Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010

Δάνεια επιβίωσης από τις 15 Μαρτίου

Με έκτακτα δάνεια συνολικού ποσού 2 δισ. ευρώ σπεύδει η κυβέρνηση να διασώσει από την κατάρρευση 100.000 μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Το κάθε δάνειο θα κυμαίνεται από 5.000 έως 300.000 ευρώ, θα έχει ευνοϊκό επιτόκιο και θα διατεθεί για την εξόφληση οφειλών των επιχειρήσεων σε Εφορία, ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές τους. Το ποσό του δανείου θα πηγαίνει απευθείας στην Εφορία, στο ασφαλιστικό ταμείο και στον προμηθευτή.
Τα νέα προγράμματα που ανακοίνωσε χθες η υπουργός Οικονομίας και Ανταγωνιστικότητας Λούκα Κατσέλη προβλέπουν:
Εξόφληση φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών: Θα γίνεται εξόφληση έως και του 100% του ποσού που οφείλεται και θα δίνεται φορολογική ασφαλιστική ενημερότητα στον επιχειρηματία.
Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας (οιασδήποτε ηλικίας - νέες ή υφιστάμενες) και όλων των εταιρικών μορφών (ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες, ΕΠΕ, ΑΕ), που απασχολούν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ.
Το δάνειο θα κυμαίνεται από 5.000 - 100.000 ευρώ, ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων στην επιχείρηση. Συνολικά θα διατεθεί 1 δισ. ευρώ.
Κάλυψη δαπανών αγοράς πρώτων υλών, εμπορευμάτων, υπηρεσιών και άλλων άυλων αγαθών για οφειλές έως 28 Φεβρουαρίου 2008. Το συνολικό ποσό είναι 1 δισ. ευρώ και το πρόγραμμα λήγει στις 31-12-2011.
Δικαιούχοι είναι μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας (οιασδήποτε ηλικίας - νεοσύστατες, νέες ή υφιστάμενες) και όλων των εταιρικών μορφών (ατομικές επιχειρήσεις, ομόρρυθμες εταιρείες, ετερόρρυθμες εταιρείες, ΕΠΕ, ΑΕ), που απασχολούν ή θα απασχολήσουν λιγότερο από 50 άτομα και είχαν κατά την τελευταία χρήση κύκλο εργασιών έως 10 εκ. ευρώ.
Το ύψος του δανείου ξεκινάει από 5.000 ευρώ και μπορεί να φτάσει σωρευτικά για τη διάρκεια του προγράμματος τις 300.000 ευρώ. Το ποσό του δανείου θα διοχετεύεται αυτόματα στους προμηθευτές, βάσει τιμολογίων.

Λούκα Κατσέλη
"Ανάσα" στους επιχειρηματίες, ταμειακά οφέλη στο κράτος και στα Ταμεία
Πρόκειται για νέα έκτακτα δάνεια ειδικού σκοπού και ζωτικής σημασίας, δήλωσε η Λούκα Κατσέλη, τα οποία:
Δίνουν μεγάλη "ανάσα" σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις και προμηθευτές και ταυτόχρονα αποδίδουν σημαντικά ταμειακά οφέλη στο κράτος και στα ασφαλιστικά ταμεία.
Η υπουργός είπε πως στις επόμενες εβδομάδες θα παρουσιαστεί από το ΤΕΜΠΜΕ ένα πλέγμα προγραμμάτων, με σκοπό την κάλυψη μέσω εγγυήσεων δανείων επενδυτικού χαρακτήρα και τομείς και κλάδους της νέας οικονομίας καθώς και για παραδοσιακούς αλλά ανταγωνιστικούς κλάδους, όπως επίσης και των χρηματοδοτικών εργαλείων της οικονομίας (factoring, leasing, venture capital).

Δεν υπάρχουν σχόλια: