Δευτέρα 1 Ιουνίου 2009

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ: Η φύση της Κέρκυρας αντέχει 51 διαφορετικά είδη πεταλούδας καταγράφηκαν το τελευταίο διάστημα



Φωτογραφικό υλικό από 51 διαφορετικά έντομα που καταγράφηκε τους τελευταίους 10 μήνες στο νησί της Κέρκυρας απέστειλε στα τοπικά ΜΜΕ ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος Κέρκυρας.
Το υλικό αυτό έχει συλλεχθεί από τις εξορμήσεις που πραγματοποίησε ο Σύλλογος Προστασίας Περιβάλλοντος στην Κερκυραϊκή φύση (εφαρμόζοντας το ρητό «το τερπνόν μετά του ωφελίμου!»).
Πιο συγκεκριμένα οι περιοχές απ΄ όπου προέρχεται η πλειοψηφία των φωτογραφιών είναι:
Λιμνοθάλασσα Κορισσίων.
Λιμνοθάλασσα Αντινιώτη.
Αρκουδίλας Λευκίμμης.
Παλιά Περίθεια Δ. Θιναλίων.
Ποταμός Κυπριανάδων.
Βάτος.
Βουνό Αγ. Ματθαίου.
Αλυκές Λευκίμμης.
Λιμνοθάλασσα Άκολη Σινιών.
Τα περισσότερα από τα 51 είδη των φωτογραφιών ανήκουν στο γένος των Λεπιδοπτέρων και ονομάζονται «πεταλούδες».
Η πλειοψηφία από αυτές δραστηριοποιούνται κατά την διάρκεια της ημέρας (πεταλούδες ημέρας) ενώ υπάρχουν και κάποιες που δραστηριοποιούνται την νύχτα (νυχτοπεταλούδες). Αυτές τις τελευταίες έτυχε να τις εντοπίσει ο φωτογραφικός φακός καθώς αναζητούσε τις αντίστοιχες της ημέρας.
Ορισμένα είδη ανήκουν σε γένη διαφορετικά από τα Λεπιδόπτερα. Παρ΄ όλο που δεν είναι πεταλούδες, πολλές φορές χρησιμοποιούμε την ίδια ονομασία και για αυτά. Είναι μικρές και συχνά περίεργες «πεταλουδίτσες» που τις βλέπουμε να πετούν σε μικρή απόσταση και για λίγο, κάθε φορά που ενοχλούνται από την παρουσία μας.
(Τα τυχόν λάθη στην κατάταξη των ειδών οφείλονται στην έλλειψη εμπειρίας και στην δεδομένη δυσκολία που παρουσιάζει η διαφοροποίηση αυτών των ειδών).
Τελειώνοντας την μικρή αυτή αναφορά στις Κερκυραϊκές πεταλούδες θα πρέπει να τονιστεί ότι πρόκειται για ευαίσθητα πλάσματα που τις τελευταίες δεκαετίες ο αριθμός τους μειώνεται συνεχώς ένεκα του επίμονου και συνεχή διωγμού που υφίστανται από το είδος μας.
Αφού τα «βομβαρδίσαμε», για ολόκληρες δεκαετίες, με τοξικά φάρμακα (μέσω των αεροψεκασμών), συνεχίζουμε να τα «ραντίζουμε» από το έδαφος με κάθε λογής εντομοκτόνα, ζιζανιοκτόνα και μυκητοκτόνα.
Ρυπαίνουμε τον ατμοσφαιρικό αέρα, τα επιφανειακά νερά, το έδαφος και τον υδροφόρο ορίζοντα με κάθε λογής χημικές ουσίες που σπέρνουν τον θάνατο, ιδιαίτερα σε αυτά τα μικρά ζώα.
Τσιμεντοποιούμε μεγάλες εκτάσεις φυσικού τοπίου προκειμένου να ικανοποιήσουμε τις οικιστικές και τουριστικές μας ανάγκες στερώντας από αυτές τις όμορφες υπάρξεις τον ζωτικό τους χώρο.
Οι πυρκαγιές (μικρές ή μεγάλες), εκτός των άλλων, εξολοθρεύουν κάθε καλοκαίρι έναν μεγάλο αριθμό πεταλούδων.
Η σύγχρονη ζωή έχει προσθέσει δύο ακόμη νέες ρυπάνσεις. Την ηχορύπανση και την φωτορύπανση που τις επηρεάζει άμεσα.
Για όλους τους παραπάνω λόγους κάθε φορά που βλέπουμε μία πεταλούδα να πετά ας το λάβουμε σαν μήνυμα ζωής και επιβίωσης. Ταυτόχρονα σαν μήνυμα ελπίδας για αντιστροφή της δυσοίωνης σημερινής κατάστασης. Αρκεί να καταλάβουμε έγκαιρα ότι σε αυτόν τον τόπο μπορούμε και πρέπει να ζήσουμε όλοι μαζί καθώς έχουμε άμεση ανάγκη ο ένας τον άλλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: