Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Στο 10% περίπου η μείωση το πρώτο πεντάμηνο

Mείωση κατά 9,6% παρουσίασαν οι αφίξεις αλλοδαπών στα ελληνικά αεροδρόμια τους πρώτους 5 μήνες του 2009 σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας που δημοσιοποίησε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων.
Η κάμψη στο πεντάμηνο διευρύνθηκε σε σχέση με τα προσωρινά στοιχεία από 8,8% σε 9,6% εξαιτίας της προσθήκης των οριστικών στοιχείων για τις αφίξεις αλλοδαπών στον αερολιμένα Αθηνών τον μήνα Μάιο 2009 (μείωση 17,59% έναντι προσωρινής εκτίμησης 12%).
Εξάλλου, περιορισμένες απώλειες αφίξεων, αεροπορικώς, είχε ο ελληνικός τουριστικός προορισμός από τη Γερμανία το διάστημα Ιανουάριος - Απρίλιος σε σχέση με το ίδιο διάστημα πέρυσι, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Γερμανικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Η μείωση στο τετράμηνο έφθασε σε ποσοστό 1,5% (337.595 αφίξεις έναντι 342.711), ενώ στα ελληνικά νησιά παρουσιάστηκε αύξηση κατά 14,9% (24.220 αφίξεις έναντι 21.088). Οι εκπρόσωποι των tοur operatros εκτιμούν ότι η κίνηση θα είναι μειωμένη και τους επόμενους μήνες. Η εξερχόμενη κίνηση αεροπορικώς από τη Γερμανία προς την Ευρώπη στο τετράμηνο μειώθηκε κατά 8,4%. Η κίνηση προς Γαλλία παρουσίασε κάμψη 12% προς Ιταλία 11,9%, προς Πορτογαλία 5,5% και προς Τουρκία 5,8%.
Στο μεταξύ αυξημένη ζήτηση για τουρισμό στην Αθήνα παρατηρήθηκε από Γερμανούς το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία του αεροδρομίου του Μονάχου (www.munich-airport.de). Από 30 Μαΐου έως 14 Ιουνίου (διακοπές Αγ. Πνεύματος) η Αθήνα κατέλαβε, με 201 πτήσεις, τη δεύτερη θέση μετά την Κωνσταντινούπολη (246 πτήσεις), ενώ η Μαγιόρκα το αγαπημένο νησί των Γερμανών έχασε φέτος την πρωτιά με 190 πτήσεις και έπεσε στη τρίτη θέση.
Διευκρινίσεις, τέλος, εξέδωσε ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων σε σχέση με τη χρήση των μεγεθών "τουριστικές εισπράξεις" και "δείκτη κύκλου εργασιών στον τουρισμό" (ΔΚΕΤ). Οπως επισημαίνει ο ΣΕΤΕ, ο ΔΚΕΤ προσμετρά τα συνολικά ποσά που τιμολογήθηκαν από τις επιχειρήσεις και τα οποία αντιστοιχούν σε πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών παροχής καταλύματος και εστίασης που παρασχέθηκαν σε τρίτους, κατοίκους και μη κατοίκους. Σύμφωνα με τον Σύνδεσμο, είναι προφανές ότι στο πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς, η δαπάνη των κατοίκων είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των μη κατοίκων, όπως είναι επίσης προφανές ότι ο ΔΚΕΤ περιορίζεται σε κατάλυμα και εστίαση και δεν καταγράφει τις υπόλοιπες τουριστικές καταναλώσεις.
Οι τουριστικές εισπράξεις είναι οι δαπάνες που γίνονται από μη κατοίκους για παροχή άμεσων και έμμεσων τουριστικών υπηρεσιών και πώληση αγαθών στην Ελλάδα.
Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι πρόκειται για διαφορετικά μεγέθη και συνεπώς δεν έχει νόημα η σύγκρισή τους. Σύμφωνα με την ΕΣΥΕ, ο ΔΚΕΤ το πρώτο τρίμηνο του 2009 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο του 2008 παρουσίασε μείωση 4,1%. Σύμφωνα με την ΤτΕ, οι τουριστικές εισπράξεις για το διάστημα Ιανουάριος-Απρίλιος 2009 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 11,6% σε σχέση με πέρυσι.

Δεν υπάρχουν σχόλια: