Πέμπτη 4 Ιουνίου 2009

Η "ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" ΧΤΥΠΑ ΣΤΟ INTERNET!

ΕΠΙΜΕΝΩ ΣΤΗΝ CORFUCARD
Επιμένω στην ανάγκη έκδοσης της corfucard όπως σας έγραφα προχθές. Επιμένω για πολλούς λόγους. Αναγνωρίζω τις δυσκολίες αλλά πιστεύω ότι αν υπάρχει η βούληση μπορούν να ξεπεραστούν τα εμπόδια. Τα οφέλη που θα προκύψουν για τον τουριστικό μας προορισμό, θα είναι πολλαπλάσια.
Επίσης μια αντίστοιχη corfucard θα μπορούσε να εκδοθεί και για τους επιβάτες των κρουαζιερόπλοιων. Για να τους δώσουμε το κίνητρο να αγοράσουν κερκυραϊκά προϊόντα αλλά και να προτιμήσουν τα καταστήματα με το κερκυραϊκό σήμα ποιότητας.
Είναι πολύ σημαντικό να βρίσκουμε τρόπους για να "δένουμε" τους επισκέπτες με τον τόπο μας.

"ΡΙΞΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟΝ ΤΟΥΡΙΣΜΟ"
Τώρα όσον αφορά την άποψη ότι "είμαστε ακριβός τουριστικός προορισμός", τολμώ να πω, ότι πρόκειται για μύθο. Είναι πραγματικά μύθος, η "ρετσινιά" που μας έχουν κολλήσει. Βέβαια, υπάρχει και η άλλη πλευρά του νομίσματος. Σε μια περίοδο παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, οφείλεις για να είσαι ανταγωνιστικός, από την στιγμή που βρισκόμαστε στη ζώνη του ευρώ, να ρίξεις τις τιμές σου, όσο περισσότερο μπορείς. Δεν γίνεται διαφορετικά. Αν επιλέξεις, να κρατήσεις ψηλά τις τιμές για να βγάλεις την χασούρα από την συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου, τότε πολύ φοβάμαι ότι έχεις επιλέξει λάθος....μονοπάτι. Αλλά από την άλλη είναι και η μάχη της επιβίωσης. Γι' αυτό λέω....μπέρδεμα μεγάλο.
Στον πάτο της γραφής ας αντιληφθούμε τα μηνύματα των καιρών. Και όπως είπε ο Πρωθυπουργός "Ρίξτε τις τιμές στον τουρισμό".

Η ΛΕΞΗ "ΚΛΕΙΔΙ" ΕΙΝΑΙ Ο ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Απορώ γιατί οι αρμόδιοι, όλα αυτά τα χρόνια βέβαια, δεν έχουν αντιληφθεί ότι το "όχημα" για να μας βγάλει από την βαθιά και παρατεταμένη τουριστική κρίση, είναι ο Πολιτισμός.
Η "βάση" της τουριστικής πολιτικής και της τουριστικής στρατηγικής μας, θα πρέπει να είναι ο πολιτισμός που διαθέτει αυτός ο τόπος και οι πολιτιστικές δυνάμεις του.
Πραγματικά πιστέψτε με, δεν χρειάζονται δρόμοι, οδικά δίκτυα, άξονες Βορά - Νότου, λιμάνια, βιολογικοί καθαρισμοί, σύγχρονα μέσα μεταφοράς, για να μας βγάλουν από την κρίση και το αδιέξοδο. Όλα αυτά, και σε πολύ καλύτερη ποιότητα, τα διαθέτουν και άλλοι τουριστικοί προορισμοί. Οι οποίοι όμως, δεν διαθέτουν τον πολιτισμό και την ιστορία αυτού του τόπου, ούτε βέβαια, και την φυσική του ομορφιά, παρ' ότι έχουμε φροντίσει να την βιάσουμε.
Ο πολιτισμός, είναι η ειδοποιός μας διαφορά και το συγκριτικό μας πλεονέκτημα, το οποίο μέχρι σήμερα, δυστυχώς, δεν το έχουμε αξιοποιήσει.
Ας πιστέψουν οι άρχοντες μας, ότι η λύση του προβλήματος για τον κερκυραϊκό τουρισμό, βρίσκεται στον πολιτισμό.

ΕΙΝΑΙ ΑΣΧΕΤΟΙ
Με συγχωρείτε αλλά πολύ φοβάμαι ότι αυτοί που παρουσιάζονται στα Μ.Μ.Ε και μιλούν για τον τουρισμό, είναι άσχετοι. Πραγματικά πολύ άσχετοι. Γιατί το λέω αυτό. Το πρώτο πράγματα που θα έπρεπε να κάνουμε ως τουριστικός προορισμός, είναι να δημιουργήσουμε κίνητρα για να μας επισκεφθούν. Φέρνω παράδειγμα συγκεκριμένο. Αν δεχτούμε ότι οι Άγγλοι είναι οι παραδοσιακοί μας πελάτες και αν επίσης δεχτούμε ότι έχουν πληγεί από την κρίση, θα πρέπει να τους δώσουμε μια ευκαιρία. Πως; Θα μπορούσαμε ως τουριστικός προορισμός, να συνεννοηθούμε με τον αντίστοιχο οργανισμό του ΟΑΕΔ της Αγγλίας και να κάνουμε προσφορές για να έρθουν οι Άγγλοι στο νησί μας. Θα μπορούσαμε να τους πούμε ότι στους ανέργους κάνουμε έκπτωση 50% ή 60%. Ή και παραπάνω. Όπως και άλλες προσφορές για να τους δημιουργήσουμε κίνητρα για να έρθουν με δεδομένη την αγάπη των Άγγλων για τις διακοπές.

ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ....ΡΟΤΑ
Να το επαναλάβω; Απαιτείται άμεσα να δούμε, ως τόπος, πως θα λειτουργούν καλύτερα και αποδοτικότερα οι κρουαζιέρες. Πως θα διαχέεται σε περισσότερες επαγγελματικές ομάδες και τάξεις ο "πλουτοπαραγωγικός πόρος" των κρουαζιέρων.
Μέχρι τώρα δεν το έχουμε αγγίξει καν το ζήτημα.
Βέβαια οφείλω να πω, ότι από την πλευρά τους οι οδηγοί των λεωφορείων έχουν απόλυτο δίκιο, όταν λένε ότι ταλαιπωρούνται οι ίδιοι και οι τουρίστες μέσα στα λεωφορεία τους μέχρι να φτάσουν στο Παλαιό Φρούριο.
Έχουν απόλυτο δίκιο και με δικαιώνουν. Αν δεν απαγορευτεί η κίνηση των οχημάτων στην παλιά πόλη, δεν πρόκειται να λυθεί ποτέ το πρόβλημα. Άντε να δεχτώ ότι η κίνηση δεν μπορεί να απαγορευτεί, η στάθμευση όμως, η οποία εμποδίζει την κυκλοφορία, θα πρέπει να απαγορευτεί δια ροπάλου. Όπως δια ροπάλου θα πρέπει να απαγορευτεί και η στάθμευση των τουριστικών λεωφορείων έξω από το Π. Φρούριο και το Παλάτι.
Πρέπει να διέρχονται μόνο τα αυτοκίνητα και να μην σταθμεύουν. Πρέπει να "καθαρίσουν" οι δρόμοι από τα σταθμευμένα αυτοκίνητα.

ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ
Να το πω απλά και για τελευταία φορά; Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι εμείς λέμε ΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΟΔΗΛΑΤΟΔΡΟΜΟΥΣ και θα τους επιβάλλουμε. Είτε αρέσει σε κάποιους, είτε όχι.
Δεν το κατάλαβα δηλαδή, επειδή κάποιοι το παίζουν "αφεντικά" στην πόλη και γυρίζουν με τα αυτοκίνητα τους στους πεζόδρομους, να τα σταθμεύουν έξω από τα μαγαζιά τους και τα σπίτια τους ή γυρνάνε με τα μηχανάκια τους, πάλι στους πεζόδρομους για να πάνε στις επιχειρήσεις τους ή όπου αλλού θέλουν, νομίζουν ότι θα τους περάσει έτσι;
Ποδηλατόδρομοι θα γίνουν και θα κυκλοφοράμε με τα ποδήλατα μας, είτε τους αρέσει, είτε όχι.
Άλλωστε έχουν γνώσει οι φύλακες.
Θου κύριε φυλακή τω στόματί μου!!! Και ο νοών, νοείτο.
Δηλαδή, θα ήταν καλύτερα να πάρει το πρόγραμμα των ποδηλατοδρόμων η Ηγουμενίτσα ή τα Φάρσαλα; Γιατί σε κάποιους έχει κακοφανεί που πήρε η Κέρκυρα το συγκεκριμένο πρόγραμμα; Δεν το κατάλαβα;

Δεν υπάρχουν σχόλια: