Τρίτη 2 Μαρτίου 2010

Από το Κερκυραϊκό Θεατρικό Σχήμα “Αυλαία” Ενα λεύτερο ζευγάρι


Τρεις παλιοί και δοκιμασμένοι ηθοποιοί της καλής εποχής του Κερκυραϊκού θεάτρου, η Μαριέτα Σαββανή, ο Σπύρος Χονδρογιάννης και ο Σπύρος Βέργης, ένωσαν τις δυνάμεις τους, συνεργάστηκαν με το θεατρικό σωματείο ΑΥΛΑΙΑ και παρουσιάζουν από χθες 1η Μαρτίου έως και 3 Μαρτίου στο Δημοτικό Θέατρο, την γλυκόπικρη φάρσα του Ντάριο Φο και της συντρόφου του Φράνκα Ράμε, ΕΝΑ ΛΕΥΤΕΡΟ ΖΕΥΓΑΡΙ.
Έργο των αρχών της δεκαετίας του 80, όταν πια το κίνημα του 68 που διήρκεσε περίπου μια δεκαετία, είχε υποχωρήσει και εκφυλιστεί, κτυπημένο από την κρατική καταστολή και την τρομοκρατία, σατιρίζει με μοναδικό τρόπο την υποκριτική ελευθεριότητα που κυριάρχησε στους κόλπους του κινήματος και στο χώρο της ευρύτερης αριστερής διανόησης την προηγούμενη δεκαετία, όχι μόνο στην Ιταλία αλλά και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες.
Ο Βιτόριο (Σπύρος Χονδρογιάννης ) και η Αντωνία (Μαριέτα Σαββανή), είναι ένα ζευγάρι παντρεμένο από έρωτα, που κουβαλά στην πλάτη του πολλά χρόνια γάμου. Ο Βιτόριο όμως είναι ένας τυπικός μεσογειακός άντρας που βράζει το αίμα του Και πολιτικοποιημένος στο χώρο της αριστεράς.
Χρειάζεται λοιπόν ένα ιδεολογικοπολιτικό πλαίσιο για να δικαιολογήσει τις απιστίες του στην Αντωνία, μια τυπική κι αυτή μεσογειακή γυναίκα, που θέλει τον άντρα της καλό σύζυγο και πατέρα και μόνο δικό της.
Σπρώχνει λοιπόν την Αντωνία, να αποδεχτεί μια "ανοικτή σχέση", κάτι που θεωρούνταν θεμιτό για πολλά ζευγάρια εκείνη την εποχή στην Ευρώπη. Την πείθει ότι αν βρει κι αυτή ένα εραστή θα σωθεί ο γάμος τους και αυτός φυσικά θα έχει απεριόριστη ελευθερία.
Τι γίνεται όμως όταν θα μπει στην μέση ένας αστάθμητος παράγοντας που ο Βιτόριο δεν είχε υπολογίσει. Ο έρωτας.. Γιατί η Αντωνία ερωτεύεται τελικά τον εραστή της τον Άλντο (Σπύρος Βέργης). Εκεί πλέον η φάρσα αρχίζει να γίνεται τραγική.
Ο Σκηνοθέτης Σπύρος Χονδρογιάννης αποσιώπησε συνειδητά τις πολιτικές προεκτάσεις του έργου, αφού όπως λέει και ο ίδιος φαινόμενα τέτοιας ελευθεριότητας δεν βρήκαν γόνιμο έδαφος στην Ελληνική κοινωνία και στο χώρο της αριστερής διανόησης στην Ελλάδα.
Προτίμησε λοιπόν να ασχοληθεί με την ανθρώπινη πλευρά του έργου, εξερευνώντας τις ψυχολογικές προεκτάσεις του μέσα από τις θέσεις, τις αντιθέσεις και τις εσωτερικές συγκρούσεις των ηρώων του.
Το δεύτερο μέρος της παράστασης, θα κλείσει με τον μονόλογο του Ντάριο Φο " ΓΥΡΙΣΑ ΣΠΙΤΙ", που ερμηνεύει με τον μοναδικό της τρόπο η Μαριέτα Σαββανή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: