Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου 2009

Η "ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" ΧΤΥΠΑ ΣΤΟ INTERNET!

ΠΡΟΚΗΡΥΣΣΕΤΑΙ Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ
Μαθαίνω από ασφαλή πηγή, ότι η ΘΕΜΙΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, κινούνται με έντονους ρυθμούς προωθώντας τις διαδικασίες για την εξεύρεση και αγορά οικοπέδου για την ανέγερση νέων φυλακών.
Μέσα στις επόμενες ημέρες θα προκηρυχθεί ο διαγωνισμός, αν θέλετε, η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την εξεύρεση και αγορά του οικοπέδου των νέων φυλακών χωρητικότητας 800 κρατουμένων. Επιμένω ότι είναι, όντως αξιόλογη η πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Θέμιδος Κατασκευαστικής να ανακαινίσουν το θέμα των νέων φυλακών. Ο λόφος των Φυλακών, δηλαδή το <<δασάκι>>, όπως το λέμε εμείς οι κερκυραίοι, έχει πρωτίστως λειτουργική σημασία για την πόλη. Αναφέρω διεξοδικά τους λόγους. Α) Μεταφέρονται οι φυλακές εκτός πόλεως και επιτέλους μπορεί το <<κάτεργο>> να γίνει Μουσείο ιστορικής μνήμης. Ο χώρος αυτός βέβαια, μπορεί να αξιοποιηθεί για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εικαστικών εκθέσεων. Β) Τα σχολεία επιτέλους λειτουργούν χωρίς το <<βάρος>> των φυλακών. Γ) Αναπλάθεται όλος ο λόφος και η πόλη αποκτά ένα πάρκο στο οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει κυλικείο, λέω τώρα εγώ η πεινάλας. Δ) Ακριβώς κάτω από την δεξαμενή, προς την πλευρά της Μαρασλής, υπάρχει αμφιθεατρικός χώρος για την δημιουργία υπαίθριου θεάτρου. Γιατί, αν είχαμε ένα ακόμα θεατράκι, για θερινή λειτουργία στο κέντρο της πόλης, θα μας κακόπεφτε; Ε) Επειδή είναι <<κούφιος>> όλος ο λόφος, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένας και δύο ίσως, υπόγειοι χώροι στάθμευσης. ΣΤ) Εξασφαλίζεται βέβαια η λειτουργία του Εφετείου και απαλείφεται ο κίνδυνος να φύγει αυτή η δομή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον δικηγορικό κόσμο του νομού μας. Βέβαια παραμένουν όλα τα οικονομικά οφέλη από την λειτουργία των Φυλακών. Γι' αυτούς και γι' άλλους πολλούς λόγους, έπρεπε ήδη να είχαν απομακρυνθεί οι φυλακές από χρόνια. Αλλά, κάλλιο αργά παρά ποτέ.

ΕΝΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ
Αφήνω στην άκρη την κοκορομαχία για τα εγκαίνια ή την παράδοση του νέου Νοσοκομείου, για να αναφερθώ σε πιο ουσιαστικά πράγματα, όπως είναι η αναγκαιότητα πρόσληψης προσωπικού. Θα σας πω ένα παράδειγμα, για την χρησιμότητα του 101 και της καθιέρωσης της εντοπιότητας.
Τον Ιούνιο του 2005 ο τότε Πρόεδρος της ΔΥΠΕ Σπύρος Σπύρου, είχε ανακοινώσει την έλευση μέσω διαγωνισμού του ΑΣΕΠ 20 ατόμων.
Ε, από τα 20 αυτά άτομα, μέχρι σήμερα ξέρετε πόσα έχουν έρθει και έχουν μείνει στο Νοσοκομείο μας; Μόνο 4!!! Ναι μόνο 4. Στο μεσοδιάστημα ερχόντουσαν και ...έφευγαν. Πήγαιναν οι άνθρωποι στον τόπο τους. Εδώ να μείνουν; Να κάνουν τι; Αφού ο νόμος τους παρείχε το δικαίωμα, έκαναν χρήση αυτού του δικαιώματος.
Αυτό τι σημαίνει. Ότι στο Νοσοκομείο της Κέρκυρας καταλάμβαναν θέσεις μη Κερκυραίοι και στη συνέχεια, αφού έφευγαν, δημιουργούνταν κενά, με αποτέλεσμα το Νοσοκομείο να μην λειτουργεί εύρυθμα.
Είναι απλά τα πράγματα.

<<ΣΑΓΙΟΝΑΡΕΣ>>
Θα σας πω τώρα γιατί τα παίρνω στο κρανίο ορισμένες φορές. Εντάξει να συμφωνήσω ότι δεν είμαστε άγιοι ως τουριστικός προορισμός. Επίσης να συμφωνήσω ότι δεν είμαστε και ο πιο φθηνός τουριστικός προορισμός.
Ούτε βέβαια και ο πιο ακριβός. Αλλά δεν δέχομαι να μεταδίδουν κάποιες τηλεοπτικές εκπομπές σταθμών των Αθηνών, καταγγελίες του τύπου <<αγόρασα σαγιονάρες 35 ευρώ>>. Εντάξει κυρία μου, μπορεί να αγοράσεις σαγιονάρες και από 3 ευρώ αλλά και από 35 ευρώ. Όπως επίσης μπορεί κάποιος να αγοράσει σαγιονάρες και από 50 ευρώ, εξαρτάται αν είναι φιρμάτες και από πού τις αγοράζει. Και αυτό μπορεί να συμβεί και στην Κέρκυρα, και στην Ρόδο και στη Μαγιόρκα και στο Παρίσι και παντού την υφήλιο. Σιγά την καταγγελία. Και εγώ ήπια στις διακοπές μου εσπρέσσο με 10 ευρώ στην Πλατεία του Αγίου Μάρκου, όπως ήπια εσπρέσο στα καντούνια της Βενετίας από 1 ευρώ. Εξαρτάται που το πίνεις το ρημάδι.
Και δεν δέχομαι επίσης τα σχόλια των δημοσιογράφων << αν είναι δυνατόν>>. Να μωρή είναι δυνατόν. Εγώ θα πω, <<αν είναι δυνατόν>> που βγαίνεις στην κρατική τηλεόραση, την οποία πληρώνουμε όλοι μας, και δυσφημίζεις έναν τόπο, έτσι για πλάκα.

ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
Επειδή αρκετός θόρυβος έχει δημιουργηθεί χωρίς λόγο, με αφορμή την παρουσίαση της μελέτης για τις οχλούσες χρήσεις στο νομό μας, θέλω να πω ένα και μόνο πράγμα. Άντε δύο.
Το πρώτο. Προσωπικά εγώ δεν μπορώ να αμφισβητήσω τις προθέσεις κανενός μου συμπολίτη για να προσφέρει στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας. Ακόμα και αν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του κρύβεται η επιθυμία να πιστωθεί πολιτικά οφέλη. Θεμιτό είναι, αρκεί να προσφέρει θετικές υπηρεσίες στον τόπο μας. Και η μελέτη αυτή, άσχετα αν συμφωνεί η διαφωνεί κάποιος, έρχεται να καλύψει ένα κενό πολλών χρόνων.
Το δεύτερο που θέλω να πω. Επιτέλους σε αυτόν τον τόπο θα πρέπει να μάθουμε να συζητάμε. Η μελέτη είναι ένα πλαίσιο προτάσεων, το οποίο αποτελεί την βάση της συζήτησης. Δεν είναι νόμος, ούτε τελική απόφαση.
Είναι ένα <<εργαλείο>> το οποίο θα μας οδηγήσει στις τελικές αποφάσεις.
Μπορεί οι προτάσεις να υιοθετηθούν, μπορεί όμως και να απορριφθούν.
Προς τι λοιπόν όλος αυτός ο θόρυβος; Ούτε ενδείκνυται να πανηγυρίζουν κάποιοι αλλά ούτε και να <<σκίζουν τα ιμάτια τους>>.
Επιτέλους να σοβαρευτούμε.

ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟ
Να επαναλάβω αυτό που έγραφα χθες για την κάτω πλατεία. Είναι εγκληματικό το να θέλουμε να γίνει υπόγειο πάρκινγκ στην κάτω πλατεία.
Είναι εγκληματικό που δεν αναδεικνύουμε τις στοές που υπάρχουν και δεν κάνουμε τον χώρο επισκέψιμο. Το οφείλουμε στην ιστορία μας. Είναι εγκληματικό που επιτρέπουμε την χρήση του χώρου ως χώρο στάθμευσης.
Και τέλος είναι εγκληματικό που δεν παίρνουμε την απόφαση η κάτω πλατεία να χρησιμοποιείται μόνο για αγώνες κρίκετ και για την διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: