Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Πήγε καλά η ημερίδα με θέμα την πυροπροστασία της Παλαιάς Πόλης

Στον ασφυκτικά γεμάτο συνεδριακό χώρο του Corfu Palace, παρουσία περί των 300 συμπολιτών μας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2009, η προγραμματισμένη Ημερίδα, υπό τη συνδιοργάνωση του Ροταριανού Ομίλου Κερκύρας και της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος, με τίτλο "Ολική Διαχείριση Πυροπροστασίας του Ιστορικού Κέντρου της Πόλης της Κέρκυρας".
Η Ημερίδα ξεκίνησε με χαιρετισμό του Νομάρχη Κερκύρας, κου Στέφανου Πουλημένου, ο οποίος επισήμανε την σημαντικότητα της εκδήλωσης κρίνοντάς την από το επίπεδο των ομιλητών αλλά και από την ανταπόκριση των Κερκυραίων ενώ ανέφερε και το πόσο επίκαιρη έγινε μετά την πρόσφατη πυρκαγιά στο Καμπιέλο. Ακολούθησε ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος Ελλάδος Επιπυραγός Φίλιππος Παντελεάκος ο οποίος βάσει της εμπειρίας του χαρακτήρισε πρωτοπόρα αυτή την Ημερίδα, εξέφρασε την επιθυμία του αυτή να αποτελέσει υπόδειγμα και για ανάλογες σε άλλες πόλεις, ενώ μετέφερε και το θερμό χαιρετισμό του Αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος. Κατόπιν ο Πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Κερκύρας Αλέξανδρος. Βάβουλης χρησιμοποιώντας του σύνθημα του Ρόταρυ "Υπηρετείν Υπεράνω Εαυτού" εξήγησε τους λόγους που μας οδήγησαν στην ανάληψη αυτής της πρωτοβουλίας συναρτώντας τη με τη δυναμική της συλλογικής προσπάθειας.
Στο κύριο μέρος της Ημερίδας ο Πυραγός Ν. Κολοβός, εκπρόσωπος της Ε.Α.Π.Σ. Ιονίων Νήσων, εξέθεσε ανάγλυφα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα στελέχη της Πυροσβεστικής της πόλης μας όταν καλούνται να επέμβουν περνώντας από στενούς δρόμους με, συνήθως, παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα αλλά παράλληλα ανέπτυξε και τις δράσεις και τις δυνατότητες της Πυροσβεστικής μας Υπηρεσίας για την ενημέρωση και την προστασία του πολίτη.
Εν συνεχεία ο Αξ/κός του Π.Σ. της Ιταλίας με έδρα τη Σιένα, Luca Nassi, ειδικευμένος στην πυροπροστασία των παλαιών πόλεων, παρουσίασε τις μεθόδους που ακολουθούν εκεί. Με πλήθος φωτογραφιών περιστατικών και επιστημονικών μελετών απέδειξε ότι οι γείτονές μας είναι κάποια βήματα μπροστά από εμάς και ότι μόνο θετικά θα αποκομίζαμε αντλώντας τεχνογνωσία από αυτούς.
Επόμενος ομιλητής ο αντιπρόεδρος του Τ.Ε.Ε. και δ/ντης της πολεοδομίας κ. Σπύρος Κορωνάκης, ο οποίος με μια εξ αντικειμένου τεχνοκρατική ομιλία ανέδειξε την αναγκαιότητα των σχεδίων επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών παρουσιάζοντας βήμα-βήμα τους στόχους, τις ενέργειες και τους εμπλεκόμενους φορείς, τονίζοντας το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και την ανάγκη γνώσεων αυτοπροστασίας. Ο δε Πρόεδρος του Kέντρου Unesco Ιονίου, κ. Γεώργιος Σκλαβούνος μετέφερε εμπειρίες από άλλες πόλεις μνημεία της Unesco, με ιδιαίτερη αναφορά στο Τορόντο, ενώ έδωσε έμφαση στη ενεργό συμμετοχή των πολιτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: