Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

“Δον Κιχώτης” με Γιώργο Κιμούλη και Δημήτρη Πιατά


Σταθερά προσανατολισμένο το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Κοζάνης στην παραγωγή σημαντικών έργων του παγκοσμίου Θεάτρου, για την Θερινή Περίοδο 2009, επέλεξε να παρουσιάσει το αριστούργημα του Μιγκέλ Θερβάντες, "Δον Κιχώτης". Το έργο θα παρουσιαστεί στην Κέρκυρα στο Θέατρο Μον Ρεπό "Ρένα Βλαχοπούλου" 7 και 8 Ιουλίου, με ώρα έναρξης 21.15 μ.μ.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΡΓΟ:
Έχοντας, ο "Δον Κιχώτης", καταξιωθεί σαν ένα έργο βαθιά ουμανιστικό και συνάμα πολυδιάστατο, αποτελεί μια πολύτιμη παρακαταθήκη της παγκόσμιας λογοτεχνίας που καταπιάνεται με το θέμα της αυταπάτης, είτε αυτή λέγεται προσωπική είτε συλλογική, αλλά και της αιώνιας διαμάχης ανάμεσα στη φαντασία και τη λογική. Ένα έργο αλληγορικό, αντισυμβατικό, πολλαπλών προσεγγίσεων, που μας ταξιδεύει στη διάσταση του ανθρωπισμού, της αρετής, της γενναιότητας, της υπερβατικής λύτρωσης, των οραματισμών και των υψηλών φρονημάτων, αλλά και της αποτυχίας ως ανθρώπινο χαρακτηριστικό, ενώ την ίδια στιγμή μας μαθαίνει πως η αποτυχία αποτελεί ένα ουσιώδες συστατικό, ένα χρήσιμο εργαλείο, για την οικοδόμηση του μέλλοντος, τόσο του ατομικού όσο και γενικότερα αυτού που αποκαλούμε κόσμο και μας περιβάλλει.
Ένα έργο μεστό, μεγαλειώδες, που ισορροπεί ανάμεσα στο τραγικό και το κωμικό, στη συγκίνηση και στο γέλιο, αποτυπώνοντας με τρόπο γλαφυρό την πραγματική εικόνα του ήρωα του: του παντοτινού ονειροπόλου Δον Κιχότε Ντε Λα Μάντσα! Ενός ανθρώπου, δηλαδή, που κινείται έξω από την κοινή λογική, που είναι έτοιμος να πάει εκεί όπου οι γενναίοι δεν τόλμησαν ποτέ, που δεν σταματάει να προσπαθεί ακόμη κι όταν η κόπωση έχει κατακλύσει την ψυχή του και το σώμα του.
Η διασκευή που θα παρουσιάσουμε στηρίζεται σε ένα αληθινό βίωμα του συγγραφέα: τη φυλάκισή του στο Αλγέρι. Ο Θερβάντες μαζί με τον Σάντσο και δέκα ακόμη συγκρατούμενους δραπετεύουν από τη φυλακή όπου είχαν αιχμαλωτιστεί από Βερβερίνους πειρατές.
Βρίσκονται σε ένα μισοεγκαταλειμμένο παραλιακό χωριό περιμένοντας κάποιο καράβι που θα τους πάει πίσω στην πατρίδα τους την Ισπανία. Της ώρες της αναμονής, ο Θερβάντες και ο φίλος του Σάντσο, με τη βοήθεια των συγκρατουμένων τους, αφηγούνται την ιστορία του Δον Κιχώτη.
Οι περιπλανήσεις του ιππότη και υπερασπιστή των καταφρονεμένων, ξετυλίγονται στη διάρκεια μιας νύχτας και επηρεάζουν βαθιά όλους όσους βρίσκονται στο μισοεγκαταλειμμένο ψαροχώρι. Όταν ξημερώνει και το καράβι δεν εμφανίζεται, η συντροφιά πρέπει να πάρει αποφάσεις. Ο Θερβάντες, ακολουθώντας τα χνάρια του Δον Κιχώτη, τους οδηγεί εκεί που δεν φτάνει ανθρώπου νους.

ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Διασκευή - Σκηνοθεσία: Γιάννης Καραχισαρίδης
Σκηνικά: Πάβελ Ντομπρίσκι (Pawel Dobrzycki / PAWEL DOBRZYCKI)
Κοστούμια: Γιάννης Μετζικώφ
Σύνθεση τραγουδιών: Θάνος Μικρούτσικος
Στίχοι: Αγαθή Δημητρούκα
Επιμέλεια κίνησης: Σεσίλ Μικρούτσικου
Φωτισμοί: Παναγιώτης Μανούσης
Συνεργάτης σκηνογράφου: Σοφία Παντουβάκη
Βοηθός σκηνοθέτη: Χρήστος Ασλανίδης
Βοηθός ενδυματολόγου: Ιωάννα Στεφανοπούλου

ΔΙΑΝΟΜΗ
Γιώργος Κιμούλης: Θερβάντες Αλόνσο Κιχάνα, Δον Κιχώτης
Δημήτρης Πιατάς: Σάντσο Πάντσα
Κλειώ-Δανάη Οθωναίου: Αλντόντσα, Δουλτσινέα
Ισίδωρος Σταμούλης: Δρ Καράσκο, Ιππότης των καθρεπτών
Γιώργος Ζιόβας: Πανδοχέας, Δεσμοφύλακας
Γιώργος Γιαννόπουλος: Πέντρο, αρχηγός των μουλαράδων, Τζίνες, κρατούμενος
Βασίλης Πουλάκος: Πάτερ Περέζ, Πάκο, μουλαράς, Κρατούμενος Β΄
Θοδωρής Προκοπίου: Κουρέας πανδοχείου, Χοσέ, μουλαράς, Κρατούμενος Δ΄
Σταυρούλα Σπυρίδωνος: Οικονόμος στο σπίτι του Κιχάνα, Μαρία, γυναίκα του πανδοχέα
Μαρία Παπαγιαννάκη-Κόμη: Αντώνια, ανιψιά του Κιχάνα, Φερμίνα, υπηρέτρια στο πανδοχείο
Μιχάλης Σάκκουλης: Κουρέας στο σπίτι του Κιχάνα, Λόπε, μουλαράς, Κρατούμενος Γ΄
Γιάννης Μυλωνάς: Χουάν, μουλαράς, Κρατούμενος Α΄

Δεν υπάρχουν σχόλια: