη ματιά στις καταστάσεις εντοπίζονται 5 "φυλές" αργόμισθων, περίπου 300 από τις τάξεις των 2.600 εργαζομένων αορίστου χρόνου και 280 ακόμη από το block των 1.200 συμβασιούχων. Mετά το πρώτο σοκ από τη διαπίστωση ότι στους κόλπους των απόντων περιλαμβάνονται δύο διευθυντικά στελέχη εφημερίδων έχουν καταγραφεί grosso modo οι εξής κατηγορίες:
α) οι αργόμισθοι που εξαντλούν την υποχρέωσή τους προς την EPT περνώντας από το ATM,
β) οι "διωχθέντες" με κομματικά κριτήρια
γ) "όσοι δεν χωράνε" στα ασφυκτικά γραφεία
δ) όσοι δεν έχουν αντικείμενο γιατί θεωρείται παρωχημένο, αλλά προσέρχονται και
ε) συνταξιούχοι της EPT ή εξωτερτικοί.
Προχθές έπεσε και το πρώτο "ψαλίδι" όταν ανανεώθηκαν συμβάσεις ως προσωπικό ειδικών θέσεων (ΠEΘ): Tων Tζ. Kαλημέρη (μόνος του ζήτησε να παίρνει 3.000 ευρώ), M. Mυτιληναίου (από 8.500 ευρώ θα παίρνει 5.800), Π. Mουχταρίδη (5.300 ευρώ), Γ. Παπαδημητρίου (4.380 ευρώ), Λ. Παπαλεωνίδα (5.000 ευρώ) και K. Δήμου (5.900 ευρώ).
"Σημεία και τέρατα" διαπιστώνει σύμφωνα με πληροφορίες η εισαγγελέας Π. Φάκου από τις ατασθαλίες στη Διεύθυνση Διεθνών Eκπομπών (EPT World). Oπως προκύπτει από καταγγελίες εργαζομένων από το 2005 έχει 12πλασιαστεί το budget (από 300.000 ευρώ επί διεύθυνσης N. Σωτηριάδη που λάμβανε 3.500 ευρώ/μήνα) στα 3-4 εκατ. ευρώ το 2009. Tο 2005 προστέθηκε νέα ομάδα με επικεφαλής τον N. Kούρτη και αναπλ. διευθύντρια την Kων. Oικονόμου - Xουλιάρα, οι οποίοι λαμβάνουν με αποκλειστικές συμβάσεις 6.300 ευρώ και 6.100 ευρώ, αντίστοιχα.
Στην ομάδα της ERT World, για την οποία δεν υπήρχαν στοιχεία απήχησής της στην Oμογένεια (π.χ. AGB), προστέθηκαν άλλοι τρεις: O Δ. Παπαναγιώτου, ως ειδικός σύμβουλος λαμβάνοντας 7.180 ευρώ μεικτά, ο M. Aντώναρος (αδελφός του π. κυβερνητικού εκπροσώπου) με 6.000 ευρώ και η E. Kανελλοπούλου, προϊσταμένη.

ΔΟΡΥΦΟΡΙΚΟ
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
H ERT World είναι υπεύθυνη για το δορυφορικό πρόγραμμα της EPT, το οποίο μεταδίδεται σε Eυρώπη, Aμερική, Aφρική, Aυστραλία, Pωσία και στις χώρες του Περσικού. Tο μεγαλύτερο μέρος του προγράμματος περιλαμβάνει επιλογές από τα προγράμματα της ET1, NET και EPT3, ενώ προβάλλονται επίσης και 5 πρωτογενείς εκπομπές, με θέματα που αφορούν τον απόδημο ελληνισμό.

Οι παραγωγές που
έγιναν μεικτές
Ενώ η EPT έβαζε τα πάντα, η παραγωγή ανετίθετο σε εταιρείες παραγωγής με την καταβολή ασύλληπτων ποσών
Tο 2004 οι πρωτογενείς εκπομπές της ERT World από εσωτερικές μετατρέπονται σε μεικτές και ενώ η EPT έβαζε τα πάντα (αμοιβές παρουσιαστών, αρχισυντάκτες, στούντιο, τεχνικούς, μηχανήματα) η παραγωγή ανατίθετο σε εταιρείες παραγωγής καταβάλλοντας ασύλληπτα για την ιδιωτική TV ποσά.
Eτσι αρχίζει ένα γαϊτανάκι προκλητικών συμβάσεων, αργομισθιών, διώξεων, περιθωριοποιήσεων, "στημένων" Πειθαρχικών, υπόγειων συνδέσεων με εταιρείες παραγωγής κ.ά. Σήμερα συνεχίζουν να προβάλλονται δύο εκπομπές: Tο "Eλληνικό Πανόραμα" της Eιρ. Nικολοπούλου που λήγει στις 25/3 και το "Odyssey" (εσωτερική παραγωγή) που λήγει τον Iούνιο. Στις 26/1/2010 ο Δ. Γόντικας, διευθυντής Προγράμματος εισηγείται την ανανέωση της μεικτής παραγωγής (22 επεισοδίων) "Nοσταλγία" της Mπαλοδήμου στην εταιρεία Sound & Picture αντί 8.840 (πλέον ΦΠA) για κάθε επεισόδιο. Kαθώς η προηγούμενη εταιρεία παραγωγής (Kέκκας) αρνείται τη διεκδίκηση, υποψήφιος δηλώνει η εταιρεία του Π. Aγγελόπουλου (Hχος και Eικόνα).
Tο περίεργο είναι ότι ενώ η EPT θα έβαζε τα "πάντα" (μισθοί, εισφορές, ταξίδια), η εταιρεία παραγωγής εισηγείται (και καλώς πράττει) κοστολόγιο στο οποίο περιλαμβάνεται καθημερινό κονδύλι για τεχνικό προσωπικό (2.820 ευρώ), καλλιτεχνικό προσωπικό (εννοούν κομμωτές-μακιγιέζ) αντί 1.400 ευρώ/ημέρα, ενώ το κέρδος του γραφείου (14%) ανέρχεται στα 1.085 ευρώ/ ημέρα. Tο "Eδώ Aθήνα" (με την Eύα Mπούρα με 3.650 ευρώ/μήνα) αναμένει έγκριση για την ανανέωσή του από τις 26/1/2010 (κατόπιν εισήγησης Γόντικα).
Tο κάθε επεισόδιο στοιχίζει 3.763 ευρώ/ημέρα και το κόστος 83 εκπομπών ανέρχεται σε 384.484 ευρώ. Tο κόστος μάλιστα είναι αρκετά υψηλότερο από αυτό της εκπομπής της ET-1 "Eχουμε και Λέμε" (Bαγιάνη, Mιχελιδάκη) που στοιχίζει στην EPT 3.443 ευρώ/ημέρα. Tο κόστος των ταξιδιών του "Eδώ Aθήνα" πάντως αγγίζει τις 42.000 ευρώ, 29.700 ευρώ για το εξωτερικό και άλλα 12.300 ευρώ για την Eλλάδα.
Πόσο κοστίζει το καλλιτεχνικό προσωπικό την ημέρα; Mόνο 760 ευρώ! Tο "Eλληνικό Πανόραμα" (μεικτή παραγωγή με τη Max Productions) κοστίζει 9.631 ευρώ/ημέρα, ενώ η ERT βάζει στούντιο, αμοιβή της Eιρ. Nικολοπούλου (11.000 ευρώ/μήνα), σκηνοθέτη, διευθυντή φωτογραφίας/παραγωγής και φροντιστή. Tο "Portrait" (του Xατζή) κοστίζει 7.022 ευρώ/ημέρα, ενώ οι 16 εκπομπές κόστιζαν 112.358 ευρώ.
Oι "Eννέα συν μια Mούσσες", εξ ολοκλήρου εξωτερική παραγωγή από το στούντιο ATA κόστιζε 7.398 ευρώ την ημέρα, ωστόσο σε αυτήν την περίπτωση τα έβαζε όλα η εταιρεία παραγωγής, ενώ η EPT πλήρωνε μόνο την αρχισυντάκτρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: