Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

Η "ΜΑΥΡΗ ΤΡΥΠΑ" ΧΤΥΠΑ ΣΤΟ INTERNET!

"ΡΙΧΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ"
Δεν έχω φάει κόλλημα αλλά επιμένω ότι, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης, θα πρέπει, ως τουριστικός προορισμός, να προσαρμοσθούμε σε αυτές τις νέες συνθήκες, με τη δημιουργία κινήτρων για τους πελάτες μας. Και μάλιστα για τους παραδοσιακούς πελάτες μας, όπως είναι οι Γερμανοί και οι Άγγλοι, οι οποίοι πλήττονται περισσότερο απ' τους άλλους από την οικονομική κρίση.
Οι προγονοί μας έχουν διδάξει, πολύ εύστοχα, να κάνουμε την αδυναμία μας, επιχείρημα. Με λίγα λόγια, να εκμεταλλευτούμε την οικονομική κρίση και να την μετατρέψουμε σε επιχείρημα για την προσέλκυση περισσότερων επισκεπτών. Το μήνυμα ΡΙΧΤΕ ΤΙΣ ΤΙΜΕΣ, όλοι και παντού σε κάθε δραστηριότητα. Πρέπει να αλλάξουμε τακτική και να ζητάμε λίγα από πολλούς και όχι πολλά από λίγους, που έτσι και αλλιώς δεν έχουμε τον κώλο να το κάνουμε αυτό το τελευταίο.
Με δεδομένη την ανάγκη τόσο των Άγγλων όσο και των Γερμανών για τις διακοπές, ΣΤΟΧΟΣ ΜΑΣ, θα πρέπει να είναι οι άνεργοι Άγγλοι και Γερμανοί. Οι άλλοι, έτσι και αλλιώς αν είναι να έλθουν, θα έλθουν. Αλλά οι άνεργοι, τώρα πια, και να ήθελαν να έλθουν, δεν μπορούν. Θα πρέπει λοιπόν να τους πείσουμε ότι μπορούν να έλθουν στο νησί μας, ακόμα και τώρα. Τα ξενοδοχεία και τα καταλύματα, τα οποία ενδεχομένως φέτος δεν θα άνοιγαν, ας ανοίξουν κάνοντας προσφορές για αυτή την κατηγορία πελατών.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΦΥΛΑΚΩΝ
Μαθαίνω από ασφαλή πηγή, ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και η ΔΕΠΑΝΟΜ κινούνται με έντονους ρυθμούς προωθώντας τις διαδικασίες για την εξεύρεση και αγορά οικοπέδου για την ανέγερση νέων φυλακών. Επιμένω ότι είναι, όντως αξιόλογη η πρωτοβουλία του Υπουργείου Δικαιοσύνης και της Θέμιδος Κατασκευαστικής να ανακαινίσουν το θέμα των νέων φυλακών. Ο λόφος των Φυλακών, δηλαδή το "δασάκι", όπως το λέμε εμείς οι κερκυραίοι, έχει πρωτίστως λειτουργική σημασία για την πόλη. Αναφέρω διεξοδικά τους λόγους. Α) Μεταφέρονται οι φυλακές εκτός πόλεως και επιτέλους μπορεί το "κάτεργο" να γίνει Μουσείο ιστορικής μνήμης. Ο χώρος αυτός βέβαια, μπορεί να αξιοποιηθεί για την πραγματοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων και εικαστικών εκθέσεων. Β) Τα σχολεία επιτέλους λειτουργούν χωρίς το "βάρος" των φυλακών. Γ) Αναπλάθεται όλος ο λόφος και η πόλη αποκτά ένα πάρκο στο οποίο θα μπορούσε να λειτουργήσει κυλικείο, λέω τώρα εγώ η πεινάλας. Δ) Ακριβώς κάτω από την δεξαμενή, προς την πλευρά της Μαρασλής, υπάρχει αμφιθεατρικός χώρος για την δημιουργία υπαίθριου θεάτρου. Γιατί, αν είχαμε ένα ακόμα θεατράκι, για θερινή λειτουργία στο κέντρο της πόλης, θα μας κακόπεφτε; Ε) Επειδή είναι "κούφιος" όλος ο λόφος, θα μπορούσε κάλλιστα να γίνει ένας και δύο ίσως, υπόγειοι χώροι στάθμευσης. ΣΤ) Εξασφαλίζεται βέβαια η λειτουργία του Εφετείου και απαλείφεται ο κίνδυνος να φύγει αυτή η δομή, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον δικηγορικό κόσμο του νομού μας. Βέβαια παραμένουν όλα τα οικονομικά οφέλη από την λειτουργία των Φυλακών. Γι' αυτούς και γι' άλλους πολλούς λόγους, έπρεπε ήδη να είχαν απομακρυνθεί οι φυλακές από χρόνια. Αλλά, κάλλιο αργά παρά ποτέ.

ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΣΥΖΗΤΑΜΕ. ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ
Επειδή αρκετός θόρυβος έχει δημιουργηθεί χωρίς λόγο, με αφορμή την παρουσίαση της μελέτης για τις οχλούσες χρήσεις στο νομό μας, θέλω να πω ένα και μόνο πράγμα. Άντε δύο.
Το πρώτο. Προσωπικά εγώ δεν μπορώ να αμφισβητήσω τις προθέσεις κανενός μου συμπολίτη για να προσφέρει στην επίλυση των προβλημάτων του τόπου μας. Ακόμα και αν στο πίσω μέρος του κεφαλιού του κρύβεται η επιθυμία να πιστωθεί πολιτικά οφέλη. Θεμιτό είναι, αρκεί να προσφέρει θετικές υπηρεσίες στον τόπο μας. Και η μελέτη αυτή, άσχετα να συμφωνεί η διαφωνεί κάποιος, έρχεται να καλύψει ένα κενό πολλών χρόνων.
Το δεύτερο που θέλω να πω. Επιτέλους σε αυτόν τον τόπο θα πρέπει να μάθουμε να συζητάμε. Η μελέτη είναι ένα πλαίσιο προτάσεων, το οποίο αποτελεί την βάση της συζήτησης. Δεν είναι νόμος, ούτε τελική απόφαση. Είναι ένα "εργαλείο" το οποίο θα μας οδηγήσει στις τελικές αποφάσεις. Μπορεί οι προτάσεις να υιοθετηθούν, μπορεί όμως και να απορριφθούν. Προς τι λοιπόν όλος αυτός ο θόρυβος; Ούτε ενδείκνυται να πανηγυρίζουν κάποιοι αλλά ούτε και να "σκίζουν τα ιμάτια τους".
Επιτέλους να σοβαρευτούμε.

ΧΑΝΟΥΜΕ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ...
Επειδή εσχάτως γίνεται μεγάλη συζήτηση, για την αναγκαιότητα ανάπτυξης εναλλακτικών μορφών τουρισμού, θα πρέπει να πω ότι έχουμε πολλές δυνατότητες
Αλλά θα πρέπει να επιλέξουμε εκείνες τις μορφές εναλλακτικού τουρισμού, οι οποίες όχι μόνο μας "ταιριάζουν" περισσότερο αλλά είναι και πιο προσοδοφόρες οικονομικά και ήδη προϋπάρχει η υποδομή.
Τι θέλω να πω; Σίγουρα ο αθλητικός τουρισμός είναι μια προσοδοφόρα μορφή εναλλακτικού τουρισμού αλλά θα μας στοιχίσει πολύ η δημιουργία αθλητικών σύγχρονων υποδομών.
Βέβαια, το νησί μας, διαθέτει θαυμάσιες παραλίες και υπ' αυτή την έννοια μπορούμε να αναπτύξουμε τα αθλήματα παραλίας, όπως μπιτς Βόλεϊ, μπιτς χάντ μπολ και μπιτς σοκερ. Παράδειγμα οι τελικοί του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος μπιτς χαντ μπολ στον Ίσσο του Δήμου Μελιτειέων.
Αν θέλουμε να "καλλιεργήσουμε" το γκολφ, που είναι η πιο ραγδαία αναπτυσσόμενη μορφή εναλλακτικού τουρισμού απαιτούνται πολλά εκατομμύρια ευρώ για τις υποδομές. Και μεγάλες εκτάσεις. Βέβαια ο ποδηλατικός τουρισμός δεν απαιτεί κοστοβόρες υποδομές αλλά σχεδιασμό και οργάνωση, έννοιες που δεν "ευδοκιμούν" στον τόπο μας.
Ο πολιτιστικός τουρισμός όμως μας ταιριάζει, και εκτός αυτού, διαθέτουμε και τις υποδομές. Βέβαια απαιτούνται βελτιωτικές παρεμβάσεις και σε κάποιες περιπτώσεις απαιτούνται και εκτεταμένες παρεμβάσεις. Αλλά γι' αυτό εκλέγουμε Βουλευτές, Νομάρχες, Δημάρχους και τους λοιπούς άρχοντές μας. Για να διεκδικούν.
Στο πνεύμα αυτό, δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί δεν διεκδικούμε χρηματοδοτήσεις για την σωτηρία των Βενετσιάνικων ναυπηγείων τα οποία καταρρέουν. Να θυμίσω ότι οι Χανιώτες όχι μόνο έσωσαν τα αντίστοιχα Βενετσιάνικα ναυπηγεία τους αλλά τα έχουν διαμορφώσει σε ένα καταπληκτικό πολυχώρο πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Είναι ευκαιρία να αλλάξουμε ρότα. Και να την αλλάξουμε ΤΩΡΑ. Όπως λέει και ένα σύνθημα "ή τώρα ή ποτέ"!!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: