Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Το 12ο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης ταξιδεύει στην Κέρκυρα

Η Κινηματογραφική Λέσχη ΜΕΤΕΙΚΑΣΜΑ σε συνεργασία με το ΔΗΜΟ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ παρουσιάζει ένα κινηματογραφικό διήμερο με ταινίες που προβλήθηκαν στο πρόσφατο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.
Στο επιλεγμένο πρόγραμμα θα προβληθούν ελληνικές και ξένες ταινίες πρόσφατης παραγωγής καλύπτοντας ένα όσο το δυνατόν πλατύτερο φάσμα τόσο ως προς τα θέματα όσο και ως προς την προσέγγισή τους.
Φέτος το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ για πρώτη φορά δοκιμάζει να εξακτινώσει τις δράσεις του και πέρα από τη Βόρεια Ελλάδα στοχεύοντας στη προσέγγιση ενός μεγαλύτερου κοινού που δεν είχε την ευκαιρία να προσεγγίσει αυτού του είδους τον κινηματογράφο.
Οι ταινίες του αφιερώματος θα προβληθούν στο Δημοτικό Θέατρο (Νέα Σκηνή) την Παρασκευή 26 και το Σάββατο 27 Μαρτίου (ώρα έναρξης 4 μ.μ.).
Ανάμεσα στα έργα που θα προβληθούν την Παρασκευή είναι η “Η λίστα της σιωπής the List of silence”. Συγκλονιστικές μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τη φρίκη των βασανιστηρίων, τις εκτελέσεις και τα τάγματα θανάτου. Αφηγήσεις από τις φυλακές-κολαστήρια και βασανιστές που πετούσαν από αεροπλάνα ζωντανούς κρατούμενους. Το σχέδιο Κόνδωρ, που προέβλεπε την εξόντωση των πολιτικών αντιπάλων, υποστηρίχθηκε από την Καθολική Εκκλησία και τη CIA. Τριάντα χιλιάδες είναι οι desaparecidos, οι αγνοούμενοι της χούντας του Βιδέλα στην Αργεντινή (1976-1981). Ανάμεσά τους, Έλληνες και άτομα ελληνικής καταγωγής. Φωνές διαμαρτυρίας και για τη στάση της Ελλάδας - η φωνή της συζύγου που έχασε το σύντροφό της, του αδελφού που έχασε την αδελφή του, της γιαγιάς που αναζητά τον εγγονό της που ποτέ δεν γνώρισε, του φυγά που ζει με το παρελθόν και ελπίζει στο μέλλον της Αργεντινής. H Λίστα της σιωπής φέρνει στο φως ονόματα αγνοουμένων ελληνικής καταγωγής και μαζί τους φέρνει και εικόνες από μια εποχή και από τα όνειρα μιας γενιάς που κινδυνεύουν να χαθούν στη λήθη του χρόνου.
Σκηνοθεσία-Φωτογραφία/Direction-Cinematography: Νίκος Βεζυργιάννης/Nikos Vezyrgiannis Σενάριο/screenplay: Παύλος Νεράντζης/PavlosNerantzis Μοντάζ/editing: Νίκος Παπαναστασίου/Nikos PapanastasiouΜουσική/Music: ΠέτροςΜαγγανάρης/Petros Manganaris, Παναγιώτης Λουκουμάς/Panagiotis Loukoumas Παραγωγοί/Producers: Παύλος Νεράντζης/ Pavlos Nerantzis, Νίκος Βεζυργιάννης/Nikos Vezyrgiannis Digital Beta Έγχρωμο/Color 80'

Δεν υπάρχουν σχόλια: