Παρασκευή 28 Αυγούστου 2009

ΑΡΝΗΤΙΚΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΒΑΡΥΠΑΤΑΔΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟ.ΠΑ.: 82% ΟΧΙ

Κατά της χωροθέτησης Βιοτεχνικού Πάρκου στους Βαρυπατάδες τάχθηκαν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, οι κάτοικοι του δημοτικού διαμερίσματος που συμμετείχαν στο τοπικό δημοψήφισμα που διενήργησε ο Δήμος Αχιλλείων.
Στη διαδικασία πήραν μέρος 204 δημότες επί συνόλου 381 εγγεγραμμένων στους εκλογικούς καταλόγους. Κατά της χωροθέτησης ΒΙΟΠΑ ψήφισαν 168 άτομα, 24 υπέρ, ενώ βρέθηκαν 9 άκυρα και 3 λευκά ψηφοδέλτια.

Ικανοποίηση κατοίκων
Δίδοντας στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος, το μέλος του Τοπικού Συμβουλίου Βαρυπατάδων Σπύρος Κομπολίτης, συντονιστής των Λαϊκών Συνελεύσεων που οργανώθηκαν για τη συζήτηση του θέματος, τόνισε ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο Αχιλλείων, θα πρέπει να γνωμοδοτήσει επί της εγκατάστασης του ΒΙΟΠΑ προς τη Νομαρχία, σύμφωνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος». Απαντώντας μάλιστα στα όσα εκ των υστέρων λέγονται για νομικό κώλυμα λόγω της μη ύπαρξης Προεδρικού Διατάγματος που θα νομιμοποιεί την όλη διαδικασία του δημοψηφίσματος, ανέφερε ότι «οι κάτοικοι των Βαρυπατάδων δεν ενοχλούνται από τέτοιες σκέψεις. Η λαϊκή βούληση εκφράστηκε και θα ληφθεί υπόψη ασχέτως των όποιων νομικών ζητημάτων. Θα πρέπει να δούμε το θέμα επί της ουσίας και όχι διαδικαστικά. Η απόφαση της τοπικής κοινωνίας είναι αρνητική και αυτό δεν μπορεί να παρακαμφθεί με οποιονδήποτε τρόπο».
Η κ. Σπυριδούλα Μαργαρίτη, μόνιμος κάτοικος των Βαρυπατάδων, έδωσε στη δημοσιότητα λίστα 200 και πλέον υπογραφών από κατοίκους που αν και ζουν στο χωριό, δεν ήταν εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και δεν μπόρεσαν να συμμετάσχουν στο δημοψήφισμα. Στο σύνολό τους, τίθενται αρνητικοί ως προς την εγκατάσταση του ΒΙΟΠΑ ενώ στο κείμενο που συνυπέγραψαν, τονίζουν τα εξής: «οι κάτωθι κάτοικοι Βαρυπατάδων, έχοντας περιουσιακά στοιχεία στην περιοχή, διαμένοντας μόνιμα στους Βαρυπατάδες και πληρώνοντας δημοτικά τέλη, δηλώνουμε κατηγορηματικά πως είμαστε αντίθετοι στην πρόταση δημιουργίας ΒΙΟΠΑ στην ευρύτερη περιοχή μας. Ζητάμε να ληφθεί σοβαρά υπόψη η άρνησή μας αυτή παράλληλα με το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί, άσχετα αν είμαστε εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δηλώνουμε πως επιφυλασσόμεθα για την όποια νόμιμη ενέργειά μας για τη διαφύλαξη του φυσικού περιβάλλοντος του παραδοσιακού οικισμού μας, της υγείας, της δικής μας και των παιδιών μας». Η συλλογή των υπογραφών αυτών συνεχίζεται έως ότου συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο το ζήτημα.

Γ.Μάμαλος: Το δημοψήφισμα αυτό διεξήχθη μέσα στα πλαίσια του Νόμου
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού συμβούλιου Γιώργος Μάμαλος στις δηλώσεις του στα Κ.Ν ανέφερε ότι « Για το θέμα αυτό έχει γίνει πλήρης ενημέρωση με συζητήσεις σε λαϊκές συνελεύσεις στις οποίες διατυπώθηκαν όλες οι απόψεις. Επίσης έγινε ευρεία συζήτηση σε τρεις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου στις οποίες συμμετείχαν και μίλησαν οι εκπρόσωποι φορέων του Τοπικού Διαμερίσματος Βαρυπατάδων και της ευρύτερης περιοχής».
Ερωτώμενος για την νομιμότητα του δημοψηφίσματος με αφορμή το άρθρο 216 του Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων που αναφέρει χαρακτηριστικά ότι σε κάθε περίπτωση αντικείμενα τοπικών δημοψηφισμάτων δεν μπορούν να αποτελούν τα θέματα εθνικής πολιτικής, καθώς και εκεί να που συνιστούν περιφερειακές και νομαρχιακές αρμοδιότητες απάντησε τα εξής «Το δημοψήφισμα αυτό διεξήχθη μέσα στα πλαίσια του Νόμου και η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν αυτή των δημοτικών εκλογών.
Ήταν το αποτέλεσμα ενός ευρύτατου δημοκρατικού διαλόγου που έλαβε χώρα κατά τους προηγούμενους μήνες. Ο Δήμαρχος και η Δημοτική Αρχή επαναλαμβάνει την πάγια και ξεκάθαρη θέση της για την ανάγκη χωροθέτησης των χρήσεων γης στην Κέρκυρα, μέσα όμως από μια διαδικασία που θα εξασφαλίζει τη μέγιστη δυνατή συναίνεση των πολιτών».

Ικανοποίηση ΚΚΕ
Ο Επικεφαλής της παράταξης ΑΔΗΚ του δημοτικού συμβουλίου Αχιλλείων Γιάννης Πιέρρης εξέφρασε την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα υποστηρίζοντας τα εξής «Επιβεβαίωσε και την θέση που είχαμε σαν παράταξη από την πρώτη στιγμή που ο χωροταξικός σχεδιασμός κατέβηκε στον δήμο για συζήτηση.
Η θέση μας έλεγε όχι στον χωροταξικό σχεδιασμό που προωθεί η Ν.ΑΚ και όχι στην συγκεκριμένη οχλούσα χρήση που προέβλεπε η μελέτη στην περιοχή των Βαρυπατάδων. Θεωρούμε ότι το δημοψήφισμα εξέφρασε την πραγματική άποψη των κάτοικων και φυσικά για την ακυρότητα του δημοψηφίσματος είναι πιστεύω είναι αστειότητες για ένα δημοψήφισμα έχει την αίγλη για την απόφαση των κατοίκων».

Δημοτικό Συμβούλιο την Τετάρτη
Σημειώνεται ότι η οριστική γνωμοδότηση για τη μελέτη οχλουσών χρήσεων θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Αχιλλείων που έχει προγραμματιστεί για την Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου και ώρα 19.30 στο Δημαρχιακό κατάστημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: