Τετάρτη 24 Ιουνίου 2009

Ποια τα δεδομένα της νέας αναθεώρησης

Eρχεται και πάλι με λιγότερες επιδοτήσεις, αλλά και περισσότερες προϋποθέσεις η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική, που μετά την αναθεώρηση του 2004 βρίσκεται και πάλι σε τροχιά αλλαγών εν όψει του καταληκτικού 2013.
Ωστόσο, τέσσερα, σύμφωνα με την ΠΑΣΕΓΕΣ, είναι τα κρίσιμα "στοιχήματα" της νέας αναθεώρησης, η οποία και πάλι θα φέρει αλλαγές και δυσκολίες στον ήδη "πιεσμένο" πρωτογενή τομέα.
Ειδικότερα ζητούνται απαντήσεις και σημαντικές αποφάσεις για:

1. Δικαιούχοι
Η Ευρωπαϊκή Eνωση δίνει τη δυνατότητα στα κράτη-μέλη να επιλέξουν αν θα καταβάλουν τις επιδοτήσεις σε όλους ή μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Η ΠΑΣΕΓΕΣ προσανατολίζεται στην εκτίμηση ότι πρέπει να παραμείνουν στο σύστημα των επιδοτήσεων και μη αγρότες, αλλά να αποκλειστούν εταιρίες, μοναστήρια και αμιγείς ετεροεπαγγελματίες όπως γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες κ.ά.

2. Μοντέλο
Δίνεται η δυνατότητα να υιοθετηθεί το λεγόμενο ιστορικό μοντέλο (μέσος όρος επιδοτήσεων 1999-2002) ή εκείνο της περιφερειοποίησης. Το ιστορικό μοντέλο είναι αυτό που εφαρμόζεται σήμερα. Η περιφερειοποίηση είναι το μοίρασμα της συνολικής "πίτας" των επιδοτήσεων, διά του αριθμού των στρεμμάτων, ώστε να βγαίνει η αξία του δικαιώματος και κάθε παραγωγός να εισπράττει σε χρήματα το γινόμενο των στρεμμάτων που διαθέτει επί της αξίας του ενιαίου δικαιώματος. Το διοικητικό συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ αρχικά είχε αποφασίσει υπέρ του ιστορικού μοντέλου, θα περιμένει όμως τις εξελίξεις στην Ε.Ε. για να πάρει τις οριστικές αποφάσεις του.

3. Τι θα κοπεί
Μέχρι την 1η Αυγούστου του 2009, η χώρα μας πρέπει να απαντήσει στην Ε.Ε. πώς θα κάνει τις περικοπές που προβλέπονται, ανά στρέμμα ή ανά ποσό. Ανά στρέμμα έχει δύο επιλογές: Να μην παίρνουν επιδοτήσεις όσοι έχουν μέχρι 4 στρέμματα ή έως 10 στρέμματα. Λόγω πολυτεμαχισμού του κλήρου στην Ελλάδα, η συγκεκριμένη πρόταση απορρίπτεται. Αν θα γίνει λοιπόν η περικοπή ανά ποσό, τότε η χώρα μας πρέπει να επιλέξει: Να μην παίρνουν επιδοτήσεις όσοι μέχρι τώρα λαμβάνουν μέχρι 100 ευρώ ετησίως ή μέχρι 400 ευρώ ετησίως. Αρχικά η ΠΑΣΕΓΕΣ ήταν υπέρ της περικοπής των επιδοτήσεων όσων λαμβάνουν έως 100 ευρώ ετησίως. Τώρα εξετάζει και το ενδεχόμενο μέχρι 400 ευρώ ετησίως, διότι είναι ελάχιστοι οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες που λαμβάνουν επιδοτήσεις έως αυτό το ποσό κάθε χρόνο.

4. Ποιοτικό παρακράτημα
Πρόκειται για το λεγόμενο άρθρο 69 για το ποιοτικό παρακράτημα, δηλαδή το επιπλέον πριμ που λαμβάνουν οι καλλιεργητές που παράγουν προϊόντα ΠΟΠ, ολοκληρωμένης γεωργίας και βιολογικά. Κατά την ΠΑΣΕΓΕΣ μάλλον προτιμότερο είναι να αξιοποιηθεί το άρθρο 68 που προβλέπει ζητήματα διαχείρισης κρίσης, έναντι του άρθρου 69.

Δεν υπάρχουν σχόλια: