Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Για τυπικούς λόγους απέρριψε τις προσφυγές το Συμβούλιο της Επικρατείας

Αδοξο τέλος είχε ο πρώτος κύκλος προσφυγών κατά των διογκωμένων «πράσινων τελών», καθώς -σύμφωνα με πληροφορίες- η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε ότι η σχετική υπόθεση πρέπει να «κλείσει» για τυπικούς λόγους. Ετσι μπορούν πλέον να προσβληθούν στα διοικητικά δικαστήρια μεμονωμένα τα ειδοποιητήρια πληρωμής των τελών.
Το ανώτατο δικαστήριο, όπως είχε διαφανεί και από τη σχετική δικαστική εισήγηση, σε «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίασή του, κατέληξε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην εξέταση ουσίας της υπόθεσης, ούτε να ελέγξει τις συνταγματικές παραβάσεις που μπορεί να έχουν σημειωθεί κατά τη θέσπιση των «τσουχτερών» τελών και με τις άνισες και δυσανάλογες χρεώσεις.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια ΣτΕ σχεδόν ομόφωνα (η μειοψηφία ήταν ελάχιστη) δέχθηκε υπό τον πρόεδρό της, Π. Πικραμμένο, ότι πρέπει να απορριφθούν ως απαράδεκτες οι αιτήσεις ακύρωσης που υπέβαλαν η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος ΙΝΚΑ (ΓΟΚΕ), η Ενωση Καταναλωτών Ελλάδος και οι ιδιοκτήτες τεσσάρων αυτοκινήτων.
Η απόρριψη ήταν υποχρεωτική για το ΣτΕ, καθώς είχε προσβληθεί ενώπιόν του η υπουργική απόφαση που είχε εκδώσει το υπουργείο Οικονομικών στις αρχές Νοεμβρίου για τον τρόπο διάθεσης των σημάτων των ΙΧ και τον τρόπο πληρωμής των τελών.
Ωστόσο η συγκεκριμένη απόφαση δεν ήταν η επίμαχη πράξη που έθιγε άμεσα τα συμφέροντα των καταναλωτών και συνεπώς κρίθηκε ότι προσβάλλεται απαραδέκτως, χωρίς έννομο συμφέρον από την πλευρά των καταναλωτών. Στην πραγματικότητα η πράξη που θίγει τα συμφέροντα των ιδιοκτητών οχημάτων είναι η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ), η οποία καθόρισε τι θα πληρώσει ο καθένας και η οποία δεν μπορεί όμως να προσβληθεί ευθέως με αίτηση ακύρωσης.
(Πηγή: e-go.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια: